More

    Astăzi și joi pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti

    Astăzi, de la ora 19, pe scena Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare, vor evolua într-un „Concert cameral” de excepție violoncelistul Vlad Câmpean și pianistul Horea Mihai Haplea. Cei doi, deși din generații diferite, se completează reciproc excepțional. Cel puțin așa au declarat auditoriul de la sinagoga din Bistrița la precedenta lor colaborare (25 feb. a.c.). Spectacolul muzical poate fi audiat și pe baza abonamentului cu nr. 33.

     

         Programul pe care cei doi protagoniști ni-l vor prezenta conține „Sonata Arpeggione” a lui Franz Schubert, „Suita nr. 1” a lui Johann Sebastian Bach și „Adagio și allegro” compusă de Robert Schumann.

     

     

         Joi, de la aceeași oră 19, ne vom bucura de o reîntâlnire cu „Orchestra simfonică a Filarmonicii Dinu Lipatti”. La pupitru revine pentru a treia primăvară consecutiv dirijorul chinez Junping Qian. Biografia acestuia o puteți regăsi în numărul nostru din 14 feb. 2022.

     

     

        Solistul „Concertului simfonic” oferit de conducerea filarmonicii sătmărene pentru care sunt valabile abonamentele cu nr. 34, este pianistul german de origine israeliană Stefan Arnold despre care, coincidență sau nu, v-am relatat în același număr din februarie 2022.

     

     

         Programul acestora conține „Concertul pentru pian și orchestră nr. 27” în si bemol major al lui Wolfgang Amadeus Mozart și  „Simfonia nr. 3 Eroica” în mi bemol major a lui Ludwig van Beethoven.

     

       Vlad Câmpean

    Vlad sa născut în România în 2003. În 2008, a început să învețe violoncel la Școala de Muzică Augustin Bena din Cluj-Napoca, România. După trei ani de predare, a fost admis la Colegiul de Muzică Sigismund Toduta, din același oraș.

        În același timp, Vlad a participat la numeroase cursuri de master, printre care Marin Cazacu, Razvan Suma, Jacob Show, Raphaël Pidoux, Bruno Cocset.

     

         Concurează cu succes în competiții din 2011. A câștigat un premiu I la „Olimpiada națională de interpretare instrumentală” din 2017 de la Arad, și un premiu II la Olimpiada din 2018 de la Craiova.

     

    A cântat în mod regulat la Cluj-Napoca, fie cu Young Famous Orchestra dirijată de Vlad Agachi (2017), fie ca solist cu Orchestra Filarmonicii din Transilvania (în „Rapsodia maghiară” de David Popper, în 2017) și orchestra colegiului său de muzică (2016 și 2017).

    În prezent este cursant în anul II de studii la „Conservatorul național superior de muzică și dans” din Paris unde îl are ca profesor pe reputatul violoncelist francez Raphaël Pidoux. Vlad cântă pe un instrument împrumutat de la „Școala națională de violă” din Minecourt. Compozitorii săi preferați sunt Vivaldi, Dvorak și Barrière.

    Horea Haplea

        HH. Nu vă speriați, nu despre celebrul fotbalist argentinian Helenio Hererra vă povestesc, ci despre pianistul Horea Haplea. S-a născut în 1980 la Alba-Iulia și a început studiul pianului la „Școala de muzică” din același oraș sub îndrumarea profesoarei Cristina Muntean, continuându-și formarea la „Liceul de muzică Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, la clasa profesoarei Gerda Türk. În 2004 a absolvit „Academia națională de muzică Gheorghe Dima” (ANMGD) din Cluj-Napoca, la clasa de pian a profesorului Daniel Goiţi şi la specializarea „Dirijat vocal-simfonic”, la clasa profesorului Florentin Mihăescu. În 2006 a absolvit masteratul în „Interpretare pianistică” la aceeași instituție. O serie de personalități l-au îndrumat în diferite discipline muzicale: Ferdinand Weiss (citire de partituri și analiză interpretativă comparată), Tudor Jarda (armonie) și Peter Szegö (contrapunct și compoziţie).

     

    Horea Haplea a fost premiat la concursuri naționale și internaționale de interpretare, iar activitatea sa artistică include apariţii în recitaluri pianistice, recitaluri camerale și concerte. A concertat ca solist cu orchestre ale filarmonicilor din ţară: Cluj-Napoca, Iași, București (Orchestra de Cameră Radio), Sibiu, Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Craiova, colaborând cu dirijori de prestigiu (Florentin Mihăescu, Alexandru Lăscae, Horia Andreescu, Gheorghe-Victor Dumănescu, Romeo Râmbu, Cristoph Rheli ș.a.). Are o bogată activitate în genul cameral, evoluând alături de formații precum Cvartetul Transilvan, Cvartetul Tiberius, Cvartetul Consonanțe, Trio-ul Orpheu sau împreună cu parteneri precum Răsvan Dumitru, Raluca Ilovan, Iulia Merca, Marius-Vlad Budoiu, Gheroghe Roșu ș.a. Este prezent în festivaluri muzicale, printre care: Toamna Muzicală Clujeană, Cluj Modern, A Tribute to György Ligeti in His Native Transylvania, Zilele Muzicii Româneşti etc. Este membru fondator al formației camerale Consort, cu care înregistrează în 2007 un CD intitulat Muzică preclasică pentru soprană, trompetă şi orgă. 

    În 2012 a obținut titlul de doctor în muzică, teza sa purtând titlul  „Aspecte ale stilisticii interpretative în Concertele pentru pian de Ludwig van Beethoven”, avându-l îndrumător pe prof. univ. dr. Adrian Pop. A predat în cadrul ANMGD disciplinele: pian principal, acompaniament pianistic, citire de partituri și acompaniament la clasele de vioară, violoncel și flaut. În prezent este conferențiar universitar la disciplinele acompaniament canto și acompaniament lied-oratoriu în cadrul „Departamentului de canto şi artă scenică”.

    Opriți războaiele!

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE