More

    Careiul oferă soluţia la problema maidanezilor

    caine

    La iniţiativa prefectului Eugeniu Avram şi a viceprimarului municipiului Satu Mare, Radu Roca, asociaţiile pentru protecţia animalelor din judeţul Satu Mare s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Direcţiei Agricole (DA) Satu Mare, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare, Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare şi cei ai Poliţiei Locale Satu Mare. Concluzia discuţiilor: problema câinilor fără stăpân îşi are rădăcinile la sate, din cauza faptului că cetăţenii îşi abandonează în mod iresponsabil animalele. Soluţia problemei: modelul aplicat la Carei de către reprezentanţii Asociaţiei Puffi, care a reuşit să efectueze recenzarea tuturor câinilor din Carei, urmând să se realizeze o sterilizare în masă pentru eradicarea fenomenului. Prefectul Avram s-a arătat încântat de idee, urmând ca, cel mai probabil, modelul să fie implementat la nivelul întregului judeţ.

    Doar două ONG-uri în judeţ
    La nivelul judeţului Satu Mare funcţionează doar două asociaţii pentru protecţia animalelor, respectiv Asociaţia Free Life în Satu Mare şi Asociaţia Puffi în Carei. Pe de altă parte, la nivel de judeţ este înregistrată şi autorizată o singură firmă de ecarisaj, care prestează servicii pe raza întregului judeţ. La nivelul municipiului Satu Mare, Asociaţia Free Life a reuşit să sterilizeze 500 de câini, din care 250 de femele, fiind daţi spre adopţie 260 de animale. “Vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat şi unde s-ar fi ajuns dacă am fi lăsat cele 250 de femele pe stradă. Câţi pui ar fi fătat şi cum ar fi explodat fenomenul”, s-a întrebat reprezentantul Free Life, Carmen Frăţilă. Conform aceleiaşi surse, asociaţia sătmăreană a amenajat un mega-adăpost pe o suprafaţă de circa 3.000 de metri pătraţi, teren pus la dispoziţie de Primăria Satu Mare. În ceea ce priveşte sursele de finanţare, circa 4.000 de lei sunt asiguraţi în fiecare lună de către Primăria Satu Mare, fonduri din care sunt efectuate sterilizările, în timp ce 16.000 de lei sunt asiguraţi lunar prin diferite sponsorizări. Concret, Asociaţia Free Life are un buget lunar de 20.000 lei, pe care trebuie să îl drămuiască cu multă chibzuinţă, date fiind nevoile tot mai mari. “Până acum două luni credeam că problema este rezolvată, dar apar din nou câini. Problema este la sate. Acolo ar trebui să se intervină foarte serios. Altfel, municipiul Satu Mare va rămâne o fântână deschisă”, a concluzionat Carmen Frăţilă.

    Careiul, un model de urmat
    Activitatea Asociaţiei Puffi din Carei a devenit un veritabil model de bune practici când vine vorba despre problema câinilor fără stăpân. Conform celor declarate de preşedintele Asociaţiei Puffi, Maria Ardelean, fundaţia a apărut ca reacţie la violenţa cu care operau hingherii pe raza municipiului Carei. Totodată, în doar trei ani de când funcţionează, asociaţia a reuşit să stabilească un veritabil record când vine vorba despre numărul patrupedelor sterilizate şi date spre adopţie. “În doar trei ani de când funcţionăm, am reuşit să sterilizăm 673 de câini şi am dat spre adopţie, în baza unor contracte, un număr de 300 de animale. Noi am apărut ca şi o reacţie la violenţa hingherilor şi ca şi un sprijin pentru Primăria şi Consiliul Local Carei. În ultimele luni am demarat o activitate de recenzie a tuturor animalelor din localitate, cu ajutorul unei echipe formate dintr-un tehnician veterinar şi un poliţist local. În octombrie vom termina recensământul tuturor câinilor din Carei, urmând să facem o sterilizare generală, în special a câinilor fără valoare chinologică. Cei care vor refuza sterilizarea animalelor vom cere Consiliului Local să adopte o hotărâre prin care stăpânii în cauză să plătească o anumită taxă. Este singura soluţie pentru această problemă. Din păcate, eforturile noastre sunt zădărnicite de oamenii de la sate, care îşi abandonează animalele pe raza municipiului Carei. Ar trebui implicate, în cel mai serios mod posibil, şi primăriile din mediul rural. Şi acolo ar trebui făcut un recensământ clar al animalelor şi responsabilizarea proprietarilor. Altfel nu vom putea combate niciodată acest fenomen”, a declarat Maria Ardelean.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE