More


  Zboară, zboară… zboară sănioară

  - Advertisement -

     Etapa de la Sigulda, Letonia, era așteptată cu mare interes de iubitorii de coborâre cu sania pe pârtii artificiale. Motivul e simplu: săniorii gazdă au produs de-a lungul timpului o multitudine de surprize; și numai ei. Anul acesta doar locurile trei au fost surprize în cadrul celor trei probe principale (masculin, feminin și dublu) și numai una a aparținut unui leton.

  La băieți cursa a revenit germanului Felix Loch (600p, câștigând toate cele 6 coborâri disputate), locul doi fiind ocupat de conaționalul Johannes Ludwig (409p) aflat pe doi și în clasamentul general. Doar austriacul Nico Gleirscher nu și-a apărat locul trei, având o primă manșă dezastruoasă. Italianul Dominik Fischnaller (331p la general) a profitat de situație și a ocupat treapta a treia a podiumului luându-și, ca și ceilalți de altfel, cu propriile degețele, medaliile și premiile de pe masa înadins amplasată. Surpriza neplăcută a continuat în mintea lui Nico, Dominik luându-i locul și în clasamentul general. În clasamentul general ce include și probele de sprint ordinea este aceeași.

     În fotgrafie actualul președinde al Federației Internaționale de Sanie, Jozef Fendt la JO de la Innsbruch 1976

  Fetele au păstrat tradiția. Adică eternul loc doi, saxona Natalie Geisenberger (510p), nu s-a dezmințit chiar dacă în prima manșă a obținut cel mai bun timp. Învingătoare de această dată a fost rusoaica Tatiana Ivanova (368p) care ocupă locul trei în clasamentul general al probei. Pe locul doi la general nu se află Natalie (ea fiind lideră) ci Iulia Taubitz (Germania, 451p). Surpriza de pe locul trei la Sigulda s-a numit Victoria Demcenco, rusoaica prin masivitatea sa a răspuns mai apăsat le lecția cu legile gravitației. Dacă adăugăm și probele de sprint, două la număr până acum, în clasamentul general pe primele două locuri rămân aceleași fete. Doar pe locul trei urcă și formează un trio german Dajana Eitberger.

  La dublu frații Sics nu erau chiar favoriți (locul cinci la general înainte de concurs), dar fiind gazde îi acreditasem cu un posibil loc doi, în spatele multicampionilor nemți Eggert/Benecken. Au luat locul întâi. Nu cred că i-am mai văzut vreodată pe nemți răsturnându-se. Nu numai că s-au răsturnat, dar după vreo 90 de metri alunecați pe lângă sanie s-au urcat înapoi pe ea. Mă tem că invers: frânarul ca pilot și pilotul ca frânar. Cu toate astea n-au terminat pe ultimul loc. Nici pe penultimul. Au ocupat în final locul 22 (din 24 de echipaje, toate terminând cursa) care le-a adus 19p. Pe podium astfel au urcat Wendl/Arlt (Germania) și, marea surpriză, letonii Bots/Plume (veniți din calificări). În clasamentul general Toni Eggert / Sasha Benecken (459p) mai au trei puncte avans în fața austriecilor Thomas Steu / Lorenz Koller (456p) și 36 puncte în fața echipajului Super Tobi (Tobias Wendl / Tobias Arlt). Pe patru se află acum frații Sics (Andris și Juris) cu 363p. În clasamentul cu sprinturi adăugate ordinea este Steu, Eggert, Wendl.

  Despre români nu avem cuvinte frumoase. Doar la băieți Valentin Crețu (locul 29 la general cu 57p) a reușit un loc 22, nici acesta onorabil dacă ținem cont de comportarea lui de anul trecut și Theodor Turea (locul 43 la general cu 29p) locul 28 (ultimul din cei care au terminat cursa). În lipsa Ralucăi Strămăturaru, în continuare indisponibilă, la fete nu am avut pe nimeni nici în calificări. La dublu de asemenea nu am avut reprezentanți nici măcar în calificări.

  G. Ruia  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img