More


  Vasile Pop, un culegător de folclor cu destin crunt

  - Advertisement -

  Unul dintre numeroșii admiratori și culegători de folclor oșenesc a fost Vasile Pop. Din fondul de carte românească a Bibliotecii Judeţene Satu Mare, secţia „Colecţii speciale şi fond de patrimoniu”, face parte şi volumul scris de către Vasile Pop, din Ţara Oaşului. Strigături (Ţipurituri), Oraţii de nuntă, Bocete, apărut la Tipografia „Sf. Vasile”, a Mănăstirii Bixad, în anul 1937.

  Încă de pe pagina de titlu aflăm că autorul fusese „candidat de advocat” şi că locuia, la apariția volumului, în Negreşti. Volumul, fără copertă, cu dimensiunile 14,5 x 11 cm, începe cu un preambul al autorului, impresionant pentru mărturisirile pe care le face, din care aflăm circumstanțele unui accident care i-a marcat viața; atașăm acele pagini impresionante prezentării noastre. Volumul conține: Strigături, Oraţii la nuntă şi Bocete la morţi.

  Mărturisim că ne-a intrigat de multă vreme personalitatea autorului acestei mici culegeri din folclorul oşenesc. O întâmplare fericită, datorată frumoasei iniţiative de a sărbători centenarul naşterii avocatului-fotograf Iuliu Pop, nepot de frate al fostului „candidat de advocat”, Vasile Pop, ne-a inspirat să cercetăm mai îndeaproape personalitatea autorului culegerii. Un alt nepot de frate al lui Vasile, preotul Gheorghe Pop, a lăsat posterităţii un caiet cu amintiri, care ne-a fost de mare folos pentru conturarea personalității culegătorului de folclor din Oaș cu viață atât de zbuciumată.

  Vasile Pop s-a născut în anul 1885 în familia notarului Iuliu Pop (1854-1909) şi a Anei Popp. Ambii părinți făceau parte din vechi familii de preoți români. Și-a făcut studiile la Liceul din Baia Mare și la Academia Reformată de Drept din Sighet. Între Andrei şi Vasile, doi dintre fiii notarului Iuliu Pop era o legătură foarte strânsă, Vasile poposind adeseori în casa preotului din Şişeşti aşa cum atestă şi o fotografie executată în anul 1915, deci după începerea războiului. În rândul de sus, în stânga se găseşte Vasile, în uniformă de soldat, încadrându-l pe părintele Andrei Pop, în dreapta imaginii fiind directorul-învăţător Ioan Moiş. În rândul de jos, în stânga o remarcăm pe învățătoarea Irina Mureșan (soția preotului Andrei Pop), cu fiul Victor în braţe, alături de Ileana Demian (sora lui Andrei şi Vasile, căsătorită în Tăuţi).

  Un gest deosebit este cel al fetei pe care o iubea Vasile, Teodora Bertalan din Șișești, care a consimțit să-și unească destinul cu tânărul care își pierduse vederea, acordându-i cu dragoste îngrijire în anii care au urmat accidentului.

  Cuvintele scrise în 1937 de acest culegător de folclor din Oaș sunt și astăzi de actualitate: „În folclorul acestui popor sunt lucruri, cari ar trebui să atragă în măsură mai mare atenţia tuturor celor ce se ocupă cu chestiuni de natura aceasta, cu atât mai vârtos, că multe din acelea dispar deodată cu bătrânii. E ştiut doar, că civilizaţia pe unde intră, omoară vechea poezie şi cântare poporală. Îndeosebi au mare datorinţă faţă de «oşeni» intelectualii ieşiţi din mijlocul acestui popor, cari, ocupând diferite funcţiuni în alte părţi ale Ţării, nu trebue să uite de «neamul oşenesc»”.

  Culegerea lui Vasile Pop este astăzi prea puţin cunoscută, aşa cum este şi personalitatea nefericitului aspirant la avocatură. Sunt necesare cercetări mai aprofundate şi nădăjduim că viitorul va fi generos cu descoperirea unor noi aspecte interesante ale vieţii şi activităţii lui Vasile Pop.

  Sursa:Dr. Viorel Câmpean, Dr. Marta Cordea

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img