More


  Filarmonica Dinu Lipatti ne propune în această săptămână Haydn, Donizetti și Corelli la pianul lui Balázs Demény sub bagheta lui Jankó Zsolt

  - Advertisement -

  Balázs Demény s-a născut în 1989 la Cluj-Napoca și și-a început studiile de pian la școala de muzică „Sigismund Toduță” din clasa lui Pál Buzás. Și-a continuat studiile la liceul de muzică „Bartók Béla” din Budapesta ca student la Gábor Eckhardt . Din septembrie 2009 este în Academia de muzică „Liszt Ferenc” ca student al lui András Kemenes . Din 2011 studiază simultan la Budapesta și Berlin, la „Hanns Eisler” Hochschule für Musik, cu prof. Univ. Georg Sava apoi din 2013 urmează studiile „Solist-Master” la „Universität der Künste” Berlin, studiind cu prof. Univ . Pascal Devoyon . Din 2016 urmează școala doctorală la Academia de muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta.

  Balázs Demény este unul dintre talentele foarte promițătoare ale tinerei scene pianiste. El este câștigătorul mai multor concursuri internaționale de pian, printre care „al 19-lea Ile de France”, „Lagny-sur-Marne”, „Hans von Bülow” și concursurile internaționale de pian „Carl Filtsch”. A cântat în săli și locuri prestigioase precum Gasteig München, Marea Sală a Academiei Liszt din Budapesta, Sala Națională de Concert din Palatul Artelor din Budapesta, Festivalul Raiding Liszt, Festivalul de primăvară din Budapesta, Palatul Atheneum din București, Expoziția mondială de la Milano sau Seria internațională de concerte de pian Yokohama sau Salle Molière din Lyon.

  De asemenea, a primit premiile „Kodály” și „Pianist” la Festivalul ISA Prag-Wien-Budapesta, premiul I la Concursul Internațional de pian „S. Toduță”, premiul II la Concursul Internațional Chopin (Budapesta) și premiul I la Festivalul de muzică maghiară din București. Cel mai recent CD al lui Schumann-Bartók a fost înregistrat la Centrul de Muzică din Budapesta, în 2011 a fost publicată prima sa înregistrare, „Un an memorial Liszt”. Printre mai multe concerte solo și de cameră, a lucrat cu orchestre importante din toată Europa, având mai mult de 70 de apariții ca solist cu dirijori precum Jesús López-Cobos, András Ligeti, Gábor Hollerung, Ken Takaseki, Máté Hámori, Zsolt Jankó, Gábor Horváth, József Horváth, Theo Wolthers, Alfonso Saura, Ion-Ilarion Galați și mulți alții.

  Concertul se va desfășura sub bagheta dirijorului JANKO ZSOLT, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj.

  Dirijorul Jankó Zsolt s-a născut în 1978 la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă “Sigismund Toduţă” din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală.

  Între 2003-2004 a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006 a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul “Benedetto Marcello” din Veneţia studiind cu Giorgio Proietti.

  În perioada 1999-2008 a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susţinute de: Octav Calleya (1999, 2000, 2001), Emily F. Brown (2002), Acél Ervin (2003), Peskó Zoltán (2005, 2006, 2008) şi Tihanyi László (Szombathely 2007, curs de dirijat muzică modernă), în aprilie 2010 a participat la cursurile de dirijat organizate de Orchestra Tonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman.

  Între anii 2005-2007 a fost asistent universitar, conducând cursurile Orchestrei Facultăţii de Muzică a Universității Oradea. De-a lungul activităţii sale concertistice a dirijat orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj, Satu Mare, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc. În Ungaria a fost invitat să dirijeze Orchestrele Simfonice MÁV, Szeged şi Szombathely.

  În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea, pe lângă concertele simfonice din cadrul stagiunii, susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret. A realizat totodată numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Naţională Română şi Opera Maghiară din Cluj, în instituția din urmă deținând din anul 2010 și funcția de dirijor permanent. În cadrul Festivalului Bartók din Cluj a dirijat toate cele trei compoziţii pentru scenă semnate de Bartók. Cu ocazia Zilelor Muzicii din Nyírbátor (Ungaria) a dirijat în 2007 Pärnu City Orchestra din Estonia. În 2010 a dirijat la Festivalul Internaţional de Operă de la Miskolc (Ungaria) şi în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein la celebrul Konzerthaus din Berlin.

  Între anii 2010-2015 a fost dirijorul asistent al Orchestrei Festival din Budapesta.

  Răspunzând la întrebarea pianistului Zoltán Horváth, el a mărturisit că i-a plăcut întotdeauna să dirijeze oamenii. La vremea când era în liceu, conducea o tabără de 30 până la 40 de elevi. El a vorbit cu un respect extraordinar pentru fostul profesor al lui, Petre Sbârcea, care a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea carierei sale artistice, predând baza tehnică. Ei vorbesc adesea despre lumea mereu interesantă și diversă a lumii muzicale. Relația lor era ca o relație tată-fiu. A participat la nenumărate clase de master. Este interesant cum le evaluează rolul. În clasa magistrală din Viena, a învățat să aibă un repertoriu cât mai larg posibil, să învețe repede.
  Gruiţă Ienăşoiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  Anunț condoleanțe

  0
  spot_img
  spot_img