More


  BILANȚ. Infracționalitatea, în scădere, în județ

  - Advertisement -

  La sediul instituției, miercuri a avut loc ședința de prezentare a raportului de activitate a Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare pe anul 2020, prezentat de inspectorul șef al IPJ Satu Mare, chestor de poliție Sorin Stan, și desfășurată în sistem videoconferință în prezența chestorului de poliție Florentin Ion Bracea, împuternicit adjunct al Inspectorului General al Poliției Române.

  La bilanț au mai fost prezenți subprefectulAltfatter Tamás, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare Anda Mihaela Mărășescu, inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare, colonelul Ovidiu Popa, și reprezentanții corpului de conducere de la nivelul IPJ Satu Mare.

  Felicitări adresate polițiștilor
  În cuvântul său, subprefectul Altfatter Tamás i-a felicitat pe polițiștii sătmăreni pentru activitatea dsfășurată anul precedent.

  ”În primul rând, aș dori să felicit conducerea Inspectoratului de Poliție Județean pentru activitatea desfășurată, pentru modul în care a înțeles ce este de făcut. În contextul pandemic, am avut o relație de colaborare exemplară atât cu Inspectoratul de Poliție, cât și cu Inspectoratul de Jandarmi care au luptat împotriva virusului în linia întâi. Polițiștii și jandarmii au fost printre oameni, ei au fost cei care au făcut tot ce le-a stat în putință pentru respectarea prevederilor legale în această perioadă pandemică deosebită.

  De asemenea, vreau să vă mulțumesc pentru relația de bună colaborare care există între Inspectoratul de Poliție Județean și Instituția Prefectului, pentru modul în care am reușit să organizăm și să desfășurăm în condiții foarte bune cele două runde de alegeri pe care le-am avut anul trecut. Cu toate că polițiștii s-au aflat în linia întâi și Inspectoratul se confruntă cu un deficit de personal, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi și Instituția Prefectului am reușit să asigurăm împreună toate activitățile necesare, inclusiv asigurarea pazei celor 337 de secții de votare.

  Pentru anul 2021 vă doresc în primul rând sănătate tuturor, putere de muncă și să ne revedem sănătoși”, a precizat, în discursul său, subprefectul Altfatter Tamas.

  Bilanțul pe 2020 al poliției sătmărene
  În anul 2020, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare a avut ca obiectiv primordial siguranța cetățeanului, în condițiile în care, contextul pandemic a impus o adaptare rapidă și adecvată a specificului activităților polițienești, atât din perspectiva atribuțiilor specifice cât și a noilor sarcini încredințate privind supravegherea respectării interdicțiilor stabilite pe perioada stării de urgență și respectiv stării de alertă.

  Toate aceste activități s-au desfășurat prin prisma solicitudinii şi respectului faţă de cetăţeni, concomitent cu desfășurarea activităților de combatere cu fermitate a ilegalităţilor comise pe teritoriul de competenţă, conștientizând pe deplin faptul că protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor și garantarea siguranței lor reprezintă un interes național de securitate.

  Gestionarea resurselor umane reprezintă o prioritate și s-a avut în atenţie, permanent, încadrarea funcţiilor din statul de organizare, astfel că inspectoratul are un procent de ocupare a funcţiilor prevăzute de 78,29%.

  La nivelul inspectoratului s-a pus un accent deosebit și în anul 2020, pe atragerea finanțărilor din fonduri europene nerambursabile.

  Astfel, au fost implementate 2 proiecte cu finanțare europeană.

  1. proiectul DRUG COMBAT – „Întărirea capacității serviciilor în combaterea traficului de droguri la nivel European”, proiectul fiind încheiat la finalul lunii martie 2020.

  2. proiectul SAGA -Cooperare regională pentru prevenirea și lupta împotriva criminalității transfrontaliere în regiunea de frontieră dintre România-Ucraina, cu precizare că în luna noiembrie s-a semnat cel de-al 11-lea contract de execuție lucrări iar în luna februarie a acestui an se va finaliza proiectul. Totodată, în cursul anului 2020 au fost înaintate spre aprobare către I.G.P.R. 5 propuneri de finanțare, în vederea obținerii unor fonduri europene, în parteneriat cu alte instituții din interiorul sau exteriorul țării.

  Achiziții în cadrul IPJ
  În anul 2020, ca urmare a unor contracte de achiziții, inspectoratului i-au fost alocate: 106 autospeciale, 408 pistoale, 70 de bastoane electroșoc, 115 veste și maiouri de protecție, aproape 90 de body-cam și 250 de pulverizatoare substante iritant-lacrimogene. În contextul pandemiei de COVID-9, s-a acordat atenție sporită achiziției de materiale pentru protecția personalului.

  În cursul anului 2020 au fost transferate prin Sistemul Național de Apeluri de Urgență 112, 16.397 de apeluri de urgenţă din care s-a intervenit la 10.231 iar la 76,62%.

  La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, în anul 2020, domeniile prioritare de acţiune abordate au fost prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului cu accent pe prevenirea infracționalității cu grad ridicat de impact emoțional și psihologic în comunitate prevenirea infracțiunilor contra persoanei, cu accent pe prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor și prevenirea violenței domestice și a agresiunilor de natură sexuală.
  Activităţile preventive organizate şi desfăşurate de ofiţerii compartimentului de prevenire, în baza acestor priorităţi, au avut 7.358 de beneficiari direcţi, din care 5.362 de elevi, preşcolari, cadre didactice și părinți.

  Pentru acoperirea întregului segment stradal și pentru o monitorizare eficientă din perspectiva evoluției situației operative și epidemiologice, au fost constituite zilnic, în medie, 52 de patrule de poliţie (mediul urban şi mediul rural), cu peste 12 mai multe decât în anul 2019 .

  Acțiuni desfășurate de polițiștii sătmăreni
  Pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe teritoriul judeţului, efectivele de ordine publică au desfăşurat acţiuni de prevenire şi combatere a infracţionalităţii, astfel:

  • peste 500 de controale și acțiuni pe linia prevenirii şi combaterii comerțului ilicit stradal, în zona piețelor/târgurilor și în alte locuri de interes,

  • 5.300 de activități specifice privind servirea și ajutorarea comunității;

  • 69 de actiuni și activități în domeniul braconajului piscicol, fiind instrumentate 5 dosare penale și aplicate 56 de sancțiuni contravenționale în valoare de 17.500 lei;

  • 618 acţiuni și activități în domeniul silvic, fiind sesizate 66 de infracțiuni prevăzute în Codul silvic, în 42 de dosare penale inregistrate. Totodată fiind aplicate 249 de sancțiuni contravenționale în valoare de 527.600 de lei și confiscarea a 1.606 mc material lemnos.

  Scădere a înfracționalității
  În ceea ce priveşte situaţia operativă, în anul 2020, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, se constată o scădere cu 16,20 % a infracțiunilor sesizate față de anul 2019.

  Totodată, analiza situaţiei operative în anul 2020 reliefează o scădere de aproximativ 17% a infracţiunilor comise contra patrimoniului, față de perioada similară 2019. Infracţiunile de furt prezintă un trend descendent semnificativ, faţă de anul trecut, fiind sesizate cu aproape 24% mai puține fapte decât anul trecut.

  Accidente și victime mai puține
  Din analiza datelor statistice, se constată că, în anul 2020, numărul accidentelor grave a scăzut cu aproape 19% față de anul 2019. Totodată, și numărul total de victime a fost în scădere în anul 2020, cu 58 mai puține victime.

  În urma activităților desfășurate pe această linie, au fost constatate 581 de infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, au fost aplicate 54.195 de sancţiuni contravenţionale, au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce 4.313 permise de conducere şi 1.161 certificate de înmatriculare.

  Un volum important de muncă a fost alocat activităților specifice pe linie rutieră referitoare la respectarea măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei SARS-CoV-2 în mijloacele de transport în comun, precum și pentru fluidizarea traficului rutier și respectarea regimului legal de viteză, îndeosebi în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens.

  Peste 3.800 de permise suspendate
  În ceea ce privește aplicarea si impunerea legii, în anul 2020 efectivele poliției rutiere au aplicat 33.541 de sancțiuni contravenționale, acordând o atenție deosebită principalelor cauze generatoare, respectiv nerespectarea regimului legal de viteză 9.462 de sancțiuni, din care 2.158 pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/oră, 1.454 de abateri săvârșite de către pietoni, 304 sancțiuni pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor și 472 de depășiri neregulamentare.

  Structurile poliției rutiere au reținut 3.813 permise de conducere și au ridicat 445 de certificate de înmatriculare.

  În ceea ce privește recuperarea prejudiciul rezultat ca urmare a săvârșirii infracțiunilor economice, în anul 2020 valoarea prejudiciului recuperat, inclusiv prin măsuri asiguratorii, a fost de 23.299,49 mii lei.

  Dosare penale pentru evaziune, contrabandă și alte infracțiuni
  Pe linia prevenirii si combaterii evaziunii fiscale, în perioada de referință au fost constatate 15 infracţiuni.

  Pe linia combaterii contrabandei, în special a comerțului ilicit cu ţigări, au fost intensificate activitățile pe teritoriul de competență, prin desfășurarea a 248 de acțiuni, ceea ce a condus la constatarea a 43 de infracţiuni la Codul Vamal și ridicarea în vederea confiscării a 1.554.400 fire de țigarete.

  În urma analizei efectuate asupra sesizării infracțiunilor judiciare, se constată o scădere cu 21,68%, față de 2019, astfel trendul descendent îl regăsim la majoritatea infracțiunilor, mai accentuat fiind la loviri sau alte violențe, vătămarea corporală din culpă, violarea de domiciliu și amenințarea.
  Ca urmare a unei bune colaborări cu procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, ai parchetelor locale și a muncii în echipă (procuror-polițist), cu o abordare profesionistă, rezultatele au fost pe măsură, reușindu-se identificarea autorilor în toate cazurile de mare violență înregistrate în anul 2020.

  Alte acțiuni
  În anul 2020, polițiștii criminalişti au efectuat aproximativ 2 200 de cercetări la fața locului și deplasări pentru alte evenimente, s-a participat la 281 de activități privind reconstituiri, recunoaşteri din grup şi percheziţii.

  Referitor la activitatea de urmărire naţională şi internaţională, au fost puse în executare 152 de mandate și sentințe penale. În anul 2020, s-au desfăşurat activităţi specifice de supraveghere judiciară faţă de 85 persoane, cu 15% mai mult față de anul anterior, aflate sub control judiciar şi faţă de 29 de persoane arestate la domiciliu.

  În cursul anului 2020 polițiștii serviciului de specialitate au constatat 54 de infracţiuni la regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase și au identificat şi ridicat în vederea confiscării 21 de arme (4 arme de vânătoare, 3 pistoale și 14 arme neletale din care: 7 pistoale de autoapărare și 7 cu aer comprimat). De asemenea au fost ridicate în vederea confiscării 211 cartuşe, 346 kg petarde şi artificii precum și 70.300 kg substante și deșeuri periculoase.

  Viziune pentru 2021
  Creşterea gradului de siguranţă a cetățeanului prin sporirea fermității și menținerea sub control a fenomenului infracționalității stradale, destructurarea grupărilor infracționale, menținerea sub control a infracționalității de mare violență, reducerea infracțonalității în zona unităților de învățământ, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri și achiziţii publice prin combaterea infracționalității specifice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, cu accent pe fenomenul migrației ilegale, reprezintă obiectivele stabilite de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu are pentru anul 2021.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img