More


  Se schimbă statutul prefecților!

  - Advertisement -

  Există un  proiect referitor la schimbarea statutului prefecților din înalți funcționari publici în demnitari,  care a fost deja în primă lectură în ședința de Guvern, este în circuitul de avizare, urmând să fie aprobat ulterior de guvern.

  Attila Cseke, ministrul dezvoltării, a declarat că schimbarea statutului prefecților și subprefecților din “înalți funcționari publici” în “demnitari” era necesară, pentru că ceea ce se întâmplă acum este „o ipocrizie”, oameni politici ascunzându-se sub titulatura de funcționari pentru a fi desemnați pe aceste funcții.

  “Este de notorietate modalitatea prin care oameni din sfera politică, indiferent de partidul din care fac parte (….) ajung să dea un concurs pe un post de funcționar pubic chiar și într-o comună, de unde să fie transferați sau mutați temporar pentru exercitarea temporară a funcției de prefect sau subprefect”, a declarat Cseke Attila la Digi 24.

  Ministrul a explicat că, atâta vreme cât prefectul este, potrivit Constituției, reprezentantul Guvernului la nivel local, iar Guvernul este politic, votat în Parlament, „nici prefectul nu poate fi altceva”.

  Cseke Attila a spus că există un schimb de corespondență cu Comisia Europeană, „la un moment dat, care a acceptat această formulă, văzând și ei ce se întâmplă și, de fapt, că (…) este o ipocrizie până la urmă”.

  Întrebat ce se va schimba în modalitatea de numire a prefecților după ce nu vor mai fi înalți funcționari publici, Cseke Attila a declarat că aceștia nu vor mai trebui să-și ascundă apartenența politică.

  „Vom ști pe cine avem în față, nu este un om care se ascunde sub statutul de înalt funcționar public și, de fapt, vine de la un partid politic. Pentru că fiecare din ei (…) vine de la un partid politic și astăzi. Sunt foarte puține, patru situații în toată țara, unde prefectul, respectiv subprefecții au diplomă de înalt funcționar public, au făcut acest curs. Toți ceilalți sunt temporar pe funcții și au venit din sfera politică și această chestiune trebuie să înceteze”, a explicat ministrul pentru Digi24.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img