More


  Mănăstirea Strâmba, un colţ de rai în mijlocul Sălajului

  - Advertisement -

  Mănăstirea Strâmba se află în comuna Hida, sat Păduriș din județul Sălaj, la mai puțin de 50 km de Zalău și tot cam aceeași distanță de Huedin. Este una dintre mănăstirile ortodoxe vechi ale Transilvaniei și singura de călugări din județul Sălaj. Cel mai probabil mănăstirea a fost înființată în secolul al XV-lea, însă, conform altor surse, este posibil să fi fost înființată în secolul al XVIII-lea.

  Drumul până la ea nu este chiar uşor şi scurt. Începe undeva pe la jumătatea distanței dintre Cluj și Zalău. Din Sânmihaiu Almaşului, drumul porneşte spre Hida şi apoi spre mai multe puncte până la mănăstire. Din fericire, peste tot există indicatoare, mai ales că sunt multe intersecţii, aşa că nu se pune problema negăsirii ei. Drumul este parţial asfaltat şi parţial pietruit.

  Cu o tradiție de peste jumătate de veac, reînnodată la începutul anilor ’90, mănăstirea Strâmba de la marginea satului Păduriș, una dintre cele mai vechi vetre de învățătură și credință ortodoxă din Ardeal , cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, este astăzi un loc de “îndreptare” a sufletelor, căutat de un număr din ce în ce mai mare de credincioși. “Ajuns la capătul drumului ce urcă spre locul unde este amplasată mănăstirea, în mod cu totul surprinzător, experimentezi o ‘ruptură de nivel, o trecere din sfera profanului, a lumescului și a păcatului, în sfera de har, liniște, pace și binecuvântare specifice locurilor unde este prezent Dumnezeu. La picioare ți se așterne imaginea terestră a mult regretatului Eden, marcată definitoriu de armonie și echilibru și împodobită cu semnele nepieritoare ale credinței: biserica de lemn, icoanele pictate cu măiestrie, altarul cel nou de vară ce îmbie la rugăciune, casa pelerinilor ce oferă adăpost și în care se naște mângâiere, centrul cultural în care se plămădește făptură nouă din slove vechi, biserica de zid ce își croiește, în ritm amețitor, năvalnic drum spre cer” — așa caracterizează preotul Gabriel Gârdan ansamblul mănăstiresc de la Strâmba, de la marginea satului Păduriș, din comuna Hida.

  Istoria Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Strâmba este una care se întinde pe o perioadă de câteva sute de ani. Începuturile mănăstirii datează din anul 1470, potrivit cercetărilor istoricului Augustin Bunea. Despre întemeietorul acestui sfânt lăcaş se spune că ar fi fost o femeie bogată de prin părţile locului, care avea un handicap la picior şi era gârbovă (strâmbă). Femeia avea o fiică bolnavă şi a cerut sprijin la doi călugări ce pustniceau prin pădurile din zonă să se roage la Dumnezeu pentru a-i vindeca fata, lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat. De aici şi numele Mănăstirii „Strâmba”. Preacuviosul Părinte Arhimandrit Grighentie Oţelea, stareţul mănăstirii, scrie în cartea sa „Mănăstirea Strâmba – Loc sfânt de îndreptare a sufletului” că biserica din lemn a mănăstirii este singura construcţie ce s-a păstrat din vechea aşezare monahală. Biserica ar data de pe la 1461 şi găzduieşte o icoană care a făcut faimoasă mănăstirea mai ales în perioada interbelică. Este vorba despre icoana „Maica Domnului cu Pruncul” numită şi „Dulcele Sărut”. Părintele Arhimandrit Grighentie Oţelea mai scrie în cartea sa că, potrivit tradiţiei, icoana a fost dăruită mănăstirii de un localnic din Gârbou, care a comandat-o vestitului Luca din Iclod, prin anul 1673, icoana fiind considerată făcătoare de minuni.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img