More


  EVENIMENT. Campanie de informare și conștientizare cu privire la necesitatea îmbunătățirii calității aerului

  - Advertisement -

  Conform calendarului ecologic al Asociației ECO HUMAN ,,LIFE TREE” pe anul 2021, realizat din lucrările elevilor participanți la concursul online de eseuri ,,ARATĂ CĂ ÎȚI PASĂ!” în luna ianuarie 2021 asociația în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean a desfășurat o campanie de informare și conștientizare cu privire la importanța îmbunătățirii calității aerului cu participarea elevilor și familiei acestora precum și a profesorilor coordonatori de la școlile gimnaziale din Cărășeu și Păulești.

  Titlul generic al acțiunii, conform mesajului elevilor Ilyés Patrik Márk clasa a VI-a de la Școala Gimnazială din Păulești și Török Beatrix Anita clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială ,,Bem József” din Cărășeu a fost: Spune NU poluării – Doar UNIȚI SALVĂM PLANETA !

  Campania de informare și conștientizare s-a desfășurat în luna ianuarie 2021 cu implicarea elevilor și profesorilor coordonatori de la cele două școli respectiv familiile acestora și s-a materializat prin:

  1.Confecționarea de către fiecare elev, cu sprijinul familiei, a câte unei sacoșe din deșeuri textile pe care s-a inscripționat mesajul elevului cu privire la tema campaniei.

  Prin realizarea sacoșei din deșeuri textile s-a urmărit:

  – tragerea unui semnal de alarmă cu privire la pericolul arderii pungilor de plastic devenite deșeuri în urma utilizării acestora;

  -conștientizarea necesității înlocuirii pungilor de plastic cu sacoșe ecologice;

  -conștientizarea importanța reutilizării deșeurilor textile;

  La campanie au participat un număr de 40 de elevi, 28 de la Școala Gimnazială ,,Bem József,, din Cărășeu și 12 elevi de Școala Gimnazială Păulești, coordonați de profesorii Turbucz Natalia și Vékony Ilona.

  Membrii fondatori ai Asociației ECOHUMAN,,LIFE TREE,, au efectuat evaluarea sacoșelor utilizând ca și criterii de evaluare:

  -realizarea sacoșelor din deșeuri textile;

  -conceperea unui mesaj relevant în contextul temei campaniei;

  -imprimarea mesajului prin coasere;

  -aspectul sacoșei;

  În data de 28.01.2021, a avut loc la nivelul celor două instituții de învățământ premierea lucrărilor elevilor de către asociație.

  La deschiderea evenimentului conducerea instituțiilor de învățământ în persoana doamnei Man Gabriella-director Școala Gimnazială ,,Bem József,, Cărășeu și Iederan Simona-director Școala Gimnazială Păulești, a apreciat inițiativa asociației în implicarea elevilor de la cele două școli în activități de educație ecologică care aduc o plusvaloare mediului prin obiectivele în deplină concordață cu cerințele UE în domeniul protecției mediului.

  Doamna Elisabeta Bekessy-președintele asociației, după o scurtă prezentare a activităților desfășurate precum și a rezultatelor obținute, le-a mulțumit conducerii, profesorilor coordonatori și elevilor pentru implicare, pentru promovarea voluntariatului și a muncii în echipă cu participarea părinților în realizarea sacoșelor ecologice, după care a urmat premierea lucrărilor realizate. Fiecare participant a primit câte o diplomă și rechizite școlare.

  La nivelul Școlii Gimnaziale Cărășeu cele mai reușite sacoșe au fost realizate de către:

  1. Bálint Levente Sándor, clasa a VII-a Premiul I

  2. Török Lajos, clasa a VII-a, Premiul I

  3. Török Beatrix Anita, clasa a VIII-a, Premiul II

  4. Vajda Csongor Tibor, clasa a VIII-a, Premiul III

  5. Bálint Gergő, clasa a VIII-a, mențiune

  6. Danó Iván, clasa a VI-a, mențiune

  7. Bálint Tamás Sándor, clasa a V-a, mențiune.

  La nivelul Școlii Gimnaziale Păulești cea mai reușită sacoșă a fost realizată de către eleva Fazakas Eliza clasa a VII-a, cu cel mai sugestiv mesaj: ,,AERUL CURAT- MEDICAMENTUL VIEȚII,,

  Sacoșa elevei va fi multiplicată în 200 de exemplare și distribuite elevilor din alte școli, ca model de bune practici în reutilizarea deșeurilor textile și conștientizarea importanței calității aerului.

  Ca motivație, toți participanții la campanie vor beneficia în cadrul programului ,,ȘCOALA ALTFEL,, de o vizită la o fabrică de bricheți din municipiul Satu Mare.

  Totodată, cele 40 de sacoșe vor fi expuse în cadrul serviciului de arii protejate din municipiul Satu Mare pentru a putea fi vizualizate de către sătmăreni.

  La finalul evenimentului domnul primar Bontea Zenoviu și-a manifestat bucuria de a participa la acest eveniment, ocazie cu care a mulțumit atât asociației cât și participanților la campanie pentru implicare, considerând că numai împreună, muncind în echipă elevii mai slabi la învățătură cu cei mai buni se pot socializa și pot obține rezultate remarcabile în domeniul mediului și nu numai. Fapt pentru primăria va face tot posibilul să asigure infrastructura și logistica necesară desfășurării activităților în condiții optime.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img