More

  Liceul cu Program Sportiv Satu Mare. Proiectul Erasmus+ „Young Europeans – The CREW- Creative and Responsible Environment Warriors”, valorifică competențele-cheie ale elevilor!

  Așa cum v-am anunțat încă din luna septembrie, Liceul cu Program Sportiv Satu Mare a început un nou proiect Erasmus+, fiind în postura de organizație coordonatoare.  Proiectul Erasmus +,  intitulat „Young Europeans – The CREW- Creative and Responsible Environment Warriors”, reunește, între anii 2023-2026, 6 instituții de învățământ în cadrul unui parteneriat de cooperare. Proiectul face parte din acțiunea cheie 2, Parteneriate pentru cooperare pe domeniul educație şcolară, KA220 (Parteneriate de cooperare), grantul aprobat fiind de 250000 de euro,.

  Obiectivul principal al parteneriatului de cooperare este de a permite școlilor partenere (Gymnazium Jana Pivecky a Stredni odborna skola Slavicin, Cehia, Emlakbank Süleyman Demirel Anadolu Lisesi, Izmir, Turcia, Agrupamento Escolas de Campo Maior, Portugalia, IP “Ettore Majorana” Bari, Italia, Zespol Szkol nr 1 w Krasniku, Polonia,  Liceul cu Program Sportiv Satu Mare, România) să își îmbunătățească calitatea și relevanța activităților lor, să dezvolte și să consolideze rețelele de parteneri și, nu în ultimul rând, să își sporească capacitatea de a lucra în comun la nivel transnațional.

  Proiectul Young Europeans-The CREW, este inițiativa a celor șase școli care se confruntă cu aceleași tipuri de probleme, a căror rezolvare a determinat implementarea acestui proiect ambițios . În cadrul acestui parteneriat, se dorește găsirea soluțiilor pentru realizarea unei educații autentice pentru toți elevii, prin oferirea de șanse egale de învățare într-un  spațiu educațional incluziv. Prin îmbogățirea procesului de predare-învățare cu activități de proiect provocatoare și motivante și prin eliminarea barierelor de participare pentru elevi, se dezvoltă competențele și se creează un sentiment de apartenență.

  Titlul proiectului îi motivează pe Tinerii Europeni, THE CREW să fie uniți. Elevii-membri ai aceluiași ECHIPAJ își dezvoltă creativ (C) abilitățile lingvistice într-un context internațional de învățare, competențele matematice prin aplicarea matematicii în domeniile de interese specifice fiecărei școli partenere, precum: sportul, agricultura, ecologia, gastronomia, pescuitul și marea, ingineria și robotica; abilitățile și competențele digitale lucrând, studiind și comunicând cu ajutorul instrumentelor digitale în timp ce luptă pentru a deveni tineri responsabili (R) care nu renunță niciodată să își protejeze mediul (E) ca niște războinici ambițioși. (W)

  Activitățile derulate până la mobilitatea din Italia au fost multiple și pe domenii diverse: pachet Management (participarea la reuniunea de informare și consiliere, București, 29 septembrie 2023, online, 06 octombrie 2023, diseminarea către parteneri a informațiilor de la reuniunea de proiect, realizarea și semnarea acordurilor interne de parteneriat, ședințele de proiect, conferințele de deschidere ale proiectului), pachet-Incluziune (aplicarea chestionarului de analiză de nevoi: Identificarea problemelor de incluziune în mediul școlar, grup țintă – profesori și elevi/școală, seminarul online coordonat de Liceul cu Program Sportiv Satu Mare,  cu participarea profesorilor din școlile partenere, având ca temă Integrarea elevilor defavorizați în clasă, aplicarea chestionarului de evaluare a seminarului, grup țintă – 4 profesori/școală, campania de conștientizare-Integrarea elevilor prin crearea a 10 postere/ școală), pachet Schimbări climatice (aplicarea de chestionare cu tema Importanța protejării mediului-30 de elevi/ școală, participarea la concursul de creativitate pentru realizarea celor două logouri ale proiectului: logoul general al proiectului și logoul pentru pachetul de lucru –Schimbările climatice, întâlnirea de proiect din Italia –  Tema: Reducerea risipei alimentare pentru un viitor mai verde, realizarea posterelor pentru Săptămâna „Educației globale”).

  În săptămâna 20-24 noiembrie 2023, Liceul cu Program Sportiv Satu Mare a fost reprezentat de doamnele profesoare Ligia-Monica Banciu și Monica Bumbuc-Paul, și de elevii Oana Andreea Ghetină, Delia Baiaș-Nicoară, Francesca Sabău, Robert Rainhard și Sergiu Pribilean, la prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ „Young Europeans – The CREW- Creative and Responsible Environment Warriors”, la Bari (Italia). Școala I.P. “E. MAJORANA” BARI și-a luat rolul de gazdă în serios, pregătind un program responsabil, în acord cu tema întâlnirii de proiect Reducerea risipei alimentare pentru un viitor mai verde.

  Printre activitățile organizate de gazdă amintim: ceremonia de deschidere a întâlnirii, workshopurile-deșeuri alimentare, stil de viață sănătos, efectul de seră, combaterea risipei alimentare; ședințele de lucru ale responsabililor de proiect, atelierul de gătit mâncăruri sănătoase și delicioase, vizitele culturale în Bari vechi, în Matera, Gravina și Polignano a Mare.

  Întâlnirea de proiect din Italia a adus plus valoare fiecărei școli participante, deoarece a promovat cooperarea, învățarea reciprocă și schimbul de experiență la nivel european. Implicarea activă, încurajarea elevilor să-și utilizeze competențele dobândite, acceptarea diversității și închegarea unor prietenii durabile sunt prerogativele unei învățări autentice, durabile.

  Proiectul Erasmus+ „Young Europeans – The CREW- Creative and Responsible Environment Warriors” dă un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții !

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE