More



    Salvamont Satu Mare vă înștiințează: În parcurgerea traseelor turistice montane amenajate pe cabluri „Via Ferrata” purtarea echipamentului de protecție este obligatorie!

    Traseele de via ferrata din Peretele Măgura Bătarciului sunt evaluate ca fiind trasee ușoare , ideale pentru inițiere, ele fiind amenajate pe o față stâncoasă cu o înclinare medie de 45° (față căzută), alcătuită din rocă vulcanică foarte aderentă, traseele parcurgând o succesiune de fețe căzute și praguri aproape verticale, cu înălțimi cuprinse între 4 și 10 m. Linia traseelor cuprind și „traversee” care, prin schimbarea direcției și expunerea orizontală, diversifică provocările întâlnite în traseele de acest gen, contribuind astfel la dezvoltarea tehnicii de parcurgere.
    Deoarece configurația unică a acestui perete a permis amenajarea unor trasee dedicate inițierii, în special fiind vizați copiii și adolescenții, pentru siguranță, toate pasajele mai dificile au fost prevăzute cu trepte metalice, dar fără exagerări, întocmai pentru a nu elimina contactul cu prizele naturale ale stâncii și a „forța” creativitatea fiecăruia în economia mișcărilor de cățărare.
    Traseul nr.1, denumit „Primii pași”
    Grad de dificultate A, (ușor)
    Traseu turistic amenajat cu cabluri (via ferrata), marcaj Cruce Roșie,
    Lungime 140 m
    Diferență de nivel 40 m
    Timp parcurgere 15 min
    Intrarea în traseu se face pe o față căzută, în locul denumit și marcat Horăiț, care parcurge o linie de fisură pe cca 60 m, ușor oblic stânga , după care urmează un traverseu ușor, pe aceeași față, de cca 25m, pînă la primul prag de stâncă. Acest sector nu implică dificultăți tehnice, recomandarea fiind ca deplasarea să se facă cu pași mărunți, folosind toate micile praguri sau alveole din perete, iar în lipsa acestora călcând direct în linia fisurii. De sub pragul de stâncă, locul în care începe și varianta de legătură cu traseul nr 2, putem să ne obișnuim cu înălțimea, în timp ce admirăm pt prima oară, panoramicul de sub noi, reprezentat de Catenele Oașului și Câmpia Someșului în depărtare.Urmează o mică verticală de 4 m, care cere un pic de îndemânare și un asist în cazul copiilor, după care ne deplasăm spre stânga, pe „Traverseul Țestoasei”, nume primit după aspectul unei lespezi de piatră pe lângă care trecem. Este locul cel mai dificil pentru marea majoritate a celor aflați la inițiere, dar amenajarea cu trepte de metal face sigură depășirea acestui pasaj. Urmează o urcare interesantă, în trepte, de cca 30 m, fără dificultăți tehnice, după care ajungem la ultimul traverseu scurt dar expus, care ne ”obligă„ la un scurt moment de a admira panoramicul și marea de stânca de sub noi. Ieșirea din traverseu se face printr-un diedru, îngust de cca 8 m, care necesită și el o atenție mai sporită, după care parcurgem ultima față căzută de 15 m până la ieșirea de pe cablu, în punctul denumit „Belvedere Măgura”. Reîntoarcerea se va face pe traseul turistic Bandă Roșie, sectorul Belvedere Măgura-Horăiț.
    Traseul nr.2, denumit „Iris aphylla”
    Grad de dificultate B, (ușor)
    Traseu turistic amenajat cu cabluri (via ferrata), marcaj Cruce Albastră,
    Lungime 180 m
    Diferență de nivel 60 m
    Timp parcurgere 20 min.
    Intrarea în traseu se va face în același loc denumit Horăiț, la distanță de doar 3 m, în dreapta traseului „Primii pași”. După cca 10 m, în care depășim un mic prag, traversăm cablul, după care urmăm o linie de fisură de cca 50 m, fără dificultăți tehnice, cablul situându-se la mâna dreaptă. Depășim un loc înierbat , iar după parcurgerea a încă 25 m pe o față stâncoasă cu praguri, ajungem la baza unui perete având o proeminență asemănătoare unui turn, care poate fi abordat pe două variante. Prima, cea directă, este pasul cel mai greu din traseu, dar pentru siguranță a fost amenajat integral cu profile metalice, totuși în cazul copiilor mai scunzi se recomandă o atenție sporită sau asigurarea suplimentară. Pentru cei care combină prizele naturale cu cele artificiale, în dreapta urcării descrise anterior, a fost amenajată încă o variantă de traseu care are doar două trepte metalice, în rest, urcarea făcându-se pe prizele naturale regăsite într-un diedru care ne conduce până pe vârful turnului. Aproape în vârf vom trece pe lângă un mic ochi de apă regăsit în stîncă, cu apă acumulată în urma ploilor și care rezistă chiar și în anii cei mai secetoși. Deasupra turnului, în mai multe pâlcuri, vom descoperi înflorită, în lunile aprilie-mai, specia protejată „Iris aphylla”, care conferă alături de celelalte specii de plante o notă aparte parcurgerii acestui traseu. Cele două variante fac joncțiunea pe micul platou de pe turn, loc în care întâlnesc și varianta traseului de legătură care va fi descris într-o viitoare postare. Ultimii 40 m se parcurg ușor pînă la locul denumit Piatra Măgurii, unde întâlnim traseul turistic Bandă Roșie, pe care vom reveni la punctul de plecare Horăiț sau de ce nu, putem urca ultimii 300 m până în vârful Măgurii.
    IMPORTANT!
    1. Este interzisă coborârea pe traseele de Via ferrata, reîntoarcerea la baza traseelor facându-se pe traseul turistic Bandă Roșie!
    2. Este obligatorie utilizarea echipamentului de siguranță, constând în cască, ham și amortizor cu lonje și carabiniere. În județul Satu Mare acestea sunt puse la dispoziție contracost de către  trei operatori economici.
    Sursa: Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare
    Nicolae Ghișan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE