More


  Ajutoarele sociale, pandemia și vaccinul

  =

  De unde să mai „tăiem”, ce să mai „înghețăm”… pentru a rămâne bani la buget în vederea „acoperirii” altor cheltuieli ? ,,La orizont” au început să apară din nou discuții legate de acordarea ajutoarelor sociale. Se vor mai aloca bani sau nu pentru oamenii nevoiași ? La noi există acest ,,obicei prost” de a lua decizii ,,tranșante, pompieristice”, fără a găsi în schimb alternativele adecvate pentru a evita efectele negative sau posibilele convulsii sociale. Din ce vor trăi familiile modeste în eventualitatea că nu vor mai primi acei ,,bănuți” proveniți din ajutoarele sociale ? În vremea pandemiei este extrem de dificil să-și găsească un loc de muncă acești oameni, care nu au studii de calificare într-o meserie. De multe ori, nu găsesc membrii familiilor noastre un loc de muncă în „scumpa noastră Democrație cu cai de lemn”, cu toate relațiile, fie ele politice sau apolitice. Darămite acești frați de-ai noștri, care trăiesc „la marginea societății abundenței”, lipsiți de banii necesari. Chiar dacă unii dintre ei au o calificare… este greu să-și găsească un loc de muncă. Foarte mulți patroni au fost nevoiți să reducă din personalul angajat deoarece veniturile firmei au scăzut dramatic în vremea pandemiei.

  Cred că parlamentarii, fie ei ,,majoritari sau minoritari”, vor găsi soluții juridice pentru o protecție socială decentă dăruită, ,,fără vamă”, actualilor beneficiari ai ajutoarelor sociale, dacă nu cumva se va lua decizia ca acestea să fie sistate în următoarea perioadă de timp. Lipsa ajutoarelor sociale poate genera și creșterea gradului de infracționalitate la nivelul comunităților. Furturile din locuințele cetățenilor s-ar putea intensifica, iar starea conflictuală accentuată dintre hoți și păgubiți ar fi posibil să se finalizeze cu răniți și morți. O alternativă benefică ar fi aceea în care patronii anumitor firme rentabile, ce-și au sediul în apropierea localităților, să fie încurajați de către stat să racoleze forță de muncă. Poate o relaxare fiscală, pe anumite segmente ale sistemului de impozitare, le-ar da posibilitatea patronilor să mai facă noi angajări. Acestea ar fi două alternative constructive posibile, poate specialiștii în domeniu vor găsi altele, indiferent că se vor sista sau nu ajutoarele sociale în vreme de pandemie.

  Dincolo de discuțiile contradictorii legate de ajutoarele sociale, se mediatizează în exces Campania de vaccinare. Unii potențiali beneficiari, după cum reiese din unele discuții surprinse în spațiul public, spun că aceasta a devenit ,,agasantă” și generatoare de ,,repulsii” în ceea ce privește efectuarea liberă a vaccinului. Poate că psihologii și alți specialiști în domeniu ar fi bine să găsească alte soluții convingătoare, mult mai ,,blânde” și captivante, pentru a determina să se vaccineze majoritatea românilor. Mulți români au observat faptul că se alocă foarte mulți bani pentru această campanie de vaccinare anticovid, deși nu ar fi cazul. Alții afirmă că toată campania de vaccinare este o afacere demarată la nivel mondial. Există și alte mijloace psihologice de convingere a populației, care încă este reticentă la efectele pozitive ale vaccinului anticovid.

  Am întâlnit români care au afirmat că agresivitatea campaniei de vaccinare îi determină să ia decizii negative în urma cărora nu se duc la medicul de familie pentru a se programa pentru vaccinare. Neîncrederea în efectele acestui vaccin ar trebui contracarată cu explicații medicale mai convingătoare, lansate în spațiul public prin intermediul unui limbaj comun, pe înțelesul tuturor. Oricum, la ora actuală dilemele bântuie mințile multor români cu întrebări de genul: ,,Dacă în urma vaccinării reacțiile secundare vor avea un efect negativ asupra organismului meu ?; Tu te vaccinezi, colega?; Nu ți-e frică de reacțiile adverse?; Este adevărat că vaccinul conține un cip ?…” Important și necesar ar fi ca la aceste întrebări și altele, pe care le-au rostit și le rostesc zilnic mulți români, să fie găsite răspunsuri credibile foarte bine argumentate științific. Oamenii trebuie să fie convinși de faptul că vaccinul anticovid este sigur și eficient pentru imunitatea organismului. Orice exagerare și presiune exercitată asupra românilor, prin intermediul unei campanii de vaccinare agresivă, generează o influență negativă asupra celor care refuză vaccinul. ,,Convingeți-mă cu argumente credibile să mă vaccinez !” – a spus un român pe un post național de televiziune.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img