More


  Gâlceava politică anemică şi reformarea sistemului politic românesc

  =

  Cineva ar trebui să propună schimbări politice majore pragmatice în ceea ce priveşte desemnarea premierului şi formarea noului Guvern al României ! La consultările de la Cotroceni nu s-a întâmplat nimic spectaculos, nu au fost discuţii contradictorii şi nici nu au fost vehiculate argumente clare ‚,pro şi contra” pe marginea propunerilor făcute pentru funcţia de prim-ministru. Cel puţin în presa românească n-au apărut articole menite să susţină un „spectacol mediatic” apetisant şi captivant. Unii lideri politici au apreciat cu nonşalanţă că mult aşteptatele consultări au avut mai mult un caracter „protocolar”, care au respectat anumite reguli de politeţe. În mod cert, ridicolul a dominat aceste întrevederi cu Preşedintele, care parcă ar ţine mai mult „de o comedie umană” politică poleită cu false intenţii binevoitoare şi paşnice. Celebrele cuvinte din popor, parcă întregesc caracterul protocolar al consultărilor: ,,Afară-i vopsit gardul, înuntru-i leopardul”. Numele secret al premierului?

  Până la urmă, în ţara noastră, scindarea politică este evidentă, datorită şi formelor legale învechite. Alegătorii au votat pe cei mai preferaţi lideri ai partidelor politice, cu gândul că aceştia le vor reprezenta interesele în Guvernul şi Parlamentul României . Acesta este primul palier al politicii româneşti. După alegeri, în faţa noastră ni se relevă un alt palier al politicii, unde voturile românilor au început să fie triate. Unele sunt valabile, altele nu intră în calcul, iar restul sunt aruncate la „coşul de gunoi” al ignoranţei, infatuării şi intereselor de grup. Nu se poate, nu este corect, ca un grup de lideri politici să negocieze votul românilor ! Viitorul Guvern al României este al românilor! nu al unei Coaliţii din care vor să facă parte partide, care au pus tot felul de „condiţii” la masa aşa-ziselor negocieri.

  Nu ar fi timpul să se termine odată cu Majoritatea şi Minoritatea din Parlamentul României? Parlamentarii nu merg în Camera Deputaţilor şi Senat pentru „a se căciuli ca la piaţă” în faţa marilor probleme ale României, care aşteaptă soluţii grabnice şi eficiente. Haideţi să fim realişti! Acum, la ora actuală, asta este marea problemă a României, cine va deţine Majoritatea în Parlamentul României? Românii au votat pentru o Majoritate sau o Minoritate sau pentru nişte parlamentari, care să studieze, să analizeze strategiile cele mai bune pentru viitorul României? Doamne, câtă prostie poate să existe încă în ţara aceasta, dominată de nişte „politruci” cu mentalităţi învechite, care au se pare „pe ţeavă” tot felul de strategii premeditate, străine de interesul naţional, motiv pentru care au nevoie de Majoritate. Ei nu doresc să aibă opozanţi serioşi şi profesionişti, care să-i oprească la un moment dat, să le zădărnicească misiunile lor dubioase.

  E nevoie de o schimbare majoră în politica românească! De pildă, la viitoarele alegeri parlamentare, pe buletinul de vot fiecare partid să menţioneze candidatul propus pentru funcţia de premier al României. După alegeri, candidatul care va obţine cele mai multe voturi va fi desemnat din oficiu premier al României. Prin lege ar trebui să se stabilească, clar şi concis, ca din viitoarea „echipă guvernamentală” să facă parte câte un reprezentant al partidelor care „au trecut pragul electoral”. În acest fel, s-ar putea pune capăt certurilor politice, intereselor de tot felul, care se negociază în culise, iar în mod oficial sunt date publicităţii doar anumite informaţii selectate în mod atent. Unii lideri politici deja „au sărit ca arşi” când au constatat că anumiţi parteneri de negocieri au furnizat presei informaţii „fără ştirea lor”. Aveţi grijă ce faceţi, dragi lideri, care aţi început să negociaţi voturile românilor ! De-ar „putea vorbi pereţii” unor încăperi din Bucureşti, unde au avut loc până acum „negocieri secrete”, s-ar cruci nu numai alegătorii, dar şi toate „ţaţele de pe marginea şanţului” de inepţiile şi şmecheriile politice aducătoare de viitoare profituri.

  În Parlamentul României nu ar mai trebui să existe grupuri parlamentare! Acestea ar trebui interzise prin lege. Acolo ar trebui să avem numai şi numai parlamentari aleşi de popor, iar „culoarea politică” ar trebui să fie lăsată la intrarea în cel mai mare for legislativ al românilor. Aleşii au mers acolo să studieze documentaţiile proiectelor de lege, pe comisii de specialitate, nu să facă politica dezbinării. Din declaraţiile unor foşti parlamentari a reieşit faptul că în timpul mandatului nici măcar nu au studiat documentele, nu s-au străduit, deoarece în funcţie de ce zicea liderul grupului politic parlamentar, fiecare vota sau nu vota, în mod mecanic, un proiect de lege. Unii, mai conştiincioşi, chiar dacă au avut idei bune, nu şi le-au putut exprima deoarece trebuiau „să execute orbeşte comanda” dată de liderul Grupului parlamentar. Nu se mai poate face politică în acest fel în ţara noastră! De-aia nu avem stabilitate în România, iar certurile şi ura domină climatul social, economic şi politic! Unii spun că înţelegerile dintre anumite grupuri parlamentare au dat curs unor legi, care se pare că le-au fost favorabile în mod special pentru anumite afaceri sau pentru ,,confecţionarea unor dosare politice”. Până şi alegătorul de rând cunoaşte şi „vorbeşte pe la coţuri” despre acest stil înapoiat, chiar grotesc, de a face politică în Parlamentul României. Aceste „semnale”, poate sunt şi alte „idei constructive”, vor fi preluate de politicienii adevăraţi, de nişte Decidenţi serioşi, care au o experienţă juridică vastă, pentru a reforma cu adevărat sistemul politic din România. În acest fel, Voturile tuturor românilor îşi vor găsi „locul de muncă” binemeritat în Parlamentul României.

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img