- Advertisement -
Cei doi copii bătăuși de clasa a V-a de la școala din Carei, care și-au lovit atât un coleg cât și pe profesoara care încerca să aplaneze conflictul riscă pedepse foarte mari. Polițiștii au deschis un dosar penal pe numele celor doi, iar primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs cere ca cei doi copii să fie exmatriculați și trimiși la școala de corecție.
Dosar penal
În cazul bătăii de la școala din Carei, acolo unde elev și o profesoară au fost agresați de doi ,,elevi problemă”, a fost deschis un dosar penal.
Comisarul șef de poliție Pintea Virgiliu a precizat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că polițiștii fac cercetări în acest caz, urmând ca ulterior să fie făcute publice concluziile anchetei.
Reamintim faptul că o profesoară a fost lovită de un elev de numai 12 ani în timp ce încerca să aplanaze un conflict apărut între alți doi elevi. Totul s-a petrecut luni, 18 septembrie, în jurul amiezii, în clasa unei unități școlare din municipiul Carei, fiind provocat de doi elevi problemă dintr-o clasă a V-a, în vârstă de numai 12 ani.
Din motive necunoscute deocamdată, în timpul orei de limba română, unul dintre cei doi elevi problemă a intrat în conflict cu un coleg de clasă, l-a lovit, l-a doborât la pământ și apoi a început să îl sugrume. Profesoara a încercat să intervină pentru a pune capăt agresiunii, moment în care al doilea elev problemă s-a repezit asupra profesoarei și i-a aplicat o lovitură puternică în piept.
În urma incidentului deosebit de violent petrecut în sala de clasă a fost sesizată Poliția Municipală Carei. Părinții pregătesc o petiție prin care vor solicita luarea unor măsuri drastice împotriva celor doi elevi problemă, inclusiv îndepărtarea lor din clasa pe care o terorizează.
Pedepse mai dure cerute de primar
Primarul Careiului, Eugen Kovacs, propune măsuri ferme, cum ar fi exmatricularea și instituționalizarea, în cazul celor doi elevi problemă care au agresat un coleg și un cadru didactic într-o sala de clasă, în timpul orei de limba română.

Părinții elevilor din clasa a V-a de la Liceul Teoretic Carei, în care a avut loc incidentul violent, au solicitat miercuri, în cadrul unei întâlniri cu primarul Eugen Kovacs, sprijinul administrației locale în rezolvarea situației. La întâlnire a fost prezent și directorul Liceului Teoretic Carei, Zsido Sandor, respectiv diriginta clasei, prof. Erdos Kinga.
Părinții s-au plâns că cei doi elevi problemă își agresează verbal și fizic colegii de mai bine de trei ani și toate măsurile luate împotriva lor la nivelul instituției de învățământ nu au dat rezultate.
Primarul Eugen Kovacs a propus luarea unor măsuri ferme împotriva celor doi elevi agresori, cum este exmatricularea lor de la Liceul Teoretic. Procedura însă trebuie să respecte cadrul legal, pentru a nu putea fi ulterior atacată și eventual anulată.
O altă măsură, cea a instituționalizării celor doi elevi agresori, care au devenit un pericol pentru colegii lor și cadrele didactice care le predau, va fi propusă de către Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Carei.
Primarul Eugen Kovacs a arătat că, în lipsa unor măsuri drastice, asemenea evenimente violente vor deveni tot mai frecvente în unitățile de învățământ din Carei.
Zeci de infracțiuni în școlile din județ
În același context, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare au anunțat, în casdrul aceleiași conferințe de presă mai sus menționate, că vor demara o amplă campanie pentru siguranța școlară în anul școlar 2023 – 2024.
Pe perioada anului școlar 2022 – 2023 au fost sesizate în școlile din județul Satu Mare 31 de infracțiuni, 87% dintre ele fiind în mediul urban, potrivit comisarului șef de poliție Pintea Virgiliu, adjunctul şefului IPJ Satu Mare. Un număr de 14 infracţiuni sesizate au fost cu privire la loviri şi alte violenţe, cinci au fost de purtare abuzivă, trei de ameninţare, trei de furt, trei de vătămare corporală, o infracţiune de folosire de obiecte periculoase, o faptă de interzicere a operaţiunilor pirotehnice şi o faptă care vizează consumul ilicit de droguri. Concret, un profesor a anunţat Poliţia că un elev s-a prezentat la şcoală având droguri asupra sa.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii IPJ au anunţat demararea campaniei pentru siguranță în anul școlar 2023 – 2024. În baza Planului Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară a fost întocmit Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, care reglementează activitatea de colaborare interinstituțională în domeniul siguranței școlare în anul școlar 2023 – 2024 împreună cu mai multe instituţii. Practic, vor avea loc mai multe sesiuni de informare şi acţiuni în şcoli. Acţiunile vizează atât siguranţa elevilor în mediul online, cât şi fizic, fiind informaţi cu privire la riscurile consumului de droguri sau alcool.