More

  70 de ani de istorie a trupei Harag György, cel mai vizionat atelier de teatru maghiar din România

  Zilele acestea, mai precis în perioada 10-15 aprilie, Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare sărbătorește 70 de ani de la fondare. Fiind singura trupă de teatru maghiar din regiune, urmărește continuarea tradițiilor de 120 de ani a artei teatrale maghiare sătmărene. Trupa a fost fondată acum 70 de ani la Baia Mare, mutându-se apoi, în 1956, la Satu Mare, funcționează la început ca teatru independent, iar apoi ca secția maghiară a Teatrului de Nord Satu Mare. În prezent este singura trupă de teatru maghiar a trei județe (Satu Mare, Sălaj și Maramureș), contribuind astfel la ridicarea orașului Satu Mare la rangul de centru cultural maghiar al zonei, o adevărată „capitală culturală” a artei teatrale maghiare a regiunii.
  Arta teatrală maghiară sătmăreană înregistrează un trecut de peste 220 de ani. Primul spectacol de teatru în limba maghiară a fost susținut, la Satu Mare, în 1790 de către trupa lui Móricz János, eveniment ce marchează începuturile artei teatrale profesioniste a orașului. În 1847 se construiește prima clădire de teatru a orașului semnată de arhitectul Friedl János care funcționează până în 1889. Pe scena acestui teatru au evoluat cei mai recunoscuţi artişti ai vremii precum E. Kovács Gyula, Arányi Dezső și Jászai Mari, dar chiar și marele poet Arany János.
  După demolarea acestei clădiri, noul teatru a fost construit, pe cheltuieli proprii, de către Kohn şi Grunfeld. Această clădire era construită din lemn, iar spectacolele se ţineau din primăvară până toamna. Şi-a sărbătorit aici cea de-a cincizecea stagiune, una dintre cele mai apreciate actriţe ale epocii şi în acelaşi timp iubita lui Petőfi Sándor, Prielle Kornélia, dar au evoluat pe scena acestui teatru şi Jászai Mari şi Blaha Lujza.
  Clădirea actuală a teatrului a fost proiectată de Voyta Adolf și inaugurată pe 14 ianuarie 1892. Prologul și la fel ca piesa de inaugurare au fost scrise, în mod obligatoriu de un sătmărean, anume de Mátray Lajos. Tot aşa, piesa de inaugurare s-a hotărât să fie opera unui sătmărean. Clădirea teatrului servește, în ultimii 120 ani, arta teatrală sătmăreană, funcționând aici, și azi, cele două secții ale Teatrului de Nord. Din perioada interbelică este important de menționat numele directorului Szabadkay József, un martir al Holocaustului.
  În cel de-al doilea război mondial, clădirea teatrului a fost bombardată, fapt ce a întrerupt, pe o perioadă îndelungată, activitatea teatrală sătmăreană. În 1956, însă, sosește în oraș trupa condusă de Harag György. Această dată este cu atât mai importantă cu cât nu reprezintă doar revigorarea artei teatrale a orașului, dar și o revoluție estetică: teatrul tradițional burghez este înlocuit cu realismul psihologic, în scurt timp apar tendințe de reteatralizare, apoi tehnicile brechtiene și meyerholdiene, iar după revoluție apare și absurdul, grotescul și estetica postmodernă.
  Trupa, fondată în 1953 la Baia Mare, se mută în 1956 la Satu Mare. Despărțirea oficială de teatrul din Baia Mare a avut loc pe 1 aprilie 1957. Începând cu această dată și pe o durată de 11 ani, continuă să funcționeze ca Teatrul de Stat Maghiar din Satu Mare. Între 1959 și 1992 funcționează ca secția maghiară a Teatrului de Nord, iar în 1993 cu ocazia comemorării a 40 de ani de la înființare, trupa preia numele membrului fondator și fostului director Harag György. Generației fondatoare aparțin personalități ca Csiky András, Ács Alajos, Köllő Béla, Török István, Vándor András, Elekes Emma, Soós Angéla, Nyíredi Piroska, Diószeghy Iván, Nagy Iza, Kovács Ferenc ale căror nume sunt păstrate de abonamentele și premiile trupei numite după aceștia. De asemenea, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înființare, în 2003, sala studio a teatrului preia numele fondatorului și fostului director Ács Alajos (Studioul Ács Alajos).
  Având peste patruzeci și unu de mii de spectatori, în ciuda condițiilor materiale modeste, trupa se numără printre cele mai populare trupe de teatru, clasându-se chiar și înaintea teatrelor maghiare de stat cu buget mult mai ridicat. Trupa Harag György deține cel mai mare număr de abonați și totodată este fruntaș în numărul de spectacole pe stagiune.
  Calitatea este însă mai importantă decât cantitatea: trupa a participat cu succes la numeroase festivaluri atât în țară, cât și în străinătate: Festivalul Interetnic de la Oradea, Colocviul Teatrelor Minorităților Naționale din Gheorgheni, Festivalul DESZKA din Debrețin, Festivalul Teatrelor Maghiare de Peste Hotare de la Budapesta, Festivalul Teatrelor Maghiare de la Kisvárda, Festivalul Lurkó de la Miercurea Ciuc, Festivalul FUX Oradea.
  Trupa își asumă cu mândrie patrimoniul spiritual lăsat de Harag György și de discipolii săi care susțineau că teatru de calitate se poate face nu doar în orașe mari sau centre universitare, ci oriunde unde sunt artiști talentați, unde este voință puternică, imaginație, pasiune și perseverență.
  Nicolae Ghişan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE