More  Un real exemplu de mobilizare! „Săptămâna Mobilității Europene” la Satu Mare

  - Advertisement -

  Evenimentul ecologic ,,16-22 Septembrie – Săptămâna Mobilității Europene”, având ca deviză în acest an Economisește energia!, a fost marcat la Satu Mare printr-o amplă manifestare organizată de către Asociația ECOHUMAN ,,LIFE TREE” (Asociația Ecologică și Umanitară ,,Copacul vieți”,) Satu Mare, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (Facultatea de Știința și Ingineria Mediului), Unitatea Administrativ Teritorială Vetiș, Asociația CaiacSmile Satu Mare și firma Botiș Recycling SRL.

  Activitățile dedicate acestui eveniment sau realizat  în cadrul proiectului ReCoNnect – Research Communication for active learning, proiect aprobat de Comisia Europeană în programul HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01, sub egida Nopții Cercetătorilor Europeni 2023, în scopul conștientizării  cetățenilor cu privire la necesitatea utilizării mijloacelor de transport alternativ: mersul pe jos, cu bicicletele, cu caiacele, și de ce nu deplasarea cu balon cu aer cald pentru a contribui împreună la asigurarea unui mediu cu un aer curat și sănătos.

  Totodată ca parte a proiectului implementat de către Primăria Vetiș și care are ca obiectiv  promovarea importanței producerii și utilizării energiilor regenerabile precum și a programului de educație ecologică ,,Fii TU schimbarea, pentru TINE, pentru NOI, pentru un VIITOR VERDE!” Ediția III implementat de către Asociația Copacul vieții.

  Pentru a marca acest eveniment, în intervalul orar 15.00-17.00 s-au desfășurat următoarele activități:

  Deplasări cu caiacele pe Someș, acțiune condusă de Asociația Caiac Smile la care au participat 45 de caiaciști de la: Școala Gimnazială Viile Satu Mare, Școala Gimnazială Cărășeu, Colegiul Național Ioan Slavici, Colegiu Național Mihai Eminescu și Liceul Teoretic ,,George Pop de Băsești”.

  Marșul ciclist cu participarea cetățenilor și a 70 de elevi și profesori însoțitori de la: Liceul Teologic Romano Catolic Hám Janos, Colegiul Național Ioan Slavici și Mihai Eminescu, Liceul Teoretic George Pop de Băsești, Școlile Gimnaziale: Vasile Lucaciu, Lucian Blaga și Octavian Goga și Casa de copii Ștefania din Oar.

  Deplasare pe jos cu participarea a 28 de elevi și profesori însoțitori de la Școala Gimnazială Beltiug și 10 elevi și profesori de la Școala Gimnazială Odoreu.

  Acțiune de ecologizare în localitatea Vetiș efectuată de către un grup de 65 de elevi și profesori coordonatori de la Școala Gimnazială din Vetiș.

  Începând cu ora 17.00 pe terenul de fotbal din localitatea Vetiș au continuat activitățile cu participarea a peste 350 de persoane.

  La festivitate au participat dl.primar Iuliu Ilyés, viceprimarul Codrea Daniel și consilierii locali, dna. Hudácskó Gyöngyi directorul Școlii Gimnaziale din Vetiș și managerul firmei Botiș Recyicling SRL dl. Botiș Cristian.

  Din partea Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca au participat dna dr.BRIȘAN NICOLETA SANDA – conferențiar universitar, prodecanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului și  doamna CARMEN ROBA cercetător științific 2.

  După prezentarea importanței evenimentului precum și a programului detaliat de către Békéssy Elisabeta – președintele asociației Copacul vieții, cei prezenți au fost salutați de către edilul comunei Vetiș Iuliu Ilyés, apoi a luat cuvântul dr. BRIȘAN NICOLETA SANDA – conferențiar universitar, prodecanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului Cluj-Napoca.

  Primele 10 minute din program au fost dedicate apoi mișcării, cei prezenți au intrat în ritm de zumba și au încins atmosfera cu sprijinul instructorului Annamaria Hotca.

  A urmat un mic moment artistic susținut de către majoretele de la Școala Gimnazială Vetiș.

  Următoarele unități de învățământ preșcolar și școlar, au pregătit în perioada premergătoare evenimentului zmeie din deșeuri reciclabile pe care le-au lansat împreună cu părinții și cadrele didactice însoțitoare: Grădinița cu Program prelungit Păpădia, Draga mea, Nr.6, Voinicelul, Castelul Fermecat, clasa pregătitoare de la Liceul German „Johann Ettinger” și Centrul Multifuncțional „Alter Ego”.

  În paralel cu lansările de zmeie, roboțeii au oferit clipe memorabile participanților la fel și echipa de la Tiszaujváros Ungaria care cu sprijinul firmei Botis Recycling, au oferit tuturor participanților în premieră aici la Vetiș, oportunitatea deplasării cu balonul cu aer cald pentru a admira de la înălțimea de 30 de metri minunatul peisaj oferit de localitatea Vetiș și împrejurimi.

  Pe parcursul activităților care s-au desfășurat, cu sprijinul primăriei Vetiș și a producătorilor sătmăreni din Agriș, Bercu și Ciumești participanții la eveniment au  servit câte un sandviș iar pentru promovarea unei alimentații sănătoase au savurat gustul minunat al fructelor din expoziția pregătită de către organizatori.

  Participanții la eveniment s-au bucurat deplin de mirajul unei lumi plină de bucurie, feerie și adrenalină  generată de diversitatea și unicitatea activităților oferite de către organizatori.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts