More


  NORD VEST TV. Călin Durla : “Ne-am întors în urmă cu 10 ani pe perioada numirilor din pix ale PDL, în învățământ!”

  =

  Situația creată la început de an când mai mulți directori de școli au fost înlocuiți pe motiv că le-au expirat contractele de management nu a rămas fără reacție și la nivel de Satu Mare.

  Fosta directoare a Școlii Gimnaziale Mircea Eliade, Mariana Sălăgeanu, și fostul inspector școlar general, Călin Durla, au intervenit telefonic în cadrul emisiunii Actualitatea sătmăreană de la Nord Vest TV.

  N-a contat performanța, la Școala Gimnazială Mircea Eliade
  După un mandat cu foarte multe realizări în calitate de director al Școlii Gimnaziale Mircea Eliade Satu Mare, prof. Mariana Sălăgean se aștepta oarecum să-i fie prelungit mandatul sau măcar să fie consultată, mai ales că ne aflăm abia la mijlocul anului școlar.

  ”Mandatul meu, da, s-a încheiat pe 9 ianuarie după concursul pe care l-am dat în 2016. Eu nu pot răspunde la întrebarea de ce nu am fost lăsată să continui proiectele bune începute de mine la școală să le duc la capăt, cel puțin până la vară. Sunt alții care trebuie să răspundă la această întrebare.

  Eu mi-am depus scrisoarea de intenție de a continua, dar dacă așa s-a considerat că nu mai merit să rămân… asta este. Pixul din mână nu mi-l ia nimeni și eu rămân alături de colegii mei, de elevi și de părinți și eu plec cu capul sus din acest post…”

  Cu ochii pe site-ul Inspectoratului Școlar
  Nu doar la Școala Gimnazială Mircea Eliade s-a schimbat directorul pe motiv de ”final de mandat”, ci la alte instituții de învățământ din județ, printre ele și Liceul de Artă, Colegiul Tehnic Ion I.C. Brătianu sau Școala Constantin Brâncoveanu.

  Potrivit celor declarate luni pentru GNV de inspectorul școlar general, Anișoara Boitor, dintre cei 77 de directori cărora le-au expirat contractul de management, nu a fost prelungit acest contract pentru 14 dintre ei. La aceștia se mai adaugă cei șapte directori de școli care au ieșit la pensie, astfel că în locul lor au fost numiți alți directori de școli.

  Iar la directorii adjuncți nu a fost prelungit contractul de management pentru șapte din cei 26 cărora le expira acest contract.

  Deși Gazeta de Nord-Vest a solicitat verbal o listă cu directorii schimbați, inspectorul general a refuzat spunând că nu poate să ofere o astfel de listă, dar a dat asigurări că lista noilor directori va fi reactualizată în cel mai scurt timp pe site-ul Inspectoratului Școlar.

  Reacția fostului inspector școlar general
  Fostul inspector școlar general, Călin Durla, a explicat situația creată și a amintit că aceste contracte au fost făcute pe perioada guvernului tehnocrat, iar că acum era firesc ca măcar până la finalul anului școlar, mai ales că e și pandemie, să se fi prelungit toate mandatele actualilor directori.

  ”Contractele de management în învățământ sunt pe o durată de patru ani. După cum se poate face un calcul, colegii mei au dat acel examen în perioada octombrie –decembrie 2016, pe perioada guvernului tehnocrat în care fosta doamnă ministru Anisie era secretar de stat. A fost un concurs corect, transparent în care cei care au dorit și au îndeplinit condițiile impuse au putut participa. Contractele celor care au câștigat atunci s-au încheiat la începutul acestui an pe 8-9 ianuarie”, a declarat prof. Călin Durla, care a arătat cu degetul spre actuala coaliție care a promis în campanie transparentizarea numirilor, iar acum după alegeri a venit cu numirile în plic.

  ”Această practică este o întoarcere în timp în 2010-2011 în perioada PDL când doar ei veneau cu numiri de directori făcuți în diverse laboratoare în care inspectorul școlar general era consultat ceva de genul… că i se dădea lista cu numiri. Așa se întâmplă și în această perioadă, știți cum se spune…foamea e mare. În lege scrie foarte clar că în momentul în care se încheie contractul de management prioritate să aibă cei de pe post, numirea sa prin detașare până la finele anului școlar în curs pentru a nu bulversa școala. Dar la cum e școala oricum de bulversată, și am impresia că intenționat e creat acest haos, nu mai contează acest lucru. Ce să mai vorbim de transparentizarea deciziei publice despre care tot urla actuala coaliție în campanie. Revenim la vremea PDL-ului când se spunea că aceste numiri se instalează ca virușii …prin fax. De ce nu s-a respectat procedura din vară când totul a fost transparent…Dar asta a fost în vară înainte de alegeri, acum candidatul trebuie să aibă o singură calitate, nu aceea de lipitor de afișe, că nu e cazul, ci de împărțitor de flyere…

  Închipuiți-vă ce se întâmpla dacă școlile erau deschise cu aceste schimbări și veneau părinții și elevii și protestau la școală”, a punctat Călin Durla. Acesta le-a reamintit sătmărenilor că pe vremea ”mult hulitului PSD” el a fost primul inspector general școlar care a dat mână liberă dascălilor din școli ca în sălile profesorale, prin vot, să-și aleagă directorii.

  ”Eu am fost primul inspector general care în 2016 a lăsat alegerea directorilor la mâna colegilor profesori de la școli, iar în sala profesorală s-au ales directorii. Și în 80% din școli cei care au fost votați de colegi au și câștigat apoi concursul de management”, a încheiat prof. Călin Durla.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img