More


  Vom avea parte de consultări formale la Cotroceni?

  - Advertisement -

  Consultările de la Cotroceni, care au loc în cursul zilei de astăzi, pentru desemnarea noului premier, au devenit atracţia principală a politicii româneşti. Dacă aceste consultări nu vor fi formale, românii vor avea parte de consultări obiective, certe, menite să reprezinte voinţa clară exprimată prin vot de cea mai mare parte a românilor. Nu vor avea loc niciun fel de discuţii cu ,,Voinţa” partidelor politice perdante, care aşteaptă finalizarea negocierilor necesare pentru formarea unei coaliţii de guvernare. La Cotroceni vor avea loc consultări cu Preşedintele României, care ar trebui să îmbrace astăzi ,,haina de mediator” obiectiv şi echidistant. Ei bine, aceasta ar fi varianta ideală dorită, pe bună dreptate, de câştigătorii alegerilor, care au obţinut ,,medalia de aur”.

  De ce vom avea parte probabil de negocieri formale? Cu câteva zile în urmă, în presa românească au apărut tot felul de declaraţii tranşante, radicale, care ne indică faptul că ,,jocurile politice” sunt deja „pe făgaşul” dorit de partidele care vor finaliza probabil Marea Coaliţie. Bunăoară, au apărut în presă afirmaţii potrivit cărora „nu există riscul” ca PSD „să deţină şefia Senatului sau Camerei Deputaţilor”. Pe de altă parte, liderii PNL, USR PLUS şi UDMR s-au întâlnit sâmbătă, 12 decembrie, la Cotroceni, cu Preşedintele, unde au avut loc discuţii pe marginea „constituirii unei posibile majorităţi parlamentare.” Nu au lipsit nici discuţiile legate de viitorul „program de guvernare”. În mod logic, consultările de la Cotroceni vor avea un caracter formal, în cazul PSD, din moment ce „jocurile deja au fost făcute”, cel mai probabil, în „sânul” liderilor politici de dreapta. Adică, cu siguranţă se cunoaşte numele viitorului premier al României, iar consultările de la Cotroceni vor „să dea bine în faţa poporului român”.

  Principala favorită a negocierilor premergătoare formării Guvernului şi a Majorităţii Parlamentului este într-adevăr „Lupta pentru funcţii”. „Împărţirea portofoliilor” se va lăsa cu „negocieri dure”, deoarece chiar şi între liderii Coaliţiei domnesc orgoliile. Dintre liderii coalizaţi în avanpremieră s-a ridicat deja un „lider de grup”, care nu este dispus să accepte orice cerere pentru portofolii venită din partea altui partid de dreapta. Stilul este asemănător regulilor care domnesc într-o „haită de lupi”. Cine nu le respectă primeşte un ,,bobârnac” mic peste botic…pentru a fi reaşezat „cu botul pe labe”. „Izul dictatorial” se simte deja şi în timpul mult doritelor negocieri demarate de liderii Coaliţiei.

  Rezultatele alegerilor dăruite de alegători de „Moş Nicolae” sunt de fapt „darurile” pe care au început să şi le împartă cu mare nerăbdare liderii mult râvnitei Coaliţii. Ei nu se mai gândesc la câştigătorii alegerilor şi nici măcar la cele câteva milioane de alegători care le-au dăruit votul. Dacă ar exista „cinste, onoare şi respect” pentru toţi alegătorii români, atunci în România ar trebui să fie format „un guvern de uniune naţională”. În acest fel, s-ar crea un echilibru între forţele de stânga şi de dreapta, care au doctrine politice îngemănate. Analiştii politici au constatat că doctrinele politice clasice nu mai funcţionează astăzi în formulele lor clasice, istorice. Deciziile politice ar avea susţinerea pertinentă şi deplină a tuturor aleşilor poporului care vor face parte din viitorul Parlament al României.

  Despre „împărţeala portofoliilor” şi excluderea de la deciziile politice a PSD am aflat aproape în fiecare zi premergătoare consultărilor de la Cotroceni. N-am aflat deocamdată nimic concret de programul de guvernare, care ar trebui dezbătut „de toţi liderii partidelor politice” care „au trecut pragul electoral”. Programul de guvernare este destinat tuturor românilor, nu anumitor interese ale Coaliţiei. Fiecare capitol din acest program de guvernare ar trebui dezbătut şi cu profesioniştii din Institutele de specialitate, au fost promisiuni politice oficiale în acest sens, dar şi cu cei mai buni analişti economici şi politici români. Adică, nu putem accepta faptul că unii urmează să stea cocoţaţi în fruntea ţării, precum cocoşii în vârful parului, pentru a cotcodăci despre „programul lor de guvernare”. Totuşi, avem nevoie de un program de guvernare complex, necolorat politic de niciun fel de interese ascunse, destinat îmbunătăţirii bunăstării românilor.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img