More

    A avut loc lansarea proiectului „Adolescență fără dependență”

    La sediul Penitenciarului Satu Mare, a avut loc în data de 24 noiembrie, lansarea proiectului „Adolescență fără dependență” organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Penitenciarul Satu Mare, Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Satu Mare.

    Având în vedere incidența crescută a consumului de droguri în rândul adolescenților înregistrată în ultimii ani, proiectul urmărește cunoașterea prevederilor legale privind infracțiunile de trafic de droguri și alte infracțiuni asociate frecvent consumului de droguri, reducerea numărului de fapte antisociale în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ, incluziunea tinerilor defavorizați, aflați la risc de consum de droguri și comitere de infracțiuni, în comunitatea locală, prin cultivarea acceptării și nediscriminării, precum și promovarea unor alternative sănătoase de petrecere a timpului liber adaptate nevoilor tinerilor. Creșterea gradului de conștientizare stă la baza formării trăsăturilor de caracter, ceea ce poate duce la atingerea scopului propus: reducerea consumului de droguri și a riscului de implicare a elevilor în infracțiuni asociate acestuia.

    Proiectul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16-19 ani, elevi ai liceelor din județul Satu Mare, tineri din centrele de plasament și alte medii cu risc delincvențial ridicat. Acesta implică organizarea unor întâlniri informativ-preventive la clase și în centre de plasament, precum și vizite în Penitenciarul Satu Mare, prin care tinerii să conștientizeze consecințele legale ale consumului de alcool și droguri și ale infracțiunilor asociate: de trafic de droguri, violențe, furturi, tâlhării. În cadrul proiectului, tinerii au posibilitatea de a interacționa cu persoane aflate în detenție în Penitenciarul Satu Mare care pot oferi o perspectivă cât mai realistă asupra consecințelor legale ale consumului de droguri, persoane care au disponibilitatea de a-și descrie cariera infracțională și factorii care au condus la dezvoltarea acesteia, precum și de a transmite un mesaj adecvat celor prezenți. Debutul proiectului a avut loc în prezența elevilor și a cadrelor didactice ale Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară „George Emil Palade” și reprezentanți ai instituțiilor partenere.

    Penitenciarul Satu Mare adresează mulțumiri Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare și instituțiilor partenere pentru deschiderea manifestată față de activitate și își exprimă recunoștința și aprecierea pentru munca celor implicați în reușita evenimentului.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE