More
    spot_img

    FOTO REPORTAJUL SĂPTĂMÂNII – DINCOLO DE CUVINTELE IMAGINII … RĂMÂNE STAREA

    Cu ce … și cât rămânem dincolo de imagini și de cuvinte? Cu stări? La început cuvintele  ne sunt  îmbrăcate în imagini pline de culoare și de viață … pentru ca odată cu trecerea timpului să se transforme în necuvinte, stări și mărturii așternute peste cenușiul veșniciei. Avem nevoie de urme peste timp, de instantanee ale existenței noastre … ca să putem căuta printre ele folosindu-ne de mijloace prin care să putem naviga printre, fotografii, înregistrări audio-video, produse livrate cu ajutorul tehnologiilor din ce în ce mai avansate și perfecționate, dar care nu ne pot aduce întotdeauna unitatea din / și dintre noi.

    Azi aș dori să vă vorbesc  cu ajutorul textului și fotografiei,  prin și despre oameni care au știut … și știu foarte bine … să transmită viață prin ele.

    Ne aflăm la Carei, superbul municipiu din Județul Satu Mare, care ne uimește într-una prin frumusețea și savoarea blând aristocrată, ascunsă în Micul Peleș din Transilvania – Castelul Karoly -, dar și prin omenia și buna conviețuire dintre cei 19000 de locuitori care conviețuiesc în pace, români – maghiari – șvabi – etc. pentru că, printre minuni și mărturii bineplăcute, există un  Club de fotografie  numit ”Vasile Vénig László” care de curând a sărbătorit al 10-lea an de existență.

    Începuturile artei fotografice la Carei

            Unul dintre numele de referință ale înființării și dezvoltării artei fotografice, Vasile Vénig László, și-a început activitatea fotografică în anul 1961, pentru ca în anul 1962 să devină membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România.

           A avut o serie de expoziții în țară și peste hotare și a obținut peste 200 de premii naționale și internaționale. În anul 1976 Vasile Vénig a obținut titlul de ”Artist de la Fédération Internationale de l’Art Photographique”, fiind unul dintre fondatorii Fotocineclubului ”9 Mai”, prima asociație a artiștilor fotografi din Carei, care a funcționat între anii 1961 – 1989.

            De asemenea, la inițiativa  lui, în luna octombrie 2012, a fost reînființat Clubul de Artă Fotografică din Carei, după mai bine de 20 de ani de absență, fiind membru în diverse comisii de jurizare la competiții de fotografie din țară și străinătate.

           A încetat din viață în data de 30 mai 2013, iar în data de 3 noiembrie al acestui an ar fi împlinit vârsta de 93 de ani.

    TRECUT ȘI PREZENT ÎN ARTA FOTOGRAFICĂ CAREIANĂ

           Activitățile domnului Vasile Vénig și ale celorlalți artiști fotografi din Carei, au fost readuse în atenția iubitorilor de fotografie artistică, prin înființarea acum zece ani a Clubului Fotografic ”Vasile Vénig László”, club în care își desfășoara activitatea  artistică o serie de artiști fotografi.

        Dr. Hágó Attila Nándor – Președintele Clubului …

    s-a născut în data de 12 septembrie 1981, în  Carei, județul Satu Mare). În perioada 1996-2000 a urmat ursurile Liceului Romano – Catolic ”Sfântul Iosif de Calazanț”; în anul 2004, a absolvit Facultatea de Istorie-Arheologie, din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca; iar în perioada 2004-2006 a urmat cursurile de Master, în Arheologie-sistemică din cadrul   Universității 1 decembrie 1918 din Alba Iulia.

          Din anul 2005 este Muzeograf la Muzeul Județean Satu Mare, Secția Carei-Tășnad, în anul 2015 absolvind Studiile Doctorale din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

    A scris 23 de articolele științifice și de popularizare, fiind și autorul unei cărți monografice, dedicate Bisericii Romano-Catolice ”Sfântul Spirit din Carei, a organizat peste o sută de expoziții în Carei – Satu Mare – Tășnad,  dar și acțiuni de pedagogie muzeală, ghidaj, manifestări culturale.

    A participat la peste 50 de săpături în țară și în străinătate, programe de cercetare naționale și internaționale, având participări la peste 30 de conferințe din țară și din străinătate.

    ”Mă ocup cu artă fotografică din 2012. Am avut 4 expoziții personale și peste 50 de expoziții în grup. Am expus în saloane internaționale din circa 25 de țări, cu participări la trei tabere internaționale de artă fotografică. Am peste 80 de fotografii acceptate în 28 de țări din Europa, Asia, Africa, America Centrală și America Latină.

    Fotografiile mele au fost folosite ca material ilustrativ în: cărți, broșuri, ziare, calandare, etc. Sunt membru fondator a Fotoclubului Vasile Vénig László din Carei, Membru a Asociației Artiștilor Fotografi din România și membru a Artiștilor Fotografi Maghiari de Pretudindeni.

    De asemenea, sunt membru în Asociația Colecționarilor de Halbe din Ungaria, deținând la această oră peste 900 de halbe de bere, din ceramică, sticlă, porțelan, lemn, metal.”

    Pasionat de ciclism, excursii și călătorii, domnul Hágó Attila Nándor are și o bibliotecă de peste 2000 de cărți.

              Dragoș Georgescu

    unul dintre membrii fondatori ai Clubului Fotografic ”Vasile Vénig László”, Fotograf – Artist, membru în ”De la Fédération Internationale de l’Art Photographique, s-a născut în data de 21 ianuarie 1979 la Carei – România, fiind absolvent al unei universități cu specializare în economie … și ocupând în prezent, funcția de Director Executiv și Manager în Activitatea de Turism (M.A.T.) la Castelul Károlyi din Carei.

           ”La fel ca majoritatea fotografilor (nu chiar tineri), am început să fac poze când eram doar un copil, în jurul vârstei de 13 ani, cu un aparat iconic pe vremea aceea CMEN A8, filme KODAK și hârtie AZO, și din când în când aveam ocazia să prind și câte un film ORWO.  Acasă, în timpul nopții, aveam acces la un mic spațiu care lega bucătăria de cămară. În acel loc aveam laboratorul instalat. Un cuib întunecat cu o sursă de lumină roșie, soluții chimice și un UPA-510. Toate acestea s-au întâmplat datorită tatălui meu, care, în tinerețea sa, a avut și el o pasiune pentru fotografie. De atunci s-au schimbat multe. Am fost atras de era digitală și nu am putut rezista tentației. Fotografiez tot ceea ce-mi place. Nu îmi petrec timp în studiouri. În natură poți vedea multe lucruri mult mai interesante, iar acestea așteaptă să fie fotografiate.

    Particip la aceste saloane nu pentru a obține titluri, ci pentru a primi feedback obiectiv, cât mai real posibil, despre munca mea, pentru a ști unde greșesc și unde fac bine. Încerc mereu să fac mai mult.”

              Zsolt Bikfalvi …

    s-a născut în anul 1961 în  Carei unde locuiește și în prezent.

              Este interesat de fotografie de când era tânăr, dar de 10-12 ani se ocupă de arta fotografică în profunzime, având și un masterat în stiințe economice, cu specializarea ”Managmentul și Marketingul Firmei”. Împreună cu câțiva dintre colegii fotografi entuziaști, a relansat viața fotografică a orașului Carei, înființând Clubul Foto ”Vasile Vénig László”, unde este membru fondator, vicepreședinte și director artistic.

    ”Activitatea mea include organizarea de numeroase expoziții foto, de evenimente, expoziții de artă plastică, concerte de muzică clasică, conferințe, publicarea de cărți și albume foto și organizarea a mai multe saloane foto internaționale.

    Sunt membru al MFVSZ (Asociația Mondială a Fotografilor Maghiari) și AAFR (Asociația Artiștilor Fotografi din România), fiind certificat ca artist în arta fotografică de către Fédération Internationale de l’Art Photographique (FIAP), singura asociație mondială de fotografie recunoscută de UNESCO din 2019 (Excellence FIAP); membru al GPU – Uniunea Fotografică Globală din Heraklion încă din toamna anului 2019, cu o certificare artistică GPU Crown2, iar fotografiile mele au fost expuse în aproape șaizeci de țări de pe cinci continente ale lumii, în diverse saloane internaționale de fotografie și săli de expoziții.”

    Mai multe dintre aceste fotografiile au fost premiate la aceste saloane internaționale de fotografie, printre care:

    (Fotografia Orangina 10TH OLYMPIC CIRCUIT 2022 APOLLO, Grecia, medaliat GPU Silver; CEYLONICA PHOTO AWARDS, Sri Lanka, SSP Merit; 5th INTERNATIONAL SALON CAPODIMONTE 2023, Montenegro, eDIPLOMA)

    (Best autor La Salonul International ARS Arad 2023)

    (Medalia de Aur la Salonul International ARS Arad 2023, Foto Club Arad –Carei – The village blacksmith)

    REMEMBER ANIVERSAR – PREZENT ȘI CONTINUITATE

         Membrii Clubului Fotografic ”Vasile Vénig László” au sărbătorit anul acesta a 10-a aniversare, cu această ocazie  fiind organizate mai multe evenimente importante, ale căror moment central a fost expoziția numită „Punctul de vedere 2023 – Point of Views 2023 ” , care a avut loc sâmbătă, 4 noiembrie, în Sala Cavalerilor din Castelul Károlyi.

          Acest eveniment este parte integrală a seriilor de expoziții denumit ,,Toamna Artei Fotografice Careiene,,, care a debutat în anul  2017 …  ” și vrem să evidențiem câteva oameni care nu mai sunt printre noi, dar care și-au pus amprenta în domeniul fotografiei: László Vénig, Ieremi Iosif, Titus Dobos și Zsolt Enyedi”, a spus Attila Nándor Hágó în discursul său. „Chiar dacă activitățile membrilor clubului sunt diverse, ne-am străduit mereu să ajutăm, să oferim spațiu tuturor acelor viitori membri care contribuie prin munca lor la creșterea valorilor clubului.

    De asemenea, încercăm să organizăm evenimente culturale la care alte asociații sunt mai puțin receptive, lansări de carte, comemorarea holocaustului, festivalul vinului din Partium, 500 de ani de la reforma lui Martin Luther  la Wittenberg, concerte jazz, concerte de muzică clasică, recital de pian vioară,etc.

    La expoziția jubiliară, publicul poate vedea 73 de fotografii ale celor 17 fotografi …

            În încheierea vernisajului expoziției, reprezentanții VVL Fotoklub au înmânat lui István Tóth, András Cziker și György Murvai diploma de recunoaștere ,,Titlul de membru de onoare,  iar apoi a fost vernisat oficial expoziția jubiliară.

    Totodată, a fost publicat și un catalog de artă fotografică, ca o selecție retrospectivă și fotografii din expoziția curentă. Pe lângă fotografiile lui Zsolt Bikfalvi, Dávid Csomai, Alexandra Farkas, Dragos Georgescu, Marius Georgescu, Attila Nándor Hágó, Kinda Botond, Annamária Oláh, Zsolt Simay, Júlia Seremi și Marius Vágányik, putut vedea și materialul debutant a fotografiilor Daniel Băbțan, János Kaltenbacher, Alex Poósz, Kovacs Szabolcs  și al lui Adrian Ștefănuți. Expoziția s-a desfășurat sub auspiciile si patronajele al Asociației Artiștilor Fotografi din România, Asociației Internaționale Euro Foto Art din Oradea și Federației Mondiale a Fotografilor Maghiari și Global Photographic Union. Membrii Foto Club își exprimă recunoștința tuturor companiilor și persoanelor care au contribuit la succesul evenimentelor clubului.

    ” Membrii fotoclubului în cei zece ani de activitate  au devenit fotografi cu experiență și au obținut distincții artistice de valoare internațională la cele mai mari nivele, fiind laureați cu premii la saloane internaționale de pe tot mapamondul: Argentina Nepal, India Australia, Serbia, România, Bulgaria, Kenya, Montenegru, Grecia etc.;  au avut expoziții personale în Carei, Satu Mare, Oradea, Cluj, Budapesta, Ujgorod, București, Foto Grad Negova din Slovenia.  Prin fotografiile noastre am contribuit la editarea cataloagelor, ilustrații de cărți cu poezii, material promoțional a orașului nostru…” și-a încheiat prezentarea vicepreședintele clubului, Zsolt Bikfalvi.

    În loc de încheiere

          Când lumina intră în casă, toată familia se bucură de căldură în unitate. Să lăsăm Lumina lui Dumnezeu să ne lumineze sufletele … chiar și prin arta fotografică.

    Să mergem la Carei, ”locul de intrare în România”, așa cum sublinia pe data de 09 septembrie a.c. domnul președinte al UNIUNII ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA – Sorin Stanciu, … să fie Pace și liniște.

    Să ne iubim!

                Valeriu Ioan

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE