Școala Gimnazială din Halmeu a implementat și încă implementează din anul 2011 proiecte atât naționale cât și internaționale. Datorită și faptului că această săptămână este dedicată marelui program ERASMUS, cei de la Școala Gimnazială din Halmeu au decis să împărtășească din experiența lor.
Astfel, în data de 11 octombrie, începând cu orele 13.00, la Școala Gimnazială din Halmeu a avut loc o întâlnire la care au participat dascăli din județul Satu Mare, unde gazdele au dezvăluit experiența lor în tot ceea ce înseamnă ERASMUS, ce au învățat și rezultatele muncii depuse de elevi, dar și de profesori. În aceeași măsură au fost prezentate în cadrul întâlnirii mobilitățile realizate în școli din străinătate, în urma parteneriatelor.
„Devizia școlii noastre este de a învăța petru viață, nu pentru școală. Am adunat ca niște albinuțe tot ce este mai bun de la școlile din străinătate la care am fost. Școala și educația nu înseamnă doar ora aceea de 50 de minute, în care trebuie să predau ceva din manual, ceea ce trebuie să facem noi față de copii este să le transmitem mai mult decât niște cunoștinț cuprinse într-un manual. De aceea în proiectele noastre ne-am adresat foarte mult activităților nonformale, adică ceea ce educăm înafara orei de curs pentru că profesorii noștri chiar sunt buni și își fac treaba foarte bine la ore”, a precizat coordonatorul activității Copelia Oros.
Se dorește a oferi elevilor experiențe care să contribuie la formarea lor personală
Prin efortul de a implementa proiecte europene se dorește a oferi elevilor experiențe care să contribuie la formarea lor personală, să le dea încredere în ei și să-i motiveze să învețe.
„Proiectele au fost mai multe, însă un factor care ne-a îngreunat munca în primul rând a fost faptul că a trebuit să schimbăm niște mentalități ale părinților și chiar și a profesorilor, au fost reticenți la început, dar odată ce au început să meargă, să iasă, să vadă și s-au întors cu experiențe minunate, deja eu consider că suntem un colectiv asemeni unei familii, unde ne ajutăm reciproc. Cu părinții am avut probleme la început în ceea ce privește cazarea elevilor din străinătate, dar să știți că odată ce copilul a fost în străinătate s-a întors și mi-a spus „doamna, și eu cazez!” ”, a spus directoarea Școlii Gimnaziale din Halmeu, Daniela Naghi.
Colectivul cadrelor didactice este o comunitate de încredere, gata să se ajute atunci când este cazul, să se susțină și să colaboreze din propria motivație pentru a împlini demersul educativ și formativ la care s-a angajat. Pe cei de la Școala Gimnazială din Halmeu îi caracterizează relațiile prietenoase și empatice, se completează unii pe alții fără concurență.
Se intenționează extinderea acestei comunități
Prin activitatea ce a avut loc în data de 11 octombrie se intenționează extinderea acestei comunități la școlile din regiune, pentru a avea un schimb de experiență util și plăcut.
– Școala Gimnazială Halmeu a început să implementeze proiecte europene începând cu 2011, prin programul Comenius
– Au implementat 4 proiecte Erasmus de cooperare și schimb de bune practici și un proiect KA1 de mobilitate pentru profesori
– Începând cu anul 2022 au obținut acreditarea Erasmus pentru perioada 2022-2027, ceea ce oferă posibilitatea de a participa la cursuri de formare și activități de job-shadowing pentru cadrele didactice și schimb de elevi pe termen scurt cu școli din străinătate.
Obiectivele pe care școala le-a urmărit prin implementarea proiectelor europene au vizat:
l îmbunătățirea și diversificarea metodelor de predare utilizate,
l îmbunătățirea competențelor cheie europene prin activități nonformale,
l promovarea și popularizarea dezvoltării durabile
l starea de bine din școală, adică prevenirea fenomenului bullying și promovarea unor bune relații între elevi, dar și între elevi și profesori