Căpșunile din Satu Mare ar fi nocive din cauza cantității mare de pesticide depistate, spun cei de la Ecopiața, firma care administrează piețele din municipiul Iași. Aceștia au realizat mai multe măsurători ale valorilor nitraților din fructele și legumele vândute de comercianți. Chiar dacă măsurătorile au fost realizat cu un aparat neomologat în România, cifrele au stârnit îngrijorare, informează jurnaliștii de la ReporterIS.
Pentru multe dintre legume și fructe, valorile au fost normale. Dar în cazul căpșunilor de la Satu Mare, al căror sezon se termină, depășirile au fost cu 40-60%, iar pepenii din Grecia au avut valori uriașe, de 10 ori mai mari decât maximul permis.
„La căpșuni aduse de la Satu Mare, cifra indicată a fost de 140-160 de mg/kg de nitrați, ca valoare normală maxim permisă având 100. Oricum, sezonul se termină, am avut și căpșuni din altă categorie care erau în regulă. A fost cazul căpșunilor mari”, a precizat Radu Botez.
Producătorii explică faptul că același produs poate avea valori diferite din cauza distribuirii neuniforme a substanțelor.
Nitraţii se acumulează în producţia agricolă, sursele de poluare fiind îngrăşămintele chimice sau organice bogate în azot. Cu alte cuvinte, excesul de îngrășământ utilizat pentru creșterea rapidă a plantelor devine periculos pentru om.
