More

    Cercetările ştiinţifice despre Oaş trebuie îmbunătăţite

    colocviu

    Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti Oaş a fost gazda unui colocviu dedicat stadiului actual şi perspectivelor cercetărilor ştiinţifice desfăşurate în Ţara Oaşului, care s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică. La eveniment au participat profesori universitari, alte categorii de specialişti şi cercetători în domeniile istoriei, geografiei, etnografiei, etnologiei şi folcloristicii, care au fost de părere că cercetările din zona Oaşului trebuie îmbunătăţite şi actualizate.

    Specialişti de seamă, prezenţi la colocviu
    Colocviul s-a bucurat de prezenţa unor specialişti de seamă din domeniile istoriei, geografiei, etnografiei, etnologiei şi folcloristicii. Dintre aceştia pot fi amintiţi prof. univ. dr. Doru Radosav, de la Facultatea de istorie şi filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, şi pe conf. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decanul aceleeaşi facultăţi, ambii distinse personalităţi ale cercetării istorice din ţara noastră, şi legaţi, prin viaţă şi activitate, de ţinuturile sătmărene şi oşeneşti. De asemenea, au mai fost prezenţi conf. univ. dr. Marin Ilieş, de la Facultatea de Geografie a Universităţii Babeş-Bolyai, Extensia din Sighetu Marmaţiei, dr. Dacian Ovidiu Molnar, istoric (Bucureşti), dr. Corina Iosif, cercetător la Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române din Cluj-Napoca, prof. Doina Molnar, folclorist (Tarna Mare), prof. Iacob Pop, etnolog (Bixad), dr. Grigoruţ Vasile Zsolt, istoric (Alba Iulia), prof. Vasile Conioşi Meşteşan (Tarna Mare), prof. Ioan Nistor (Satu Mare), prof. Ovidiu Hotcă (Negreşti-Oaş), care şi-au legat numele în ultimii ani de cercetări ştiinţifice şi de cărţi dedicate culturii şi civilizaţiei populare din Ţara Oaşului.
    De la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport a Universităţii din Oradea, a fost prezent lectorul univ. dr. Vasile Grigore Gherman, născut în Ţara Oaşului şi colaborator al muzeului negreştean, în timp ce de la Muzeul Judeţean Satu Mare, un grup de cercetători, istorici şi muzeografi şi anume dr. Liviu Marta, dr. Claudiu Porumbăceanu, dr. Paula Virag, Diana Iegăr şi Marius Baloş. Tot din Satu Mare participă şi dr. George Vulturescu, scriitor şi filolog, dr. Kiss Imola, istoric de artă, drd. Gheorghe Toduţ, istoric. Nu în ultimul rând organizatorii colocviului au invitat profesori, în special de istorie, de la şcoli din Ţara Oaşului, urmărindu-se discutarea unor viitoare colaborări.

    Să ne cunoaştem trecutul ca să putem privi spre viitor
    După cuvântul de început rostit de directorul Muzeului Ţării Oaşului, Remus Vârnav, care a precizat că a avut în vedere organizarea unui astfel de colocviu de circa 2 ani, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, a declarat că este o bucurie ca un astfel de evniment să fie organizat în capitala Ţării Oaşului. De asemenea, i-a felicitat şi pe organizatori. “Îl felicit pe Remus Vârnav pentru organizarea acestui eveniment la Negreşti Oaş fiind ocazie unică pentru a ne descoperi istoria. Un popor care nu-şi cunoaşte istoria este ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii. Îmi doresc ca acest colocviu să fie de folos pentru toţi locuitorii Ţării Oaşului pentru că trebuie să ne cunoaştem trecutul ca să putem privi spre viitor”, a mai spus primarul Fedorca, care a mai adăugat că după editarea unei monografii a oraşului Negreşti Oaş se are în vedere editarea unei monografii a Ţării Oaşului.
    În urma discuţiilor purtate în cadrul colocviului, specialiştii au fost de părere că cercetările făcute până acum în Ţara Oaşului au fost de bun augur, însă acestea ar trebui actualizate şi îmbunătăţite, în special în ceea ce priveşte istoria şi cultura acestor locuri. Totodată, au fost puse bazele unei colaborări între specialişti pentru colaborarea unor noi cercetări ştiinţifice în zona Oaşului.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE