More


  Învățământul sătmărean, pe un butoi cu pulbere

  - Advertisement -

  Decizia conducerii Inspectoratului Școlar Județean a creat un val de nemulțumiri în aproape tot județul. Mai mult decât atât, în urma deciziei de a desființa Liceul din Tășnad, primarul Adrian Farcău a luat poziție. Mai mult decât atât, pe o platformă on-line s-a creat o petiție unde se strâng semnături. De asemenea, cadrele didactice din Carei au protestat, din aceleași motive, în fața Inspectoratului, dar și în fața Colegiului Național Mihai Eminescu. În toată această tevatură, Inspectoratul iese public cu un comunicat de presă.

  Primarul Tășnadului acuză un abuz al
  Inspectoratului
  Primarul orașului Tășnad, Adrian Farcău, consideră că Inspectoratul Școlar face un abuz în momentul în care a decis desființarea liceului din Tășnad, adăugând că instituția nu ține cont de opțiunile elevilor și sacrifică liceul din Tășnad, în fața altor unități școlare din județ.
  “Eu consider că este un abuz asupra Tășnadului și asupra liceului din Tășnad. Nu știu prin ce puteri au putut să treacă peste voința elevilor și să țină cont de niște cifre, când noi vorbim despre viitorul unor copii. Pentru a regla situația, probabil, în județ, a fost sacrificat liceul din Tășnad. Deși 27 de copii au optat pentru clasa de filologie, la Tășnad, în loc să dea o clasă filologie și una tehnologic, au dat două clase de tehnologic.
  Între timp, cei din Tășnad au creat o petiție pe o platformă online unde sunt adunate semnături pentru a salva liceul din Tășnad. Susțin aprobarea în planul de şcolarizare a claselor a IX-a de liceu în oraşul Tăşnad, județul Satu Mare. Prin semnarea acestei petiții dorim să susținem Liceul Tehnologic din Tăşnad, unde se dorește desființarea profilului filologie, prin eliminarea din planul de școlarizare a clasei a IX-a, începând cu anul școlar 2021-2022”, se arată pe petițieonline.com.

  Scandal și la Carei
  Săptămâna trecută, un grup de profesori ai Liceului Tehnologic Iuliu Maniu din Carei au inițiat un protest spontan în fața sediului Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Satu Mare, nemulțumiți de noul plan de școlarizare.
  Cadrele didactice sunt nemulțumite de decizia conducerii IȘJ Satu Mare de a tăia trei clase profesionale cu predare în limba română de la Liceul Tehnologic Iuliu Maniu. Potrivit surselor, Liceul Tehnologic Iuliu Maniu este singurul liceu din Carei de la care se propune tăierea de clase în anul școlar 2021-2022.
  Precizări făcute
  de Inspectorat
  Între timp, Inspectoratul Școlar a dat publicității un comunicat de presă prin care încearcă să explice situația actuală din învățământul sătmărean și pe care îl redăm integral în cele ce urmează:
  ”Proiectul planului de școlarizare la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare a fost precedat de analiza numărului de elevi de clasa a VIII-a, de opțiunile de continuare a studiilor în clasa a IX-a (mulți profesori și primari susțin contrariul, n.red.). S-au luat în considerare solicitările operatorilor economici pentru învățământul profesional; au fost consultați reprezentanții sindicatelor din învățământ (Sindicaliștii au declarat pentru PresaSM că nu știau mai nimic despre subiect, n.red.), în conformitate cu următoarele criterii: legislativ, economic, demografic, geografic, socio-economic şi cel al relevanţei.
  Aspectele avute în vedere în fundamentarea proiectului planului de școlarizare sunt:
  -Respectarea legislației în vigoare;
  -Asigurarea cuprinderii absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal și cel profesional, inclusiv dual;
  -Analiza nevoilor pieței muncii pentru calificări din învățământul profesional și tehnic.
  Numărul de elevi existenți în clasa a VIII-a, în anul școlar curent, în județul Satu Mare, este 2352, în scădere față de anul școlar precedent (3076 de elevi). Din sondajul de opțiuni privind continuarea studiilor, reiese că 84 de elevi și-au exprimat opțiunea de a continua studiile liceale/profesionale în județele limitrofe.
  Astfel, proiectul planului de școlarizare pentru clasa a IX-a, anul școlar 2021-2022, cuprinde 2288 de locuri, în 92 de clase, repartizate după cum urmează:
  31.5 clase, liceu, filieră teoretică: 819 locuri;
  9.5 clase, liceu, filieră vocațională: 228 de locuri;
  15 clase, liceu, filieră tehnologică: 360 de locuri;
  36 clase, învățământ profesional, inclusiv dual: 881 de locuri.
  Ponderea numărului de clase pentru învățământul profesional și tehnic este de 55.43 %, iar ținta prevăzută în cadrul Strategiei de dezvoltare a învățământului profesional și tehnic în România prevede o pondere de 60% până în anul școlar 2024-2025.
  Comparativ cu numărul de clase de a IX-a existente în anul școlar 2020-2021, și anume 101 clase (învățământ liceal și profesional), proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022 cuprinde cu 9 clase mai puțin”, se arată în documentul mai sus citat.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img