More


  NESIMȚIRE. Muncă ”LA NEGRU” în pandemie. Cum își BAT JOC unii PATRONI de ANGAJAȚI

  - Advertisement -

  Chiar dacă amenzile sunt etrem de mari, și ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, mai sunt unii patroni care folosesc și acum munca la negru. De asemenea, unii angajatori își bat joc pur și simplu de angajați, neasigurându-le condiții de protecție în perioada pandemiei.

  În cursul lunii noiembrie 2020, inspectorii de muncă sătmăreni au efectuat 150 de controale, din care 77 controale în domeniul relațiilor de muncă (RM) și 73 controale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), fiind constatate 162 deficiențe pentru înlăturarea cărora s-au dispus în anexele proceselor verbale de control 188 măsuri pentru înlăturarea acestora.

  Cu ocazia celor 77 controale în domeniul relaţiilor de muncă efectuate în luna noiembrie 2020 s-au aplicat în total 43 sancţiuni contravenţionale, din care 4 amenzi în valoare de 29.100 lei și 39 avertismente, inspectorii de muncă dispunând 69 măsuri pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale.

  Pentru încălcarea unor prevederi ale Codului Muncii au fost aplicate 29 sancțiuni (4 amenzi în valoare totală de 29.000 lei și 23 avertismente).

  Pentru folosirea muncii nedeclarate a fost sancționat un angajator cu amendă de 20.000 lei, și doi angajatori cu avertisment (unul pentru netransmiterea în REVISAL a datelor contractului individual de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii și unul pentru primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial).

  Pentru încălcarea prevederilor H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților în format electronic au fost aplicate 13 sancțiuni (avertismente) și s-au dispus 13 măsuri pentru înlăturarea deficiențelor constatate.

  În perioada 10-24 noiembrie s-au desfășurat acțiuni de control în cadrul Campaniei Naționale pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19. Au fost controlați 34 angajatori având la data controlului 4.884 salariați din care 191 lucrând în regim de telemuncă și/sau muncă la dumiciliu, și 1.129 salariați având programul de lucru individualizat.

  Au fost constatate 79 deficiențe (75 în domeniul SSM și 4 în domeniul RM), și au fost aplicate 79 sancțiuni contravenționale, din care 23 sancțiuni pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (2 amenzi în valoare de 3000 lei și 21 avertismente).

  În domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 73 de controale în cursul lunii noiembrie 2020, fiind constatate 154 deficiențe (neconformități față de prevederile legale). Au fost aplicate 119 sancțiuni contravenționale, din care 9 amenzi (în valoare totală de 19.000 lei) și 110 avertismente. Au fost dispuse 119 măsuri pentru înlăturarea deficiențelor constatate.

  În cursul lunii noiembrie au fost comunicate (de către angajatori) 10 evenimente (8 cercetate conform legii de către angajatori, dosarele de cercetare urmând a fi avizate de către I.T.M., și 2 cercetate de I.T.M. și avizate de I.M.).  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img