More

  FOTOREPORTAJUL SĂPTĂMÂNII: SEARĂ DE RUGĂCIUNE ECUMENICĂ LA CAREI

   

  Sâmbătă, 24 februarie 2024, Parohia Reformată nr. 2 – Oraș-Grădină – din Carei – Județul Satu Mare, a găzduit o seară ecumenică de rugăciune pentru pace și înțelegere între oameni, evenimentul fiind organizat în ziua împlinirii a doi ani de la începutul Războiului din Ucraina.

  Acțiunea organizată la inițiativa lui Eugen Kovács, Primarul Municipiului Carei și ai reprezentanților bisericilor istorice din municipiu, a unit în rugăciune sute de creștini din diferite confesiuni din Carei.

  SĂ NE RUGĂM PENTRU CAREI!

  „Aşa vorbeşte Domnul oştirilor, Dumnezeul lui Israel, către toţi prinşii de război, pe cari i-am dus din Ierusalim la Babilon: Zidiţi case, şi locuiţi-le; sădiţi grădini şi mîncaţi din roadele lor!  Luaţi-vă neveste, şi faceţi fii şi fiice; însuraţi-vă fiii, şi măritaţi-vă fetele, să facă fii şi fiice, ca să vă înmulţiţi acolo unde sînteţi, şi să nu vă împuţinaţi.  Urmăriţi binele cetăţii, în care v’am dus în robie, şi rugaţi-vă Domnului pentru ea, pentrucă fericirea voastră atîrnă de fericirea ei! – spune Profetul Ieremia în capitolul 29 – versetele 5-7.

  Credința creștină comună, istoria și locul unde trăim, ne leagă. Și când mă gândescla faptul  că războiul ruso-ucrainean a izbucnit în urmă cu exact doi ani, cred că îi putem mulțumi lui Dumnezeu pentru faptul că, în comparație cu alte locuri, trăim în condiții bune, sau îndrăznesc să spun, chiar luxoase. Așa cum profetul (prorocul) Ieremia cere poporului în numele lui Dumnezeu, să avem și un prilej de rugăciune în fiecare an pentru orașul în care trăim și pentru oamenii cu care trăim în pace bună. Așa să fie. Amin.”

  ( Pr. reformat Istvan Tolnay, protopop al Parohiei Reformate gazdă)

  A urmat rândul părintelui Leontin Sălăjan, reprezentant al Protopopiatului Ortodox Român din Carei – Capela de la Spital – ca să rostească un cuvânt de învățătură  și o rugăciune.

  Corul Reformat Pro Ecclesia a prezentat un scurt moment muzical.

           În cuvântul său, Părintele Protopop János Szilágyi de la Parohia Romano – Catolică ”REGINA ROZARIULUI CARE A APĂRUT LA FATIMA” din Carei, a subliniat necesitatea iubirii Lui Dumezezeu din toată inima

  și pe aproapele ca pe noi înșine, pentru ca să răspundem prin iubire Iubirii Lui Dumnezeu.

  Părintele Lucian Cociorva, protopop Greco – Catolic de la Parohia ”Sfântul Andrei” din Carei, a subliniat în limba română că:

  ”Azi, putem să spunem, că fiecare dintre noi am ieșit din ținuturile, bisericile noastre, unde fiecare avem propriile tradiții … și am venit aici, într-un alt ținut, altă biserică cu tradiții proprii.

  Am putea să intrăm aleatoriu în dialoguri din care să reiasă diferențele cultural-tradiționale dintre noi, însă ceea ce este important, este acel punct comun care ne-a adunat, și anume credința…..credința în același Dumnezeu pe care îl mărturisim, îl cinstim și îl lăudăm!”

  Doamna Zsuzsánna Bartha, preot al Parohiei Unitariene …

  și Sándor Illyés, preot al Parohiei Evanghelice din Carei,

  au ridicat rugăciuni de mulțumire și de laudă către Dumnezeu, îndemnând poporul la rugăciune și credință, rugăciunea comunitară continuând cu un moment emoționant de unire al celor prezenți în jurul Tatălui Ceresc prin  Rugăciunea Tatăl Nostru – în limbile română și maghiară.

  ”Această seară de rugăciune ecumenică este o inițiativă comună a Primăriei Municipiului Carei  și a Parohiei Reformate Oraș-Grădină, cu intenția de a crea o tradiție.

  Ne-am dori ca fiecare biserică și confesiune religioasă istorică din Carei, să organizeze o astfel de seară de rugăciune în fiecare an. Lăudând și slăvind împreună pe Dumnezeul nostru, ne putem, de asemenea, să ne cunoaștem mai bine.

  Am văzut deja mai multe exemple pozitive în acest sens: rugăciunea comună a pastorilor și congregațiilor din Oradea și Satu Mare, precum și faptul că, cu ani în urmă, a avut loc un eveniment similar în Biserica Greco-Catolică din Carei.

  De ce și pentru cine ne rugăm? Desigur, pentru municipiul Carei, inclusiv pentru toți locuitorii din acest oraș, indiferent de confesiunea căreia îi aparțin sau ce limbă vorbesc.” … a adăugat părintele Tolnay.

  Pledoarie pentru înțelegere

    Au trecut doi ani de la începutul războiului din Ucraina și, realitatea geopolitică mondială nu sună deloc în pace. Apar fel și fel de voci în social care încearcă să scuze și să folosească violența în toate felurile, promovând dezbinarea între etnii, neamuri, țări. Sunt semeni de-ai noștri care consideră că alte nații și alte etnii ne aruncă ”mâța moartă în curte” … băgându-și capul în nisip ca și struțul … folosind lozinca: numai noi avem dreptate! Cu toate acestea … ne aflăm la mâna Domnului, chiar dacă strigăm unii împotriva altora, ridicăm pumnii împotriva vecinului.

  Au trecut doi ani de la începutul dezastrului din vecini, iar întâlnirea de la Carei poate reprezenta un model de comunicare și înțelegere între oameni de etnii și confesiuni diferite.

  În speranța că nu vom ajunge să numărăm 1-2-3 … haideți fraților să facem PACE!

       Valeriu IOAN

  Sursă fotografii: OPINIE DE CAREI

        PARTENERI MEDIA: UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA – GAZETA DE NORD VEST

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE