More


  Intri în spital fără boală și pleci infectat fară să știe nimeni

  =

  Încă de la începutul pandemiei știm că niciun spital nu acceptă pacienți la internare dacă nu sunt testați pentru COVID înainte. Se pare totuși că testarea nu se face și la externare cum ar fi normal pentru ca pacientul să nu ajungă acasă și să infecteze și alte persoane.

  Conform protocoalelor în vigoare, pacienții sunt testați doar la internare, dar nu și la externare.

  “Nu au capacitate de testare. La noi, unele protocoale sunt norme de compromis în perioada asta. În mod normal, ar trebui să prevadă și un test COVID la externare. Acum, această testare nu se face, din mai multe motive. Nu vor spitalele și șefii de secție. Toți oamenii care s-au trezit infectați acasă, după ce s-au externat, pot ridica pretențîi civile și pot să ii acuze și să le ceară despăgubiri. Și în instanța se pot cere sume mari. Astfel de cazuri se întâmplă și în spitale mari, de urgență, pentru că e flux mare de pacienți, dar și în spitale monospecialitate, care nu dispun de laborator de biologie moleculară și cărora le este foarte greu să lucreze cu alt laborator”, explică Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

   

  Vasile Barbu spune că în atenția asociației au ajuns și cazuri în care pacienții, deși au avut test COVID în timpul internării, au dezvoltat simptome o dată ajunși acasă, la câteva zile de la externare.

   

  “Noi propusesem că toate cadrele medicale care întră intr-un salon, fie el roșu, fie el verde, sau incert, să aibă aceleași echipamente de protecție, pentru că riscul de infectare există, având în vedere timpii medii de spitalizare – două zile, trei zile, cinci zile. În plus, cadrele medicale care lucrează pe zona non COVID nu se simt la fel de în siguranță că cei care sunt pe zona COVID”, a mai adăugat Vasile Barbu.

  Procedura de testare prevede efectuarea de test doar în momentul în care pacientul, internat cu test COVID negativ, sau medicul, dezvoltă simptome ale bolii.

   

  “Această este procedura. Există simptome, se face test. Nu există simptome, nu se face test. Dacă se va schimbă între timp, vom mai vedea. Dacă sunt șanse să ia din spital atunci trebuie să aibă simptomatologie. Inclusiv dacă ești contact direct al unei persoane care a făcut COVID dacă nu ai simptomatologie, nu se testează”, au precizat oficiali din cadrul DSP, conform Ziare.com.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img