More

    Premierul Marcel Ciolacu: Guvernul susține proiectul pentru îmbunătățirea metodelor de evaluare imagistică a pacienților oncologici, aflat în derulare la  Spitalul Universitar de Urgență din București

    Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut astăzi o întrevedere cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, aflat în vizită oficială în România.

    Discuția de la Palatul Victoria reconfirmă strânsa colaborare între România și AIEA în dezvoltarea programului nuclear civil și reconfirmă perspective concrete de aprofundare a cooperării în medicina oncologică și în domeniul energiei.

    ”Guvernul se va implica direct în susținerea proiectului pentru îmbunătățirea metodelor de evaluare imagistică a pacienților oncologici, aflat în derulare la  Spitalul Universitar de Urgență din București. Suntem interesați să colaborăm pentru aplicarea și în România a celor mai eficiente terapii, în beneficiul pacienților, și să dezvoltăm cooperarea cu dumneavoastră pentru desemnarea acestui spital drept centru-ancoră al AIEA”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

    În ceea ce privește continuarea programului nuclear în domeniul energiei, România va dezvolta două unități suplimentare la Centrala Nucleară de la Cernavodă și are în curs lucrări pentru prelungirea duratei de viață a unei unități existente. În plus, România pune bazele primelor reactoare modulare de mici dimensiuni (SMRs), prin colaborarea cu SUA și alți parteneri, la cele mai înalte standarde de siguranță și securitate nucleară.

    Prin activitatea experților naționali și cu sprijinul oferit de AIEA prin Programul de Cooperare Tehnică, România poate deveni inclusiv donator de expertiză în domenii care utilizează energia nucleară precum radioterapie, reactoare de cercetare, cercetări farmaceutice, servicii de metrologie, conservarea patrimoniului cultural și planificarea și implementarea răspunsului în situații de urgență, a adăugat premierul Marcel Ciolacu.

    Vizita la București a directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, are loc în contextul în care România a lansat, în martie 2023, campania pentru un loc de membru în Consiliul Guvernatorilor AIEA, pentru perioada 2025-2027.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE