More

  INTERVENȚII Week-end fierbinte în județ

  Peste 60 de situații de urgență gestionate în weekend de pompierii din cadrul ISU Satu Mare

  Acest sfârșit de săptămână a fost unul destul de fierbinte pentru cei de la ISU Satu Mare. Pompierii sătmăreni au gestionat, în doar trei zile, peste60 de situații de urgență, adică 20 de intervenții pe zi. Au fost stinse incendii, au fost salvate animale, deblocate uși, dar ceea ce este mai important, au fost salvate vieți. De asemenea, au fost asanate muniție grea rămasă neexplodată din cel De-al Doilea Război Mondial. 
  Vieți și animale salvate, incendii stinse
  Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Someș” al judeţului Satu Mare au intervenit, în acest weekend, pentru stingerea a două incendii manifestate la un tomberon cu resturi menajere situat pe strada Zenit, municipiul Satu Mare și la un panou electric aparținând unei hale de pe strada Careiului, municipiul Satu Mare. Ambele incendii au fost lichidate la timp, fără propagare sau persoane rănite.
  Alte situații de urgență au fost generate de salvarea animalelor surprinse în spații înguste și deblocarea a două uși de locuințe.
  Totodată, echipajele SMURD au intervenit pentru acordarea îngrijirilor medicale de urgență și transportarea la spital a 54 de persoane cu afecțiuni medicale.
  Muniție de război
  Duminică, 11.02 a.c., în jurul orei 15.00, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someș” al judeţului Satu Mare a intervenit, în localitatea Chegea, pentru asanarea a trei elemente de muniţie (două proiectile de 76 mm și un focos de 76 mm) provenite din timpul celui de al doilea Război Mondial, care au fost descoperite de către doi localnici, la marginea unui teren împădurit.
  Pompierii pirotehnicieni au ridicat elementele de muniţie, le-au transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare.
  Recomandările pompierilor
  Atragem atenţia cetăţenilor că, în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.
  Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni din cadrul I.S.U., care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune periculoasă.
  Specialiştii ISU Satu Mare reamintesc cetăţenilor câteva reguli ce trebuie respectate la găsirea elementelor de muniţie:
  • Nu trebuie atinse, lovite sau mişcate;
  •    Nu trebuie ridicate, transportate şi introduse în diferite încăperi sau locuinţe;
  • Nu trebuie comercializate prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • Nu se introduc în foc;
  • Nu se încearcă demontarea focoaselor sau a altor elemente componente.
         Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.
  .* Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.*

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE