More

  S-a stins Ferenczy-Șamșudean Elena „Samuka”

    Școala de scrimă din Satu Mare este  în doliu. Ne-a părăsit, la vârsta de 90 de ani, Ferenczy-Șamșudean Elena „Samuka”, cea considerată ca  pionier al floretei feminine sătmărene.
  Fosta sportivă de excepție a început scrima la 14 ani, sub comanda lui Alexandru Csipler. A fost multiplă medaliată la competițiile naționale și internaționale. Recunoscând meritele deosebite obținute în sport, Elenei Ferenczy-Șamșudean i s-a acordat, în 1955, titlul de Maestru al Sportului. A fost prima maestră a sportului la scrimă.
  Alături de Orbán Olga și Maria Taitiș (Vicol) a început acea serie de succese a scrimei românești, care continuă și în zilele noastre.
  Stahl Ștefan,  în cartea „Scrima Sătmăreană” a scris: „Prima participare internațională a naționalei de floretă feminin de produce în anul 1952, având ca adversar lotul polonez. Este adevărat, că rezultatul obținut (15–1 pentru Polonia) nu face parte din paginile de aur ale sportului din țara noastră, dar trebuie subliniat că printre românce a evoluat și o sătmăreancă, Elena Șamșudean”
  Înmormântarea va avea loc vineri  de la ora 14 la Cimitirul greco-catolic de pe strada Rodnei,
  Sincere condoleanţe familiei îndoliate! 
  Foto stânga: Ferenczy-Șamșudean Elena (prima de la dreapta) alături de floretiștii sătmăreni (de la stânga: Stela Ungureanu, Aneta Cosma, Lengyel Éva, Pallai Éva, Cornel Chișu, Ioan Zaha, Zaharia Todincă, Ioan Neagu, Mircea Chiș, Kerékgyártó Ágnes, Magda Donca, Lucky Éva) și antrenorul Alexandru Csipler.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE