More  Ernie Grunfeld , sătmăreanul cu origini evreiești care a făcut furori în cel mai puternic campionat de baschet din lume și care a câștigat aurul olimpic cu Naționala Statelor Unite

  - Advertisement -
  Puţină lume ştie că primul român care a evoluat în cel mai puternic campionat de baschet masculin din lume (NBA) este sătmărean la origini. Ernest Grunfeld s-a născut la Satu Mare, pe 24 aprilie 1955, într-o familie de evrei care a supravieţuit holocaustului.
  EAST RUTHERFORD, NJ – MARCH 31: Ernie Grunfeld #20 of the Milwaukee Bucks in a game versus the New Jersey Nets on March 31, 1978 in East Rutherford, New Jersey. (Photo by Rogers Photo Archive/Getty Images)
  În 1964, părinţii lui Ernie Grunfeld au decis să emigreze în Statele Unite ale Americii şi s-au stabilit în Forest Hills, New York. Nouă ani mai târziu, tânărul sătmărean s-a înscris la Universitatea din Tennessee, iar prestaţiile de la echipa Tennessee Volunteers l-au adus în echipa Statelor Unite ale Americii pentru Jocurile Olimpice de la Montreal 1976. În anul în care cucerea medalia de aur olimpică, după o finală în care americanii învingeau Iugoslavia, scor 95-74, Ernie Grunfeld primea cetăţenia americană.
  La un an de la succesul de la Montreal, Ernie Grunfeld a fost draftat în NBA, fiind opţiunea 11 în prima rundă, şi a semnat cu Milwaukee Bucks. În 1979, baschetbalistul s-a transferat la Kansas City Kings, iar în primul sezon a fost lider la numărul de meciuri jucate în NBA, cu 82 de partide bifate. După trei ani, Grunfeld, liber de contract, a semnat cu New York Knicks, unde a jucat patru ani, înainte să se retragă.
  WASHINGTON, DC January 24: Wizards General Manager Ernie Grunfeld holds a press conference introducing Randy Wittman as the interim head coach on January 24, 2012 in Washington, DC (Photo by Jonathan Newton/The Washington Post)
  Timp de trei ani, Ernie Grunfeld a fost comentator sportiv pentru MSG Network, însă s-a întors în 1989 la New York Knicks, unde a fost secundul lui Stu Jackson. Pentru fostul baschetbalist a urmat ascensiunea în organigrama clubului. În 1990 a fost numit director executiv, apoi a devenit manager general, iar în 1996 a fost numit preşedintele echipei care joacă meciurile de acasă în Madison Square Garden. În perioada 1999-2003, Ernie Grunfeld a fost manager general la Milwaukee Bucks, după care a fost angajat la Washington Wizards, unde a ocupat funcţia de preşedinte.
  În 2008, tricoul cu numărul 22 purtat la Tennessee Volunteers a fost retras, Ernie Grunfeld devenind al doilea baschetbalist care are parte de această onoare, după Bernard King, coleg de echipă cu sportivul născut în Satu Mare. Pe finalul carierei în NBA l-a avut ca adversar pe Michael Jordan, despre care a avut doar cuvinte de laudă. “Am jucat împotriva lui Michael Jordan şi am condus echipe care i-au fost victime. El a fost cel mai bun jucător din istoria NBA”, a declarat Ernie Grunfeld într-un interviu acordat presei din România. În cei nouă ani petrecuţi în NBA, baschetbalistul român a strâns 12.916 minute.
  Într-un interviu acordat celor de la gsp.ro Ernie îşi aminteşte cu plăcere de perioada copilărei petrecute la Satu Mare. “Am încă în minte imaginea oraşului Satu Mare, ştiu că mergeam în vacanţe cu părinţii la Marea Neagră. Mă distram pe cinste în fiecare zi cu prietenii mei. Jucam toată ziua fotbal lângă Someş. Alexandru, tatăl meu, avea un magazin de confecţii în Satu Mare. După ce am traversat Oceanul, a fost zugrav doi ani, timp în care a adunat destul de mult cât să-şi deschidă o afacere asemănătoare cu aceea din România. Mama mea, Livia, l-a ajutat”, rememorează sătmăreanul.
  Fiul său, Dan, i-a călcat pe urme şi a devenit la rându-i jucător profesionist de baschet, evoluând la formaţiile EWE Baskets Oldenburg (Germania) Valencia Gandia (Spania), New York Knicks (USA) şi Bnei Hasharon (Israel). În 2009 a primit cetăţenia română, lucrul acesta înlesnindu-i posibilitatea de a evolua şi pentru Naţionala de baschet a României.
  Nicolae Ghișan


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts