More  100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Coriolan Steer, personalitate marcantă a românilor din părțile Tășnadului

  Pe data de 18 iunie am marcat comemorarea centenarului de la trecerea în eternitate a lui Coriolan Steer, un avocat și activist român remarcabil, a cărui influență a lăsat o amprentă profundă asupra comunității tășnădene și a întregii Transilvanii.
  Coriolan Steer s-a născut la 11 iunie 1879 în Santăul Mare, Bihor, într-o familie cu rădăcini preoțești. A frecventat cursurile liceelor din Oradea și Beiuș, și și-a început studiile de drept la Academia din Oradea în 1897, fiind implicat activ în cercurile culturale și artistice românești. A jucat în piese de teatru și a participat la manifestările naționale, ceea ce a dus la excluderea sa din academie.
  În anul 1899 frecventa cursurile universității din Cluj. În acei ani, sentimentul de dragoste pentru Avram Iancu, cel care simboliza lupta pentru eliberare naţională, devenise predominant în rândurile tinerilor intelectuali clujeni. Pe de altă parte, ministrul de interne ungar oprise o colectă pornită printre români în vederea ridicării unui monument “Craiului munţilor”. În noaptea dintre cele două veacuri istorice, 31 decembrie 1899 spre 1 ianuarie 1900, trei tineri studenţi români au depus pe mormântul marelui revoluţionar o cunună de lauri cu o placă lată în tricolor românesc având inscripţia „Tinerimea română, lui Avram Iancu. Dormi în pace, noi veghem”.
  Aceşti tineri erau Ioan Scurtu, George Novacovici şi viitorul avocat din Tăşnad, Coriolan Steer. Toţi trei au fost eliminaţi din cadrul facultăţii din Cluj şi condamnaţi, procesul prelungindu-se de-a lungul anilor, trezind în acest timp un puternic val de simpatie în rândurile românilor.
  Budapesta este cel de-al treilea oraș în care tânărul Coriolan Steer a studiat dreptul și unde și-a și susținut doctoratul în 26 septembrie 1903. După absolvire s-a stabilit la Tăşnad, unde și-a deschis „cancelarie advocațială”, afirmându-se ca unul dintre cei mai activi membri ai intelectualității românești implicați în emanciparea națională (a candidat ca reprezentant al românilor la alegerile din 1906, a fost membru activ al ASTREI, membru fondator al băncii Vulturul etc.)
  Delegat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1918 a avut marea bucurie de a fi fost ales în Marele Sfat Naţional Român, ca reprezentant al cercului Tăşnad. La alegerile din noiembrie 1919 a fost ales în unanimitate senator, iar în aprilie 1920 a fost ales ca deputat al circumscripției Tășnad în comitetul electoral al Partidului Național Român, continuând să lupte pentru drepturile românilor.
  A trecut în eternitate, măcinat de supărări și boală, în 18 iunie 1924.
  Coriolan Steer rămâne pentru noi o figură importantă în istoria românească, un model de dedicare și sacrificiu pentru cauza națională.
  Comemorarea a 100 de ani de la trecerea sa în veșnicie ne oferă ocazia de a reflecta asupra valorilor și idealurilor pe care le-a promovat și de a le onora cu devotament față de națiune, dreptate și libertate.
  Sursa: Diana Kinces – Muzeul Județean de Istorie Satu Mare
  Nicolae Ghişan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE