More

    Fostul director al APIA, Viorel Pintea, trimis în judecată de DNA

    pintea1

    Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a fostului director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, Viorel Pintea. În sarcina fostului director, procurorii anticorupţie au reţinut 3 infracţiuni de luare de mită, se arată într-un comunicat de presă postat ieri pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

    Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, în perioada 2010 – 24 noiembrie 2013, inculpatul Viorel Pintea, în calitate de director al APIA – Satu Mare, a pretins, în etape diferite, de la doi denunţători (fermieri), suma de 40.500 euro din care a primit 5.500 euro, 3.000 lei şi bunuri în valoare de 36.000 lei. În schimbul acestor sume de bani şi bunuri, inculpatul şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, constând fie în nedispunerea unor controale la activităţile agricole ale acestora, fie în sprijin la obţinerea cu mai multă uşurinţă a subvenţiilor.

    La data de 24 noiembrie 2013, inculpatul Viorel Pintea a primit de la unul dintre denunţători suma de 3.000 euro din banii pretinşi, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. În cauză, în vederea confiscării, s-a dispus indisponibilizarea şi sechestrarea următoarelor sume de bani: 36.000 lei, 9.652 lei şi 600 USD, ce au fost consemnate la o unitate bancară, la dispoziţia DNA – Serviciul Teritorial Oradea, Biroul Satu Mare, urmând ca instanţa să dispună asupra acestui sechestru asigurător. La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

    Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare. Viorel Pintea va fi judecat în stare de libertate după ce Curtea de Apel Oradea i-a admis în data de 11 decembrie 2013 cererea de eliberare pe cauţiune. Aceeaşi cerere de eliberare condiţionată a fost respinsă de Tribunalul Satu Mare înainte cu o săptămână. Familia ex-directorului Viorel Pintea a achitat în câteva zile cauţiunea în valoare de 100.000 lei, o sumă deloc neglijabilă pentru un sătmărean de rând. Fostul director al APIA Satu Mare este primul inculpat din judeţul nostru arestat pentru săvârşirea unor fapte de corupţie care a cerut să fie eliberat pe cauţiune.
    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE