More

    Un sătmărean, artizanul sistemului de apărare al țării. Cine este acesta

    Senatul României a făcut astăzi primul pas pentru optimizarea securității spațiului aerian al țării. Achiziția strategică pentru securizarea spațiului aerian al României, a facut primii pași în Senat odată cu intrarea în linie dreaptă a achiziției sistemelor Patriot. Unul dintre principalii artizani ai acestui proiect este sătmăreanul Gabriel Leș, actualemnte senator.

    Gabriel Leș a lucrat intens la acest proiect încă de pe vremea în care era secretar de stat, iar mai apoi miistrul al Apărării.

    ”Primul dintre cele opt programe de înzestrare la care am avut onoarea și bucuria să lucrez în calitate de secretar de stat, apoi ca ministru, alături de echipa mea și de colegii din Ministerul Apărării, si care concretizează achiziția strategică pentru securizarea spațiului aerian al României, a facut primii pași în Senat.

    Prin raportul favorabil dat astăzi proiectului de lege pentru realizarea “Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, de către Comisia pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, achiziția sistemelor Patriot intră în linie dreaptă.

    Ca membru al Comisiei, asigur Armata României de întreg sprijinul nostru pentru achiziţionarea celor mai moderne echipamente pentru a-și putea duce la îndeplinire misiunile încredințate, Parlamentul fiind un partener pe care se poate baza în plan legislativ”, a arătat senatorul sătmărean, Gabriel Leș.

    Chiar dacă nu există un program de offset, pentru că în achizițiile între guverne nu se poate apela la aceste măsuri compensatorii, Raytheon, producătorul sistemelor de rachete Patriot, a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Aerostar Bacău, pentru a permite industriei de apărare să contribuie la producerea și mentenanța fiecărui sistem Patriot livrat în România.

    Acest prim pas în domeniul achizițiilor strategice ale Armatei Române, întărește parteneriatul strategic cu SUA, contribuie la consolidarea flancului Estic al NATO și este garanția angajamentelor asumate de România în fața partenerilor externi.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE