More
    spot_img

    Destinații de weekend. Fascinantul Sfinx al Oașului așteaptă să fie admirat de montaniarzi și pe timp de iarnă

    - Advertisement -

    Pe Vârful Pietroasa, la 1.201 de metri altitudine, unde ni se dezvăluie Ţara Oaşului în toată frumuseţea ei, găsim monumentul natural cu numele Sfinxul Oaşului. Este o formă ciudată de rocă vulcanică şi una dintre cele mai atractive forme naturale din ţară. Cei care au vizitat această formaţiune muntoasă spun că au avut parte de o experienţă aproape mistică deoarece locul le-a dat multă forţă şi energie, iar starea lor de spirit s-a transformat mult în bine.

    O escapadă în vârful muntelui, acolo unde aerul este intens ionizat, curat şi extrem de benefic pentru afecţiunile respiratorii, se poate dovedi o alegere inspirată pentru iubitorii de natură. Traseul Valea Talnei – Luna Şes – Vârful Pietroasa este unul dintre cele mai interesante itinerarii turistice din ţară, mai ales pentru că în vârful muntelui poate fi admirată o formaţiune muntoasă care are o formă antropomorfă – Sfinxul Oaşului.

    Servicul Salvamont Satu Mare oferă montaniarzilor două variante, prima urmând Triunghi Albastru prin golul alpin pe sectorul denumit Poteca Callunei și cea de-a doua pe traseul Cruce Roșie denumit și Traseul Sfinxului. În Circuitul Mare al Pietroasei am optat pentru cea de-a doua variantă din mai multe considerente, printre care faptul că se poate parcurge pe tot parcursul anului în comparație cu Poteca Callunei care este închisă pe timp de iarnă, oferă un punct de belvedere inedit situat deasupra Turnurilor Pietroasei și ne coboară printre megaliții de piatră ai Oașului până în golul alpin, de unde ne înscriem pe Triunghi Albastru până în Parcare Telescaun.

    Scurta descriere: După un popas pe vârful Pietroasa timp în care putem admira în condițiile unui cer senin, pe un 360 grade, lanțurile munților Zacarpatia (Ucraina), Maramureșului, Rodnei, Apusenilor, iar dacă avem și un binoclu, către apus putem distinge crestele munților Tatra din Slovacia. Urmând indicațiile săgeților de pe stâlpul de marcaj din vârf, trecem pe lângă clădirea refugiului Salvamont Cota 1200, continuăm pe un drum de piatră pe sub linia de telescaun ca după cca50 m să ne încadrăm pe o frumoasă poteca amenajată, mereu acoperită cu un covor de frunze ce ne va conduce până în punctul de panoramă denumit Crucea Oașului, situat deasupra unui turn de piatră înalt de 80 m. Locul oferă o panoramă frumoasă asupra munților Oaș și a pârtiei de schi Luna Șes, iar senzația care te încearcă stând acolo pe andezitul rece, este aceea că ești suspendat între cer și pământ…meditând la rostul vieții, la un pas de neant! Încărcati de cer albastru, reintrăm în poteca Cruce Roșie care ne conduce printr-o zonă stâncoasă unde vom putea admira megaliții de piatră Sfinxul Oașului, Trei Turnuri, Țancul Mic, creați de natură prin eroziune de-a lungul mileniilor, locuri de regăsire pentru persoanele pasionate de ezoteric. Sfinxul Oașului văzut din potecă ne apare precum un turn de piatră care stă să cadă , profilul uman de unde și-a primit numele pe deplin meritat se poate distinge doar privindu-l de către pârtia de schi, pe axa nord-sud, dar chiar și așa fantezia fiecăruia dintre cei care-l privesc va fi pusă la grea încercare, pentru atribuirea unei forme de artă primitivă stâncii bizare. Lăsând în urmă turnurile tăcute, ne continuăm drumul pe poteca amenajată, abruptă dar frumoasă ce ne conduce până jos la un mic izvor de unde după o scurtă urcare revenim în golul alpin printre tufele de afin și merișor, traseul luând sfârșit la joncțiunea cu Triunghi Albastru și Bandă Roșie, în dreptul unui stâlp de marcaj.

    La mică distanță 50m, traseul de creastă Bandă Roșie se desprinde către stânga îndreptându-se către Piatra Tâlharului, un mic perete de stâncă situat la 10 minute de mers și care merită deplasarea datorită locului de belvedere către vârful Pietroasa, Igniș , Mogoșa și a văii Băița. Odată înscriși către vest pe drumul ce coboară prin pășunea alpină marcat Triunghi Albastru, ne putem bucura de frumusețea și misticismul apusului, ca un ultim cadou al acestui circuit. Aproape de ieșirea din golul alpin vom gasi la mâna dreaptă un mic loc de popas și Izvorul Pietroasa după care drumul continuă abrupt printr-o pădure bătrână de fag până în Poiana Boroș unde este amenajat un alt loc de popas. De aici pînă în Parcare Telescaun mai remarcăm un obiectiv aparte, Izvorul de sub Piatra Frasinului amenajat anul trecut de către salvamontiștii sătmăreni și evident vom mai remarca…oboseala din picioare! De la izvor vor fi ultimii 3 kilometri… cei mai grei pentru trupul ostenit… dar nu și pentru sufletul încărcat cu imaginile unor locuri de neuitat!

    Sursa:Serviciul Județean Public Salvamont Satu Mare

    Nicolae Ghişan



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts

    spot_img
    panouri fotovoltaice satu mare