După Arad, Satu Mare a devenit al doilea oraș din țară unde a fost lansat documentarul „Coroana României”, în regia lui George Grigoriu. Evenimentul, organizat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad în cadrul proiectului „Dialoguri universitare by UVVG”, a reunit în sala mare a Prefecturii din Satu Mare studenți și sătmăreni pasionați de istorie. Proiecția s-a bucurat de reacții pozitive.
„Suntem onorați și ne bucurăm că studenții Universității de Vest „Vasile Goldiș” precum și sătmărenii interesați de identitatea noastră au avut prilejul de a viziona acest documentar de excepție. Pe viitor, bucurându-ne de deschidere din partea celor interesați de cultură și cunoaștere, vom extinde seria „Dialogurilor universitare by UVVG și în Satu Mare”, a declarat prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prezentă la eveniment.
Cuvântul de bun venit al autorităților a fost rostit de dl Florin Mureșan, consilier din partea Prefecturii Satu Mare, iar gazda evenimentului a fost prof. Claudiu Porumbăceanu, șef de secție în cadrul Muzeului din Satu Mare, cadru didactic al UVVG. Pe parcursul a aproximativ două ore, audiența a avut prilejul de a face o incursiune în timp, „gustând” din trecutul captivant al României care aduce în prim-plan recunoașterea și legitimitatea instituției domniei de-a lungul secolelor XIV – XX. Lucrarea evidențiază momentele esențiale ale încoronării și importanța simbolică a coroanei domnești, evoluând ulterior către cea regală.
„Este un film realizat de un producător și un om de televiziune privat, cu resurse limitate, un fel de rara avis în peisajul nostru mediatic, care evocă un simbol: Coroana României, de-a lungul a sute de ani. Este un documentar în care istoricii, de la vârful Academiei Române începând cu președintele Ioan Aurel Pop și regretații Constantin Bălăceanu Stolnici și Răzvan Theodorescu (și aici filmul are și o valoare testamentală, fiind ultimele înregistrări cu domniile lor) până la specialiști de marcă din muzee naționale, vin să evoce această poveste a unui simbol, a coroanei românilor…”susține istoricul Narcis Dorin Ion, manager al Muzeului Național Peleș din Sinaia.
Laitmotivul documentarului constă în coroana Regelui Carol I, realizată după proiectul lui Teodor Aman, din oțelul unui tun capturat la Plevna cea care simboliza obținerea independenței și suveranitatea statului român, respectiv coroana Reginei Maria, coroană de aur realizată în 1921 – 1922, după proiectul pictorului Costin Petrescu.
Cele două părți ale filmului reflectă în imagini tradiția voievodală și monarhică, marcând câteva dintre etapele istorice care au culminat cu unirea tuturor provinciilor românești în 1918 și, de asemenea, detaliile semnificative ale actului Încoronării din 1922 de la Alba Iulia.
Evenimentul a fost o lecție de istorie fascinantă și captivantă, marcat de prezența în sală a unor personalități din viața cultural-artistică și academică din Satu Mare și nu numai precum și a studenților de la Universitatea de Vest Vasile Goldiș, filiala Satu Mare.
Jurnalistul George Grigoriu, cel care a regizat acest documentar a fost prezent joi seara la Satu Mare. „Este o poveste despre de unde venim și încotro mergem. Este o lecție de istorie care nu se mai face în școli. Este o poveste despre noi in ziua de astăzi. Deși suntem mulți, suntem singuri. Asta pentru că în această lume mare, globalizată, singurul aliat real pe care îl ai, ești tu însuți și cel de lângă tine. Dar mai e un aliat pe care nu e bine să îl uităm: istoria din care ne naștem și din care venim. Ca această istorie să rămână vie, despre ea, cineva trebuie să vorbească… E timpul să înțelegem ceea ce suntem și cine suntem. Nu suntem un accident al istoriei. Și dacă am avut o regină precum Regina Maria și un rege precum Ferdinand, acest lucru ar trebui să ne dea de gândit pentru că acești doi oameni când au venit în România, nu au venit într-o țară uriașă, într-o Românie mare, ci această țară a devenit mare. Și dacă acești doi oameni au crezut în acest vis, iar dacă România i-a însoțit mai departe, înseamnă că pe undeva, acest lucru ar trebui să fie continuat(…) Mulțumesc gazdelor din Satu Mare pentru momentele deosebite trăite împreună în această seară”, a conchis regizorul George Grigoriu.
Documentarul a fost lansat la Paris, Londra, Ateneul Român, Palatul Regal, zilele acestea ajungând și în atenția publicului din Satu Mare, respectiv Baia Mare, datorită implicării Doamnei Rector prof.univ.dr.habil. Coralia Adina Cotoraci, care a dorit ca parte a acestui proiect cultural să ajungă și în extensiile universitare ale Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, din aceste orașe.