More


  Montaniarzi vi se pregătește ceva – în curând Circuitul Mare al Pietrosei!

  - Advertisement -

  Veste excelentă pentru iubitorii de drumeții! În acestă lună, SPJ Salvamont va înainta către ministerul de resort, documentațiile necesare în vederea omologării a încă nouă trasee turistice, cinci amenajate în Munții Gutâi, celelalte patru fiind amenajate în Munții Oaș. Odată finalizată și ultima verigă lipsă din Circuitul Mare al Pietroasei, a sosit momentul în care putem supune atenției publicului larg, un traseu de circuit inedit, situat în munții Gutâi, cel mai lung dar și cel mai spectaculos din județul Satu Mare, un circuit format prin includerea a patru trasee distincte sau a anumitor sectoare din ele.

  Traseele care compun circuitul sunt descrise în ordinea în care au fost parcurse în patrularea din 1 decembrie și anume: Triunghi Roșu (Plecare Telescaun-Poiana Soci), Banda Roșie (Poiana Soci-Vf. Țiganu-Peretele Malek-Vf. Pietroasa), Cruce Roșie (traseul Sfinxul Oașului, Vf. Pietroasa-Gol Alpin ) și Triunghi Albastru (Gol Alpin-Plecare Telescaun).

  Descrierea completă a circuitului se va realiza prin imaginile și descrierile sumare cuprinse în două postări, în prima parte făcându-se referire la sectorul Parcare Telescaun – P.na Cioncășel – P.na Soci-Vf. Țiganu-Vf.Pietroasa.

  Scurtă descriere: Odată ajunși în parcarea de la baza pârtiei Luna Șes, după verificarea echipamentului, ne pornim la drum urmând traseul Triunghi Roșu al cărui punct final va fi Poiana Soci, parcurs în aproximativ 2 ore. Traseul care în prima parte este comun cu traseul Punct Galben, ne conduce prin incinta Telescaun Luna Șes, după care începe să urce prin pădure până la marginea unei fânețe, de unde vom avea o frumoasă panoramă asupra microdepresiunii Luna Șes, locul fiind marcat pe hartă cu denumirea „Copacul singuratic”. În continuare după o scurtă pantă accentuată cele două marcaje se despart, noi urmând Triunghiul Roșu către stânga, ce ne va conduce pe curbă de nivel până în Poiana Cioncășel, un loc deschis cu o frumoasă panoramă, unde vom găsi și un izvor cu apă de cristal. De aici continuăm traseul prin pădurea de brazi către Izvorul Trestia, loc de joncțiune cu Cruce Roșie care urcă până aici, pornind de la Borcut Luna Șes. Urmând traseul vom trece pe lângă Rezervația naturală Tinov Trestia la al cărei capăt vom găsi o rampă de încărcat bușteni, de unde ne vom încadra direct pe firul văii Trestia. Deplasarea pe vale necesită puțină atenție la deplasarea pe poteca îngustă (cca 200 m) după care o cotește stânga pe un vechi terasament ce urmează curba de nivel printr-o pădure seculară de molid. După ieșirea din pădure vom găsi un loc deschis în care se întâlnesc trei văi , de unde ne vom continua urcarea, destul de accentuată pe piciorul din stânga, care ne va conduce până în Poiana Soci, care este și punctual final al traseului Triunghi Roșu. Poiana Soci este un punct important, de aici putându-se ajunge către:1- Vf. Țiganu-Peretele Malek-Vf. Pietroasa, traseu Bandă Roșie omologat SPJ Salvamont SM. 2- localitatea Blidari, Maramureș pe traseu marcat Triunghi Roșu, dar care pe anumite porțiuni ridică probleme de orientare. 3- Vârful Rotundu, traseu neomologat, în curs de amenajare SPJ Salvamont SM. În continuare vom urma traseul Bandă Roșie care ne va conduce pe linia de creastă către Izvorul Țiganu (cca 40 min), de unde după un urcuș pe o pantă accentuată vom ajunge pe vârful Țiganu cu al său loc de belvedere. De aici vom avea o frumoasă panoramă către munții Maramureșului, Rodnei și Gutâi. Continuându-ne traseul vom atinge un alt punct de panoramă, situat deasupra Peretelui Malek, de unde vom putea admira catre sud, depresiunea Băii Mari, Defileul Someșului și zona Codru. După un respiro, poteca marcată cu Bandă Roșie ne va conduce prin Șaua Pietroasa, până în punctul cel mai înalt al circuitului, și anume în vârful Pietroasa 1200m.

  Recomandări:
  -Echipament de munte, adaptat sezonului.

  -Pregătire fizică bună, adaptată drumețiilor de anduranță

  -Timp parcurgere (întregul circuit) 6-7 ore, în funcție de pregătirea și componența grupului.

  -În caz de furtună sau viscol, recomandăm adăpostirea în loc sigur, evitarea staționării în pădurile bătrâne, evaluarea situației și renunțarea la continuarea cu orice preț a drumeției, alertarea pentru sprijin, a echipelor Salvamont.

  – Atenție maximă în locurile de belvedere,-pericol de cădere în gol!!!

  -Păstrarea distanței de siguranță 3-5 m, față de marginea prăpastiei – respectarea indicatoarelor de avertizare!

  -În caz de accidente montane, apelați 112.

  Sursa:Serviciul Public Salvamont Satu Mare

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img