More  Eveniment.Noaptea Europeană a Muzeelor și Noaptea Artelor la Muzeul de Artă din Satu Mare

  În data de 18 mai 2024, Satu Mare a sărbătorit “Noaptea Europeană a Muzeelor”, un eveniment cultural de prestigiu, inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și susținut de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor. Anul acesta e marcat a 20-a ediție a acestui fenomen cultural emblematic, desfășurat simultan în întreaga Europă.
  La Muzeul de Artă Satu Mare, cei prezenți au avut parte de un program special, pregătit cu atenție pentru a oferi o experiență memorabilă.
  Programul  evenimentului
  Prin talent, dăruire, tinerețe, candoare și bucurie, noaptea a fost animată de diverse manifestări artistice:
  • Filarmonica “Dinu Lipatti” – Stela Danciu și Andrei Dula
  • Centrul Cultural “GM Zamfirescu” – Spectacol de lumini și imagini pe clădirea muzeului
  • MT Creative Art Studio – Prof. Beata și Răzvan Pap împreună cu minunații lor copii
  • Uniunea Artiștilor Plastici Satu Mare
  • Școala de Arte – Alexandra Sorian și Alessio Bocrici (soliști); Bracci Chiara, Mihaela Ghiță, Roxana Budean, Juhasz Emese
  • Liceul de Artă “Aurel Popp” – Anițaș Alex, David Nicola, Gyapjas Sandra, Todor Elisa Giulia
  • Asociația Culturală Inedit 87 Nord – Prof. Sorin Berindei și grupul său de tineri talentați și joviali
  Un succes deosebit, care a stârnit dezbateri de specialitate, a fost și prezentarea realizată de Adela Dobrescu, intitulată “Arta Restaurării”.
  Protestele angajaților
  La nivel național, angajații muzeelor au fost în grevă. Specialiștii Muzeului Județean Satu Mare susțin acțiunile sindicatelor muzeelor din România, însă au ales să protesteze purtând banderole albe și să deschidă porțile muzeului, din respect față de patrimoniul cultural și vizitatori.
  Mulțumiri și recunoștință
  Aproape 1000 de vizitatori au trecut pragul muzeului în noaptea de sâmbătă.
  “Le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături: oficialităților, directorilor instituțiilor partenere, vizitatorilor, colegilor, prietenilor, sponsorilor și presei sătmărene care a mediatizat evenimentul”, au precizat cei de la Muzeul Județean Satu Mare.
  “Noaptea Europeană a Muzeelor” și “Noaptea Artelor” la Muzeul de Artă din Satu Mare a fost, cu siguranță, un eveniment de neuitat.
  Karina Brodi

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE