More


  Cele mai apropiate pârtii de schi la care pot apela iubitorii sporturilor de iarnă din Satu Mare

  - Advertisement -

  Dacă încă inaugurarea pârtiei de schi de la Luna Şes se lasă aşteptată, sătmărenii, iubitori ai sporturilor de iarnă şi în special ai schiului, îşi pot satisface pasiunea în judeţul vecin, Maramureş, acolo unde există câteva zone schiabile foarte interesante. Deşi nu se găsesc la o altitudine mare, datorită aşezării pe versanţi umbriţi, aici se poate schia chiar la temperaturi mai ridicate.

  Domeniul schiabil de la Cavnic
  Pârtiile Roata: cu o întreţinere remarcabilă şi cu o diversitate mare a gradelor de dificultate, cele 5 pârtii sunt probabil cele mai aglomerate din Maramureş.În sezoanele cand stratul de zapada nu atinge grosimi acceptabile penru schi pârtiile beneficiază de tunuri de zăpadă.Tot aici există o şcoala de schi şi snowboard foarte bine organizată, ceea ce face ca pârtia sa fie plină de copii. Şcoala de schi beneficiază inclusiv de o bandă pentru urcare, nefiind nevoiţi să utilizaţi teleschiul (mulţi începători au probleme cu aceasta instalaţie). Zona beneficiază de parcare amenajată, fără plată. Se poate de asemenea parca pe marginea drumului, de cele mai multe ori parcarea fiind plină.

  Pârtiile Icoana: la aproximativ 200m de pârtiile Roata se găsesc pârtiile Icoana. Deşi zona schiabilă este mai modestă, cu o lungime a pârtiilor mai mica, acestea compensează prin calitatea zăpezii. Veţi găsi aici o pârtie pentru începatori dotată cu baby lift, două trasee pentru snow-tubing şi o pârtie pentru sănii.

  În staţiunea Cavnic, aproape la fiecare casă puteţi găsi cazare dacă intrebaţi. Costul mediu al unei camere/2 persoane/ noapte este de 120lei. Sub 100 lei cu siguranţă nu veţi găsi nimic.Pentru o masă caldă în pauza de schi, puteti apela la una din cabanele de la baza pârtiilor. Găsiţi de asemenea şi chioşcuri cu plăcintă de casă, miere de albine sau alte mâncăruri tradiţonale autohtone.

  Domeniul schaibil Șuior
  Se găseşte la o distanţă de doar 25km de domeniul Cavnic şi doar 18 km de oraşul Baia Mare, la poalele masivului Mogoşa, sub platoul Gutin. Domeniul schiabil însumeaza 3.5km de pârtii, care pornesc de la altitudinea de 690m şi ajung până la 970m. Din acelaşi complex schiabil face parte şi pârtia Mogoşa. Porneşte de sub vârful Mogoşa de la 1246m şi coboară 550m. Pârtia Mogoşa este dotată cu telescaun şi are un grad de dificultate ridicat. Porţiunea de sus este poreclită de oamenii locului „Peretele” deoarece este foarte abruptă. Partea superioară a pârtiei Mogoşa este o partie de sine stătătoare pentru cei mai puţin experimentaţi – Moski, dotată cu instalaţie teleschi.

  Accesul dinspre Baia Mare (~18km) > Baia Sprie DN18> se face pe serpentinele de la ieşirea din localitate. Va trebui sa fiţi atenţi la indicatorul spre Mogoşa si Şuior> de la indicatorul spre staţiunea Mogoşa mai aveti de mers pe drumul principal aproximativ 1.5km.

  Spre deosebire de Cavnic nu veţi găsi în zonă multe locuri de cazare. Singurele posibilităţi de cazare sunt la cabanele de lângă partie sau la cabana Mogoşa. Puteţi de asemenea să vă cazaţi in Baia Sprie, fost oraş minier. Preţurile pornesc de la 120lei/camera 2 pers/noapte.

  Stațiunea Borșa
  Borşa este o staţiune situată în Munţii Rodnei, pe Valea Viseului din judetul Maramures, la circa 100 km distanţă de municipiul Bistriţa şi la 130 km de Baia Mare. Situată la o altitudine de 850 metri, în sezonul de iarnă staţiunea oferă condiţii pentru practicarea sporturilor de iarnă (pârtii de schi cu grade variate de dificultate, trambuline de schi naturale, practicabile până în lunile aprilie şi mai). Pârtiile de schi sunt deservite de telescaun şi de teleschi, ambele functioneaza intre orele 09:00 – 17:00. În staţiunea Borşa există două pârtii principale, pârtia Brădet şi cea de la Poiana Stiol. Ultima se află chiar în centrul staţiunii şi este cea mai lungă – are 2 km lungime şi circa 500 metri înălţime, este dotată cu telescaun şi are în partea superioară şi o instalaţie de teleschi.

  Pârtia “Poiana Stiol” din Borşa are o lungime de 1.980 metri, beneficiază de telescaun iar gradul său de dificultate este considerat a fi mediu. Altitudinea de plecare a pârtiei este de 1.375 metri iar altitudinea de sosire este de 880 metri. Pârtia nu beneficiază de instalaţie pentru zăpadă artificială şi nici de iluminare nocturnă.

  Pârtia Brădet este o pistă uşoară, pentru începători, pentru copii sau familii, cu o lungime de 200 m si 30 m diferenţă de nivel.Este dotată cu instalaţii pe cablu, mai precis cu un telescaun cu lungimea de 1920 m şi o capacitate de 400 persoane / oră. Accesul în staţiune se poate face cu maşina pe drumurile naţionale DN18 şi DN17 sau cu trenul până la staţia Vişeu de Jos, urmând traseul cu autobuzul până la Borşa.Staţiunea dispune de instructori de schi şi de o pârtie halfpipe, ideală pentru practicarea snowboarding-ului.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img