More


  Să prinzi o stea căzătoare – când un ierarh se ridică la Cer

  - Advertisement -

  Preasfințitul Părinte Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei Greco – Catolice de Cluj-Gherla, s-a mutat în Casa Tatălui Ceresc. O veste cutremurătoare care a apărut pe primele pagini ale mai multor publicații din România … cuvinte triste ale căror dramatism au înlăcrimat nenumărate suflete de credincioși.

  ”Cu profundă durere sufletească, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla aduce la cunoștința tuturor credincioșilor greco-catolici și a tuturor românilor că azi, 12 ianuarie 2021, la ora 15:20, Preasfinția Sa Florentin CRIHĂLMEANU, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, s-a stins subit din viață la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca”.

  ”În ciuda faptului că starea sănătății Preasfinției Sale se ameliorase în urma infectării cu Covid-19 și se apropia de sfârșitul perioadei de carantinare, (acesta n.a.) s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie. A fost chemată ambulanța, iar medicii au efectuat toate procedurile de resuscitare, dar, cu tot efortul depus, la ora 15:20 s-a constatat decesul” (sursă CLUJ24.ro), un deces care a îndoliat o întreagă Biserică Catolică.

  Dacă în tradiția populară este împământenită legenda că atunci când un muritor își termină parcursul pe pământ, în mod ancestral cerul îi trimite steaua pe pământ ca semn al intrării trupului în țărâna din care a ieșit, prin Învierea Mântuitorului Isus Hristos și Ridicarea la Cer, o altă stea se înalță la Ceruri, stea care simbolizează sufletul nemuritor al creștinului ce se întoarce în Casa Tatălui.

  O astfel de stea pe care am avut șansa de a o cunoaște și urmări … de a o atinge, a fost și PS Florentin, al nouălea episcop al Eparhiei Greco – Catolice de Cluj – Gherla, care a fost hirotonit diacon în data de 8 septembrie 1990 în capela Episcopiei de Cluj-Gherla, iar în 9 septembrie 1990 a fost hirotonit preot, de către IPS George Guţiu, în cadrul Sfintei Liturghii din Piaţa Libertăţii, Cluj-Napoca.

  În data de 6 noiembrie 1996, a fost numit Episcop auxiliar de Cluj-Gherla, titular de Sili de Sfântul Părinte Papa Ioan-Paul al II-lea fiind hirotonit episcop la 6 ianuarie 1997, de către Sf. P. Papa Ioan-Paul al II-lea, în Basilica San Pietro din Roma ( cfr. BRU.ro).

  Preasfințitul Florentin Crihălmeanu a participat la numeroase conferinţe și diferite întâlniri, seminarii naţionale şi internaţionale, iar ca urmare a numirii sale ca membru al Consiliului Pontifical pentru promovarea Unităţii Creştinilor, a avut o contribuție substanțială la lucrările Comisiei Internaţionale Mixte pentru Dialogul teologic între Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă desfășurate la Belgrad în perioada 18-25 septembrie 2006, la Ravenna între 8-14 octombrie 2007, la Paphos între 16-23 octombrie 2009, și Viena în perioada 20-27 septembrie 2010, participând în perioada 5-26 octombrie 2008 ca delegat din partea Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, la Sinodul Episcopilor despre Cuvântul lui Dumnezeu, desfășurat la Roma și fiind numit, de către Papa Benedict al XVI-lea, membru al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor şi participând ulterior la Sesiunile de lucru ale Secretariatului General al Sinodului Episcopilor din perioada 2009 – 2011.

  A plecat dintre noi un episcop model care a slujit prin iubire Biserica Romei, ”… O Biserică născută prin voinţa lui Dumnezeu din rădăcini care ne sunt comune nouă tuturor: poporul şi neamul românesc născut creştin şi român. O Biserică ce niciodată nu a fost străină idealurilor acestui neam, o Biserică ce a adus strălucire, identitate şi spiritualitate în acest neam. O Biserică ce a avut de înfruntat duhul mut şi surd la Cuvântul lui Dumnezeu în timpul regimului de tristă memorie, încă prezent în minţile multora dintre noi” (Discurs la binecuvântarea capelei „Sf. Iosif” a Catedralei din Piaţa Cipariu, 18 martie, 2007), dar și un frate și prieten al tuturor oamenilor de diferite religii și confesiuni.

  REQUIESCAT IN PACE!

  Valeriu IOAN  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img