În perioada 17-20 martie la Straja și la Cernăuți a avut loc comemorarea marelui istoric Dimitrie Onciul, membru al Academiei Române și apărător al identității românești. Este un proiect al Departamentului Românilor de Pretutindeni pentru păstrarea valorilor românești .
În cele 3 zile la evenimente au participat vicepreședintele Senatului României, Paul Stănescu, Ioan Stan, senator pentru circumscripția Suceava, Mircea Govor președintele PSD Satu Mare, Gheorghe Cârciu, secretar de Stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, profesor Mihai Juravle, primarul comunei Straja, consulul general al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, academicianul Victor Spinei, președintele Secției de Științe Istorice și Arheologie din cadrul Academiei Române, Vasile Păsăilă, profesor universitar, doctor în științe, Laurențiu Dragomir, restauratorul monumentului funerar.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni împreună cu Primăria Straja, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a Consulatului General al României la Cernăuți, au fost vineri gazdele evenimentelor dedicate comemorării marelui istoric Dimitrie Onciul, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la trecerea lui la cele veșnice.
Proiect propriu al DRP, cu scopul de a păstra și promova valorile românești, evenimentul s-a desfășurat la Cernăuți, spatiul reprezentativ unde Dimitrie Onciul și-a început activitatea profesională, ca profesor la Gimnaziul Superior de Stat, apoi la Școala Normală, unde a predat Istoria și Limba română.
„Ne-am adunat astăzi la Cimitirul Central din Cernăuți, la mormântul marelui istoric Dimitrie Onciul, un apărător al identității românești. Este unul dintre patrioții care s-au luptat pentru adevăr, care au demonstrat că românii nu au venit cu valurile migraționiste, așa cum au încercat unii istorici străini să spună. Această comemorare vine ca o datorie pe care o avem, an de an, de a-i spune povestea și de a o transmite mai departe către copiii și nepoții noștri. Locul marelui academician este astăzi reabilitat prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și ne propunem să continuăm să cinstim în acest fel memoria înaintașilor noștri.”, a declarat Gheorghe Cârciu, secretar de stat pentru românii de pretutindeni.
Evenimentele au unit reprezentanți ai comunității de români din zonă și oficiali români.
Cu acest prilej, au fost transmise cele mai înalte aprecieri pentru munca și implicarea ilustrului istoric Dimitrie Onciul, amintindu-se faptul că acesta s-a specializat în cercetarea istoriei evului mediu românesc, publicând studii fundamentale despre originea și etnogeneza poporului român.
Slujba de pomenire a fost săvârșită de Ieromonahul Dosoftei Dijmărescu de la Mănăstirea Putna și Părintele Mihai Cobziuc, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și de către preoții români din Ucraina.
În continuarea evenimentelor dedicate comemorării marelui istoric Dimitrie Onciul, în incinta Căminului Cultural Straja a fost organizată o sesiune de comunicări, precum și un moment artistic, realizat de grupul vocal „Strajerii Datinilor”.
Participanții s-au bucurat de o interpretare deosebită a cântecelor tradiționale românești, în timp ce au admirat medalia de comemorare a personalității Dimitrie Onciul, realizată în cadrul proiectului de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, prin Monetăria Statului.
Medalia comemorativă reprezintă pe avers efigia istoricului, iar pe revers este monumentul funerar de la Cernăuți, renovat în anul 2022 printr-un proiect finantat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
„Mă bucur că am avut onoarea, ca după slujba de pomenire de la mormântul lui Dimitrie Onciul, să spun câteva cuvinte și în incinta Căminului Cultural din Straja.
Marele istoric a fost și primul președinte al Comisiei Consultative heraldice, în consecință, am luat decizia să marcăm 100 de ani de la moartea acestuia, printr-o medalie comemorativă executată de Monetăria Statului.”, a transmis secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, în cadrul evenimentului.
Cea mai mare bucurie a românului este să fie printre români!
Asta au simțit cei prezenți când au ascultat frumoasele cântece românești interpretate de grupul vocal „Străjerii Datinilor”, din Straja.
Ziua de Duminică a început în biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din Straja, unde au avut loc momente deosebit de importante , Sfânta Liturghie arhierească, Slujba de pomenire a lui Dimitrie Onciul au fost săvârșite de către PS Damaschin Dorneanul, arhiereu vicar, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, al Europei Occidentale și Meridionale.