De Buna Vestire, consumatorii care țin post au dezlegare la pește, astfel că mulți dintre aceștia vor prepara în această zi mâncăruri și gustări care conțin pește.
V-ați gândit, însă, la ce trebuie să fiți atenți când achiziționați pește sau produse din pește? InfoCons vine în sprijinul dvs. cu câteva informații utile de care puteți ține cont .
Sfaturi pentru achiziționarea peștelui sau produselor din pește :
– Acordați o atenție sporită aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime . Semnele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă , deshidratată , cu pete de mucegai , gust și miros modificate etc.
– Pentru produsele pescărești care sunt menite a fi comercializate vii (crap , șalău , scrumbie , păstrăv , homari , creveți , crab etc) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate . Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „ agonie “, prezintă rupturi , suprafață a pielii discontinuă etc.
– Nu cumpărați pește sau produse din pește dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospetime ;
– Produsele pescărești trebuie păstrate , expuse la o temperatură optimă , apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață .
– Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă , nu cumpărați produse preambalate neetichetate ;
– Solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește , pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări ;
– Pentru produsele pescărești care sunt preparate – fileuri , rondele , trunchiuri de pește etc., atenția trebuie îndreptată către culoarea , fermitatea și mirosul acestora . Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate .
– Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specific speciei de pește de la care provin ;
– Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață , ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murder ;
– Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specific .
– Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate întrucât comerciantul nu poate să asigure toate condițiile optime , atât din punctul de vedere al transportului , cât și a modului de depozitare și comercializare .
– Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale / data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depaşită ;
Prin scanarea codului de bare a produselor tip conserve de pește cu Aplicația Gratuită InfoCons , ai acces direct pe telefonul mobil la:
Afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare în limba selectată
-Ingredientele din produsul scanat ;
-Numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită ;
-Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produl scanat ;
-Valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii) ;
Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă);
Posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor;
Salvarea produsului scanat în secțiunea „Produse Salvate”, consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic/ săptămânal, rețete . Din secțiunea „Produse Salvate”, printr-o simplă bifare a produselor, consumatorii află numărul total de E-uri, cantitatea totală de zahăr și cantitatea totală de sare. De asemenea, aceștia pot distribui produsele bifate care alcătuiesc lista de cumpărături, meniul zilnic/săptămânal sau retetele cu familia si prietenii.
Personalizarea aplicației în funcție de preferințele de consum: număr maxim de E-uri și tipul acestora, cantitatea maximă de sare, cantitatea maximă de zahăr, tipul de alergeni și cantitatea maximă de calorii.