Premierul Marcel Ciolacu a convocat, în data de 02.08.2023, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pentru a aproba prelungirea misiunii modulului de intervenție specializat din România, care să ajute la stingerea incendiilor de pădure din Republica Elenă.
Astfel, în cursul zilei de astăzi, au plecat spre Grecia încă 90 de pompieri din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență. Deplasarea pompierilor salvatori se va face cu aeronave din cadrul Ministerul Apărării Naționale, iar durata misiunii va fi de 15 zile.
Cei 90 de pompieri îi vor înlocui pe colegii aflați în Grecia, care se vor întoarce astăzi în țară cu aceleași aeronave ale Ministerului Apărării Naționale.
Tehnica de intervenție încadrată de noul modul va fi cea dislocată deja pe teritoriul elen și constă în 7 autospeciale de stingere incendii de pădure, 4 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 l, 1 autospecială pentru intervenție rapidă cu capacitatea de 600 l și alte 3 vehicule pentru transport personal.
Hotărârea a fost aprobată de CNSU având în vedere monitorizarea atentă a situației generate de incendiile de vegetație din Republica Elenă și solicitarea de asistență internațională a autorităților din Grecia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, precum și cu informarea prealabilă a președintelui României, Klaus Iohannis.
Misiunea externă de sprijin se realizează prin Mecanismul European de Protecție Civilă al Uniunii Europene, sens în care Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională.
HOTĂRÂRE nr. 25 din 02.08.2023
privind acordarea de asistență internațională Republicii Elene prin prelungirea misiunii modului de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure, pentru o perioadă de 15 zile
Având în vedere solicitarea autorităților din Republica Elenă transmisă în data de 02.08.2023 prin Mecanismul European de Protecție Civilă referitoare la nevoia continuării sprijinirii operațiunilor de stingere a incendiilor de pădure cu personal specializat,
luând în considerare evoluția manifestării incendiilor de pădure din Republica Elenă care marchează o creștere a numărului de focare și relocarea acestora către zona continentală,
ținând cont de propunerea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, vicepreședinte al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în sensul acordării asistenței internaționale Republicii Elene, formulată în conformitate cu prevederile art. 20 lit. f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național deManagement al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,
în conformitate cu prevederile art. 81 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență,cu modificările și completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 2 și 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,
Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:
Art. 1 – (1) Se aprobă acordarea de asistență internațională cu titlu gratuit, pentru Republica Elenă, constând în prelungirea misiunii modului de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure pentru o perioadă de 15 zile.
(2) Pentru asigurarea menținerii capacității operative a modului pe perioada prevăzută la alin. 1, se aprobă schimbarea efectivelor cu 90 de cadre militare specializate din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților subordonate.
(3) Transportul personalului prevăzut la alin. 2 precum și repatrierea efectivelor aflate în teatrul de operațiuni se realizează pe cale aeriană cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale.
Art. 2 – Fondurile necesare executării misiunii de asistență internațională se alocă din bugetul Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precum și din bugetul Ministerului Apărării Naționale.
Art. 3 – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.
Art. 4 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.