More

  Război în Orientul Mijlociu. Iran a lansat un atac cu sute de drone în Israel. Americanii trimit trupe în zonă

  Iran a lansat un atac direct în Israel cu sute de drone, dar şi cu rachete de croazieră, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru prima dată în istorie. Într-o declaraţie a armatei iraniene se spune că atacul se numeşte “Operaţiunea Promisiune Respectată”.

  Trupe americane se îndreaptă spre Orientul Mijlociu, pe fondul temerilor legate de un atac iranian împotriva Israelului, la mai bine de șase luni de la începutul războiului împotriva Hamas în Fâșia Gaza. „Trimitem mijloace suplimentare în regiune pentru a sprijini eforturile regionale de descurajare și pentru a spori protecția forțelor americane”, a declarat un oficial al Departamentului american al Apărării.

  Într-o declaraţie televizată, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a anunţat că Iranul a lansat un „roi masiv” de peste 200 de drone kamikaze, rachete de croazieră şi rachete balistice.

  Sirenele răsună în toată ţara, iar exploziile se văd şi se aud pe cer în mai multe locuri, în timp ce primul val al atacului iranian a ajuns în Israel în jurul orei locale 2 dimineaţa (şi a României). Este de aşteaptat ca atacul să se desfăşoare pe parcursul mai multor ore.

  Capitala comercială Tel Aviv, oraşul disputat Ierusalim şi Dimona, oraşul din deşert care găzduieşte uzina nucleară a Israelului, toate par să fi fost vizate de dronele iraniene, scrie The Guardian.

  La rândul lor, echipele CNN de la faţa locului au relatat că s-a auzit sunetul unor explozii deasupra Tel Avivului, care par să fi fost de la interceptările apărării aeriene. De asemenea, sunt raportate explozii în zonele Beersheba, Marea Moartă şi Hebron din Cisiordania, precum şi pe Înălţimile Golan, la graniţa cu Siria.

  Interceptări ale sistemului Iron Dome au avut loc în mai multe locaţii suplimentare, potrivit camerelor web în direct vizualizate de CNN. Interceptările au fost observate deasupra Hanaton, care se află în nordul Israelului, la est de Haifa; în apropiere de Nazareth; în apropiere de Modi’in-Maccabim-Re’ut; şi Safed, în apropiere de Înălţimile Golan.

  Sirenele sună în multe părţi ale Israelului, în timp ce apărarea aeriană este activată.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE