More

    Urmașul urmașilor noștri

         Am zis urmașul urmașilor noștri și nu urmașii urmașilor noștri pentru că în principal mă voi referi la viitorul apropiat, la voturile din acest an, bineînțeles la voturile nominale și nu acelea pe liste, la voturile care dau primarii din județul nostru și la voturile care vor da Președintele României. Atât la volanul fiecărei primării în parte de pe harta județului nostru, cât și la timona Instituției Prezidențiale a României (IPR) se va afla câte o singură persoană.

     

     

    Fără să mă erijez într-un barometru cu concluzii irefutabile în ceea ce privește orientarea bazinelor electorale pentru fiecare UAT (unitate administrativ teritorială) în parte sau a IPR, pot spune că în județul nostru, în marea majoritate a comunelor vor fi aleși primarii în funcție. Că e bine sau rău nu știu. Despre asta numai alegătorii respectivi vor afla și se vor bucura sau vor îndura. Chiar și la Satu Mare, la o privire nu neaparat superficială, se pare că vom avea un statu-quo dacă interpretăm locuțiunea după DEX-urile mai bătrâioare, până în 1998.

    Motivele pentru care actualul primar al municipiului nostru este îndreptățit să spere la un nou mandat țin în primul rând de legea electorală prin care primarul este desemnat după primul tur de alegeri. Un al doilea motiv ar fi faptul că la Satu Mare niciodată partidele istorice sau mai puțin istorice nu vor avea un candidat comun care să înfrângă electoratul disciplinat al unei uniuni. În sfârșit, un al treilea motiv, mai puțin determinant, este faptul că primarul în funcție a început să taie și va tăia în continuare, numeroase panglici de la obiective, unele chiar de importanță capitală pentru nivelul nostru de trai, de pe suprafața bătrânului Sătmar. Unii dintre noi ar spune „bine că nu-i mai rău”, alții…

    Mă opresc un pic asupra acestui subiect: Sătmarul. În primele documente apare ca o cetate de pământ din voievodatul lui Menumorut de la sfârșitul secolului al IX-lea și începutul secolului al X-lea de pe actualul teritoriu al municipiului Satu Mare, mențiune ștearsă de vandali din Wikipedia, unde se pomenește doar de comitatul Sătmar, cel înființat în secolul al XI-lea. Am mai atras odată atenția, nu numai eu, asupra mistificării istoriei României în Wikipedia, iar Academia Română, aflată sub jurisdicția Ministerului Culturii unde tronează Raluca Turcan, doarme în papuci. Asta până la noile alegeri când ministerul va revenii din nou și tradițional UDMR-ului!

    Trecând de rufele curate și murdare din județul nostru să spunem câteva cuvinte și despre celelalte alegeri care vor da un urmaș, cu siguranță nou de această dată. Cele prezidențiale. Presa națională ne tot omoară cu alegerea primarului din București, uitând că nici 10% din populația României n-au drept de vot în capitală. Deocamdată nu se dezbat serios candidaturile pentru postul de Președinte al României. Profitând de faptul că unul din candidații la alegerile prezidențiale este sătmărean, în emisiunea „Incursiune în cotidian” de pe Nord-Vest TV am inițiat câteva discuții în serial despre cum ar trebui să arate România în viziunea lui Silviu Zetea, omul de afaceri care dorește să se înhame la coarnele plugului.

    Aruncând din nou o privire peste umăr mi-aduc aminte cu regret de unele alegeri pe care le-am făcut pe buletinele de vot. Unele datorită unei proaste informări despre realitate, altele din impuls sau inerție, dar și pentru că în loc să aleg binele am fost obligat să aleg răul cel mai mic, clasa noastră politică din anumite perioade nefiind doar imatură, ci și rău intenționată. Să sperăm că fiecare dintre noi ne vom prezenta în fața urnelor conștienți de importanța acestui act.

    Opriți războaiele!

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE