More


  Atitudini politice fără suport juridic

  - Advertisement -

              Atitudinile politice s-au înmulţit în ultima perioadă de timp, după alegerile parlamentare. În spaţiul public apar tot felul de consideraţii critice, adevăruri, dar care nu sunt luate în seamă deoarece nu au o finalitate juridică. Sistemul politic este ancorat în reglementările juridice actuale, care-i conferă puterea libertăţii depline în luarea deciziilor politice. Lipsa unor reglementări legale a creat o ignoranţă  de neiertat, dacă ne gândim la votul românilor acordat câştigătorilor alegerilor din 6 decembrie 2020. Cum e posibil să avem un sistem juridic în care negocierile de culise sau de orice natură anulează voturile a peste două milioane de români? Este corectă această formă de democraţie în care aleşi însemnaţi ai poporului să nu poată face parte cu preponderenţă din ,,marea echipă” a deciziilor politice guvernamentale? Coaliţiile sunt mai puternice decât votul unei mari părţi a electoratului ? Speculaţiile politice sunt favorizate de articolele de lege facile, care au avut şi „au câştig de cauză” după alegeri.

              Beneficiarii negocierilor într-un fel nu sunt vinovaţi de starea politică actuală. Ei au ţinut cont probabil de vechea zicală: „Pentru bani şi ursu joacă!”. Pentru negociatori importante au fost promisiunile, de orice fel, scoase „de la naftalină” pentru a crea „Marea Coaliţie”. Atitudinile politice, ale celor care au promis mai puţin sau nu au vrut să promită mai mult, au rămas la stadiul unor declaraţii de presă. Multe dintre aceste atitudini sunt insuficient de bine argumentate cu dovezi clare şi reglementări juridice. Printre ele mai apare pe ici, pe colo şi câte-o ameninţare anemică, fără consistenţa transformării ei în decizie politică. Până una-alta, se întâmplă ceva de genul: „Apa trece, dar pietrele rămân”. „Pietrele” fac parte din strategia celor care au ajuns la Puterea deplină şi se impun în deciziile politice. Poporul constată, se miră şi se minunează „de spectacolul politic mediatic”. Sindicatele „ciulesc urechile” şi se gândesc la proteste, iar atitudinile  împânzesc neputincioase mediul politic fără a produce schimbări semnificative. În faţa „Forţei” Puterii Coaliţiei, potenţialele proteste probabil vor deveni sau vor rămâne simple „frecţii la piciorul de lemn”. Mult invocata sustenabilitate financiară, ce mai, lipsa de bani, „va spăla mereu obrazul” Coaliţiei, care „aruncă pisica moartă” a deficitului bugetar în ograda unor partide politice.

              Ei bine, acestea sunt doar câteva constatări. De mai bine de 30 de ani, analiştii economici, politici şi alţi binevoitori, tot constată pe posturile de televiziune, în presa scrisă, online etc., iar multe dintre observaţiile lor elevate se pierd în negura uitării. Care ar fi soluţiile? Acum, acum vine greul! Pentru a identifica soluţii e nevoie de contactarea celor mai buni profesionişti în domeniul analizelor economice, juridice şi, de ce nu, politice. Dacă ar fi să luăm în considerare domeniul juridic, desigur opinia este valabilă şi pentru celelalte domenii, aceşti profesionişti ar trebui să descopere „portiţele legale” de care se folosesc  cei care vor să se impună în vederea luării unor decizii politice, care ulterior vor fi legiferate. Profesioniştii specializaţi în domeniul investigaţiilor ar trebui să aibă ,,antenele” dispersate în teritoriu pentru a putea afla informaţii palpabile referitoare la materializarea promisiunilor rezultate în urma negocierilor politice desfăşurate „cu uşile închise”. Soluţii sunt cu nemiluita, dar ele trebuie identificate „de luptătorii”, care vor cu adevărat ca atitudinile lor politice să menţină un echilibru cinstit, corect şi loial în viitoarele decizii politice. Da, campania electorală pentru anul 2024 ar trebui pregătită pe îndelete, încă de pe acum, cu mare fineţe şi băgare de seamă, din perspectiva rezultatelor cercetării unor premise îndoielnice necesare elaborării unor decizii politice benefice pentru cei care „au negociat în urma rezultatului alegerilor”. Atitudinile politice corecte pot „să dea bătaie de cap” tuturor politicienilor, care au alte „gânduri străine” de mult dorita „dezvoltare şi prosperitate” a României.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img