More

  ITPF Sighetu Marmaţiei şi-a prezentat bilanţul. Suntem curioşi care vor fi totuşi măsurile luate după fuga primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheş

  Polițiștii de frontieră au prezentat rezultatele principalelor activităţi de control şi supraveghere a frontierei, desfăşurate de Personalul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, în anul 2023.
  Pentru controlul și supravegherea frontierelor României în care, se include și cea mai lungă frontieră terestră externă a spațiului comunitar, acţionăm în sistem integrat, prin folosirea tuturor resurselor disponibile și aplicarea legislației naționale și europene.
  Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei are în competență o frontieră cu lungimea totală de 464,306 km, din care 97,83 km frontieră internă – cu Ungaria şi 366,476 km frontieră externă a Uniunii Europene – cu Ucraina.

  I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei are în subordine 3 Servicii Teritoriale, 15 Sectoare şi 14 Puncte de Trecere a Frontierei (6 rutiere, 5 feroviare, respectiv 3 TEMPORARE ).
  Pe parcursul anului 2023, obiectivul strategic al inspectoratului a constat în asigurarea permanentă a supravegherii şi controlului trecerii frontierei de stat, în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, criminalităţii transfrontaliere şi a oricărei alte încălcări a regimului juridic al frontierei de stat, la frontiera de nord a României, frontieră externă a Uniunii Europene.
  Acesta s-a realizat prin:
  -Securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene;
  -Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere;
  -Executarea misiunilor şi acţiunilor în baza analizei de risc şi a exploatării informaţiilor operative;
  -Monitorizarea activităţii de supraveghere şi control la frontiera de stat din zona de competenţă;
  -Încadrarea şi menţinerea a cel puţin 90% din posturile existente, cu personal specializat;
  -Organizarea şi coordonarea aplicării prevederilor tratatelor, acordurilor, convenţiilor şi protocoalelor de frontieră încheiate de România cu R. Ungaria şi R. Ucraina, precum şi cu alte state sau organizaţii internaţionale sau regionale;
  -Menţinerea nivelului de pregătire al personalului la standardele profesionale, care să-i permită îndeplinirea eficientă a atribuţiilor şi misiunilor specifice.

  Măsurile luate în legătură cu criza militară din Ucraina
  Anul 2023 a fost caracterizat de eforturile conjugate ale tuturor structurilor M.A.I. şi în mod deosebit ale I.T.P.F. Sighetu Marmației, pentru gestionarea situaţiei operative provocată de conflictul armat dintre Ucraina şi Federaţia Rusă.
  Astfel, fiecărui cetățean ucrainean care a venit din Ucraina, i s-a permis accesul pe teritoriul României și, după caz, accesul la procedura de azil, respectiv la forma de protecție temporară implementată ca urmare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022.
  La frontiera cu Ucraina, pentru supravegherea și controlul trecerii frontierei și asigurarea ordinii publice în zona de frontieră, au fost IMPLEMENTATE URMĂTOARELE MĂSURI:
  -Menținerea centrului telefonic pentru informații în limba ucraineană înființat la ITPF Sighetu Marmației, în anul 2022
  -Suplimentarea cu personal din partea FRONTEX
  -Misiuni de supraveghere cu IGAv şi mijloace aeriene FRONTEX
  -Menținerea și întărirea mecanismelor de sprijin pentru cei sosiţi din Ucraina
  -Deschiderea / reluarea traficului prin 2 PTF – uri (PTF Valea Vișeului și PTF Vicovu de Sus)
  -Crearea de fluxuri separate pentru persoanele fără document
  -Utilizarea la maxim a arterelor de control – inclusiv a celor de pe sensul de ieşire pentru permiterea intrării
  -Suplimentarea personalului în punctele de trecere a frontiere
  În cadrul măsurilor de gestionare a crizei din Ucraina, pentru fluidizarea traficului de la frontiera cu țara vecină, au fost deschise traficului la frontiera cu Ucraina punctele de frontieră Vicovu de Sus și Valea Vișeului.
  În același context se situează și măsurile de reamenajare din Punctul de Trecere a Frontierei Siret, măsură menită să optimizeze și să fluidizeze traficul dintre cele două state.

  SITUAŢIE OPERATIVĂ privind CETĂŢENII UCRAINENI
  Peste 9.000 de cetățeni ucraineni au trecut ilegal frontieră de nord, în 2 ani de zile, de când a început războiul
  În anul 2023 au fost înregistrate 2.043 cazuri de trecere frauduloasă a frontierei de stat din Ucraina în România, în care au fost implicați 3.868 cetățeni ucraineni, din care 1.596 pe raza județului Maramureș, 1.726 pe raza județului Suceava și 546 la granița județului Satu Mare cu Ucraina. În momentul depistării aceștia au solicitat protecție temporară. Din totalul detecţiilor la frontiera verde, 97,24% sunt cetățeni ucraineni. La valorile de mai sus se adaugă un număr de 95 de cetățeni ucraineni care au fost depistați în timp ce încercau să treacă fraudulos din România în Ungaria.
  În anul 2023, se constată o mică scădere a cetățenilor ucraineni depistați la frontiera verde, față de anul 2022 (când au fost depistați 4.500, din care 2.000 la granița Maramureșului cu Ucraina, aproximativ 1.500 pe raza județului Suceava, iar 1.000 pe raza județului Satu Mare).
  De la începutul acestui an, la frontiera de nord a României se constată din nou o creștere a numărului de cetățeni ucraineni care au fost depistați după ce au trecut ilegal frontiera, față de aceeași perioadă a anului 2023.
  Astfel că, de la începutul conflictului în Ucraina, mai exact din data de 24 februarie 2022 și până în prezent, la frontiera de nord a României au fost depistați pe raza județelor Maramureș, Satu Mare și Suceava peste 9.000 cetățeni ucraineni (mai exact 9.112) cu vârste între 18 și 60 de ani, care au declarat polițiștilor de frontieră că au fugit din Ucraina din cauza războiului.
  Din păcate, mulți dintre ei își pun viața în pericol, încercând să traverseze frontiera înot prin apa rece și învolburată a râului Tisa sau prin Munții Maramureșului la altitudini de până la 1.900 de metri, nefiind echipați corespunzător pentru terenul greu accesibil, în condiții de iarnă cu temperaturi foarte scăzute. De când a început conflictul în Ucraina și până în prezent, am avut parte de mai multe situații tragice în care 16 cetățeni ucraineni au fost descoperiți decedați, 9 pe malul românesc al râului Tisa și 7 în Munții Maramureșului. Avem însă și peste 52 de acțiuni (23 în anul 2023 și 29 in 2022) de căutare și salvare a cetățenilor ucraineni în Munții Maramureșului, în care alături de Salvamont Maramureș am reușit să salvăm 72 de cetățeni ucraineni rătăciți în zona de frontieră alpină.

  COMBATEREA TRAFICULUI CU SUBSTANŢE INTERZISE

  În anul 2023 au fost înregistrate 88 dosare penale pe linia traficului ilegal cu substanţe interzise pentru comiterea a 126 infracţiuni, în care au fost implicate 107 de persoane. Totodată, au fost descoperite: 928,17 grame amfetamine, 113.120 buc. pastile psihotrope, 46,75 grame canabis, 6 grame hașiș, 2 gr. cocaină și 450 buc pastile de alte stupefiante
  Comparativ, în anul 2022 au fost înregistrate 23 dosare penale pe linia traficului ilegal cu substanţe interzise pentru comiterea a 88 infracţiuni, în care au fost implicate 36 de persoane. Totodată, au fost descoperite: 32 pastile, 22,5 grame alte stupefiante, 20,77 grame amfetamine, 30,6 grame canabis, 7,23 grame haşiş, 1,20 grame marijuana, 24 litri precursori şi 4,5 grame produse psihotrope.
  Un exemplu semnificativ în sensul celor de mai sus este cazul de la SPF Viseu de Sus, de la data de 29.07.2023, când poliţiştii de frontieră au descoperit într-un autoturism, oprit în trafic, in localitatea Viseu de Jos, condus de catre un cetatean roman 2 sacose din material plastic care contineau o substanta solida sub forma de cristale (532,16 grame), în valoare de aproximativ 53.200 lei.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE