More


    ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII ORALE. Cu un zâmbet mai aproape de sănătate

    - Advertisement -

    În urma inițiativei Federației Internaționale a Dentiștilor, în data de 20 martie se celebrează Ziua Mondială a Sănătății Orale, iar luna martie se dedică acestui subiect, prin campania de informare-educare „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”

    Dorim să aducem în atenția publică problematica sănătății orale, necesitatea și oportunitatea intervențiilor preventive pentru copiii preșcolari și să încurajăm formarea unor deprinderi sănătoase în ceea ce privește igiena dentară și tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare.

    Caria dentară reprezintă cea mai răspândită boală netransmisibilă și se corelează la copii cu modele de creștere nefavorabile, reprezentând și o cauză frecventă de absență de la școală. Cariile dentare, asociate direct consumului de zahăr, în general unui stil de viață nesănătos (alimente și băuturi îndulcite sau acide), dar și unei igiene orale deficitare, pot fi prevenite în mare măsură prin intervenții individuale simple, cu costuri reduse, în timp ce tratamentul este costisitor și dificil.

    Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 530 milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinților primari (dinții de lapte) și 796 milioane de persoane sunt afectate de boli parodontale.

    La noi în țară, 7 din 10 copii în vârstă de 6 ani examinați de medicii stomatologi școlari nu au dentiția integră și jumătate dintre ei au nevoie de tratament preventiv sau curativ stomatologic, conform rezultatelor preliminare ale procesului de supraveghere și monitorizare a stării de sănătate orală a copiilor în școli din cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru sănătate, Subprogramul Evaluarea stării de sănătate a copiilor și tinerilor.

    În ceea ce privește deprinderile de igienă dentară și percepția propriei stări de sănătate orală, din evaluarea opiniei părinților copiilor din grupa de vârstă 6-14 ani, a reieșit că aprox. 51% dintre respondenți spun că se spală pe dinți de două sau mai multe ori pe zi și  49% consideră că au o stare de sănătate a dinților bună.

    Menținerea sănătății orale este esențială la toate vârstele însă obiceiurile sănătoase se deprind la vârsta copilăriei de aceea, introducerea spălatului pe dinți, de la apariția primului dinte, în programul zilnic al copilului precum și îngrijirea cavității bucale a bebelușului sunt esențiale.

    Pentru ca un copil să nu se opună spălatului pe dinți și să nu se teme de stomatolog, trebuie să fie obișnuit din timp. De la vârsta de jumătate de an, sistematic, zilnic i se poate șterge ușurel gingia, apoi dinții care erup cu bețișoare pentru ștergerea urechilor (de fiecare dată bețișor nou, curat), pentru a se familiariza cu gândul că i se umbă în gură. De la vârsta de 2-3 ani să încerce periuța de dinți (cu peri moi, cu fire rotunjite, pentru copii), cu ajutorul părintelui, la început fără pastă de dinți, și să aibă posibilitatea de a vedea cum se spală părinții pe dinți. Astfel poate însuși tehnica potrivită, „de la roșu spre alb”, adică dinspre gingie spre dinți, cu mișcări mici, circulare. Exemplul bun al familiei, spălatul pe dinți după fiecare masă, dar cel puțin de 2 ori pe zi, după micul dejun și după cină va avea ca rezultat formarea unui obicei sănătos și la copil. O alimentație corectă, în vederea protejării dinților (chiar și a dinților de lapte), presupune evitarea în primul rând a lichidelor dulci și/sau acidulate, inclusiv a sucurilor de fructe naturale și ceaiului îndulcit (accentul este pe lichide, deoarece spre deosebire de consumul alimentelor solide, la consumul lichidelor secreția de salivă este mult mai redusă și nu asigură „clătirea” naturală suficientă a dinților). Copiii care au deja dinți este bine să primească fructe ca atare în locul sucului de fructe.

    Dacă îngrijirea dinților este corectă, alimentația potrivită, atunci copilului nu îi va fi o problemă să se prezinte la controalele stomatologice, la un stomatolog prietenos.

     

     



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts

    spot_img
    panouri fotovoltaice satu mare