More


  Ianuarie 1945, zile triste în istoria comunității șvăbești din Ardud

  - Advertisement -

  Odată cu intrarea trupelor sovietice în România în anul 1944 întreg teritoriul românesc va intra sub ocupație rusească. În această perioadă pe teritoriul României s-au săvârșit o serie de atrocități de către trupele sovietice. Din punct de vedere adminitrativ Transilvania era sub incidența Convenției de Armistițiu. Abia în 1946 Transilvania va reveni de facto României odată cu instalarea primului Guvern comunist la conducerea României. În ianuarie 1945 s-a decis de către Uniunea Sovietică deportarea etnicilor de origine germană de pe întreg teritoriul României. În ianuarie 1945 la conducerea Preturii Ardud a fost instalat Paul Iacobașiu ca Prim Pretor având ca și ajutor pe notarul și avocatul Vasile Podariu. Amândoi au fost foarte buni organizatori având o experiență în administrație între anii 1940-1944.

  Imediat după instalarea lui Paul Iacobașiu la conducerea Preturii Ardud a început deportarea șvabilor pe parcursul întregii luni ianuarie 1945. Aceste evenimente triste sunt reflectate și în „Historia Domus” care este un jurnal parohial ținut de către preoții romano-catolici din Ardud pe parcursul a peste 180 de ani. Aceste răni sufletești și fizice își găsesc ecoul până în zilele noastre în rândurile comunității șvăbești din Ardud. Din respect pentru suferința oamenilor comunitatea și aleșii locali din Ardud respectă și cinstesc comemorarea deportării șvabilor din Ardud de către Uniunea Sovietică.

  Comemorarea în fiecare an a acestui trist eveniment din trecutul comunității noastre este necesar, așa cum atât de frumos s-a exprimat preotul romano-catolic în slujba oficiată, pentru ai păstra vii în sufletele noastre pe cei care au pătimit și nu mai sunt printre noi!

  Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace!  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img