More


  Destinații de weekend. O drumeție pe Muntele Mic – efectele pozitive asupra corpului și a minții

  - Advertisement -

  Drumețiile sunt una dintre cele mai plăcute forme de mișcare și relaxare, cu nenumărate efecte pozitive asupra corpului și minții.

  Plimbările în natură, indiferent de zona explorată, sunt benefice pentru menținerea unei forme corporale optime, dar și pentru un tonus psihic excelent.

  Mișcarea făcută în timpul drumețiilor solicită aproape toate regiunile corporale picioarele, genunchii, gleznele, mâinile, șoldurile, mușchii fesieri și abdominali etc. În plus, acest tip de exercițiu fizic induce o stare de bună dispoziție, antrenând imaginația și trezind toate simțurile.

  Pentru acest sfârșit de săptămână lucrătorii Serviciului Public Județean de Salvamont Satu Mare ne propun o drumeție pe traseul Punct Roșu Negrești – Muntele Mic.

  Vărful Muntele Mic, Mike în limba maghiară, sau Hedișa în limba localnicilor, se ridică precum un amvon ce străjuiește depresiunea Oașului la contactul cu lanțul munților Gutâi și chiar dacă depășește cu puțin peste 1000 m el apare impunător datorită diferenței mari de nivel raportate la media de altitudine a depresiunii Oaș.

  Traseul Punct Roșu, Negrești-Oaș-Muntele Mic, are ca punct de plecare Panoul Informativ amplasat lângă Stația Petrom Negrești-Oaș, la începutul străzii Luna. Traseul este comun cu Triunghi Albastru, urmează DJ 109 către stațiunea Luna Șes, unde după cca.4 km, la confluența văilor Talna Mare și Brada, vom coti dreapta în intersecția bine marcată, unde vom regăsi și un loc de popas, către valea Brada în direcția Cabanei Boda Oșanu.

  După 2.5 km, lăsăm în urmă cabana și ajungem în locul denumit Podu Rupt, loc de confluență a Pârâului Brada Mare cu Brada Mică. Intersecția drumurilor forestiere este bine semnalizată, acolo fiind amplasat și un loc de popas, loc din care noi vom urma drumul forestier de la mâna dreaptă cale de 2 km până în capătul văii unde se găsește o rampă forestieră. Valea îngustă nu implică probleme de orientare, iar pârâul Brada Mică ne va oferi un spectacol frumos cu micile cascade de pe tot parcursul pârâului, situat paralel cu drumul forestier pe care ne deplasăm.

  Din capătul rampei drumurile se despart, noi urmând traseul către stânga care urcă accentuat printr-o poiană de unde vom avea o priveliște frumoasă asupra vârfurilor Pietroasa și Muntele Mic. De la capătul poienii drumul traversează o plantație tânără de mesteceni, după care ajungem în Poiana Sfinților, în al cărei mijloc, în dreptul stâlpului de marcaj o luăm la dreapta, ca după cca. 100m să trecem peste o mică vale, loc umed și alunecos care necesită atenție. De aici traseul urmează un vechi drum de exploatare până în Poiana Limpedea, în a cărei parte superioară vom atinge linia de creastă și limita de județ cu Maramureșul. Pe acest parcurs la cca 15 min din Poiana Sfinților vom găsi și singurul izvor din zonă, de unde este recomandat să ne alimentăm cu apă rece, de aici și până pe vărf nemaigăsind altă sursă de apă. Odată ajunși pe linia de creastă la cca 10 minute de mers vom ajunge în locul denumit Triholmuri, unde ne despărțim de linia de creastă secundară a munților Gutâi și ne încadrăm pe lunga linie de creastă a Muntelui Mic. Traseul de aici este pitoresc, golul alpin oferind o priveliște frumoasă și cuprinzătoare asupra văii Someșului și a Podișului Transilvan. Din golul alpin poteca ne conduce pe creasta bine delimitată printr-o pădure bătrână de fag, la al cărei capăt după cca. 15 min vom găsi un ultim urcuș obositor de aprox. 200 m și la al cărei final vom fi ajuns pe Muntele Mic cu al ei frumos punct de belvedere.

  Traseul este de dificultate medie care necesită echipament de complexitate medie pentru parcurgerea lui și este recomandat montaniarzilor care au dobândit un minim de experiență în deplasarea pe munte!

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img